Czekoladowe herbatniki z pomarańczowym lukrem

przez Malwina

Te herbatniki piekłam jeszcze w lutym, ale wciąż doskonale pamiętam ich obłędny zapach. Mocno czekoladowe, polane pomarańczowym lukrem, zniknęły w oka mgnieniu. Niejednokrotnie wspominałam Wam, jak bardzo lubię piec ciastka. Wyrabianie ciasta i wykrawanie fikuśnych kształtów bardzo mnie uspokaja. 


HERBATNIKI CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZOWYM LUKREM

Składniki (na 30 mniejszych lub 20 większych herbatników):
[przepis pochodzi z książki Z kuchennej półeczki. Czekolada]

  • 85 g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub wody
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • lukier: 175 g przesianego cukru pudru, 3 łyżki soku z pomarańczy
  • do ozdoby- czekolada deserowa lub mleczna, czekoladowe serduszka
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mleko, dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao, stopniowo dosypujemy do masy, miksując. Ciasto wyrabiamy krótko dłońmi, aż będzie gładkie. Wykładamy je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy 10-12 minut w temp. 180 stopni. Kiedy ostygną dekorujemy je lukrem. Do cukru pudru stopniowo dodajemy sok z pomarańczy ucierając na gładką masę. Lukrem pokrywamy wierzch ciastek. Możemy je także ozdobić czekoladowymi serduszkami i paseczkami z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. 
17 komentarzy
0

17 komentarzy

Maggie 02/04/2012 - 10:34 am

O tak, takie ciasteczka moga zapasc w pamiec 🙂 Wygladaja przecudnie!

Odpowiedz
Patrycja 02/04/2012 - 11:07 am

Śliczności!

Odpowiedz
Aurora 02/04/2012 - 11:30 am

Rozczuliłaś mnie 😀

Odpowiedz
Wiewióra 02/04/2012 - 11:46 am

Chrupnęłabym takie jedno 🙂

Odpowiedz
basia 02/04/2012 - 1:23 pm

cudowne i takie "dopieszczone". Porywam jedno..

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/04/2012 - 1:24 pm

Oj Malwi kusisz, kusisz:)

Odpowiedz
pasjonatka 02/04/2012 - 1:29 pm

mmm 😉

Odpowiedz
Nemi 02/04/2012 - 1:48 pm

Małe słodkie pyszności:)

Odpowiedz
Magda Obada 02/04/2012 - 2:46 pm

Ja do robienia ciastek zupełnie nie mam cierpliwości.. Niezmiernie tego żałuję patrząc na takie pyszności, jak te Twoje..

Odpowiedz
Majana 02/04/2012 - 3:00 pm

Cudne małe słodkości. Zabieram Ci jedno 🙂

Odpowiedz
Dota 02/04/2012 - 3:56 pm

teraz z okazji Swiat wszedzie coraz wiecej slodkosci…ehhhh

Odpowiedz
Cytrynka 02/04/2012 - 4:33 pm

Ładnie wyglądają, wyglądają bardzo profesjonalnie 🙂
Podziwiam ludzi z talentem do dekorowania jedzenia!

Odpowiedz
Wiera 02/04/2012 - 6:48 pm

Łau! Jestem zachwycona wyglądem tych ciastek 🙂 Lukier to troszeczkę nie w moim stylu, ale kształt ciastek chętnie pożyczę 🙂

Odpowiedz
zauberi 02/04/2012 - 8:53 pm

porywam herbatnika :), do herbatki

Odpowiedz
Karmel-itka. 02/04/2012 - 10:07 pm

śliczne ;]
i bardzo smakowite. chrup, chrup ;]

Odpowiedz
Gosia 03/04/2012 - 11:14 am

Jak najbardziej podzielam pasję do ciasteczek 🙂

Odpowiedz
Marzena 12/04/2012 - 7:29 pm

Jakie cudne te ciasteczka. Nie miałam pomysłu co zrobić dla rodziny na sobotę i teraz już wiem 🙂 dziękuję za inspirację. Pysznie wyglądają i na pewną pysznie smakują. Dodaję Twojego bloga do "czytanych" i na pewno będę tutaj wracała.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies