Filety z kurczaka w sosie musztardowym na puree ziemniaczanym z bekonem

przez Malwina

Sos śmietanowo-musztardowy to jeden z ulubionych dodatków do mięs mojego Połówka. Do jego wykonania użyłam domowej musztardy, którą od kilku miesięcy przygotowuję bardzo często. Danie jest na prawdę pyszne, cudownego aromatu nadaje mu dodatek wytrawnego wina. Jeśli tylko lubicie dania mięsne w towarzystwie różnej maści sosów, koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Przepis dodaję do akcji Bożenki- Kurczak i spółka. 

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE MUSZTARDOWYM 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska]

  • 20 g masła
  • 8 małych filetów z kurczaka bez polędwiczek (każdy o wadze około 100 g)
  • 2 małe szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina (125 ml)
  • pół szklanki śmietany (125 ml)- u mnie śmietana 18 %
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 
Połowę masła rozpuszczamy na patelni. Filety oprószamy solą i pieprzem,  smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Usmażone filety odkładamy na bok. Pozostałą część masła rozpuszczamy na tej samej patelni, mieszając, smażymy szalotki i czosnek do miękkości. Dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 5 minut bez przykrycia. Śmietanę mieszamy z musztardą, dodajemy do zawartości patelni i dokładnie mieszamy. Dokładamy usmażone filety i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

PUREE ZIEMNIACZANE Z BEKONEM

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 plastry bekonu bez skóry (140 g)- użyłam wędzonego boczku 
  • 20 g masła
  • 1/4 szklanki śmietany (60 ml)- u mnie 18%
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (użyłam natki pietruszki)
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni bez tłuszczu. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem z masłem i śmietaną (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy więcej masła i śmietany).  Dokładamy boczek i szczypiorek, doprawiamy do smaku solą. 

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Ola 02/04/2012 - 4:52 pm

domową musztardę? no teraz to się musisz pochwalić przepisem, bo ja też chcę! 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/04/2012 - 4:53 pm

Wkrótce postaram się zamieścić stosowny przepis Olu;)

Odpowiedz
Maggie 02/04/2012 - 5:11 pm

Wcale sie nie dziwie, ze twoj facet tak lubi musztardowe sosy – podzielam jego zdanie na ich temat 🙂

Odpowiedz
Magda Obada 02/04/2012 - 5:19 pm

Ojj tak, ja też bardzo lubię sosy musztardowe, przyrządzam je bardzo często.

Odpowiedz
mariszka 02/04/2012 - 5:33 pm

Ja lubię wszystko co leżało obok musztardy francuskiej!

Odpowiedz
kibi007 02/04/2012 - 6:09 pm

kurczak i musztarda z gorczycą jest zawsze mile widziany na moim stole, ten sosik super

Odpowiedz
magda k. 02/04/2012 - 6:40 pm

obiadek zapowiada się rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
Bjedrona 02/04/2012 - 7:27 pm

Łoooooł, wygląda niesamowicie apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Majana 02/04/2012 - 7:52 pm

Świetny kurczaczek w pysznym sosiku. Super!:)

Odpowiedz
niebochce 02/04/2012 - 7:56 pm

obiad niczym z restauracji :).

Odpowiedz
kulinarne-smaki 02/04/2012 - 8:55 pm

Bardzo delikatnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Patyska 03/04/2012 - 6:53 am

No no! Wygląda niesamowicie, a nie jest łatwo wyglądać niesamowicie, jak się jest polanym sosem musztardowym 😉 Wrzucam do schowka "na czasy po diecie eliminacyjnej" 🙂

Odpowiedz
Justyna 03/04/2012 - 1:51 pm

wygląda bardzo zachęcająco… zawsze lubiłam połączenie ziemniaków z boczkiem.

Odpowiedz
Anonimowy 04/04/2012 - 6:23 pm

Ja dzis takiego kurczczka zrobiłam w mojej restauracji. No no… na prawdę cieszył sie powodzeniem

Odpowiedz
Malwina 05/04/2012 - 10:15 am

Cieszę się, że kurczak smakował;)

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 05/04/2012 - 10:14 am

Urzekł mnie zarówno kurczak w musztardowym sosie jak i ziemniaki z bekonem. Uwielbiam puree ziemniaczane, ale nigdy jeszcze nie wystąpiło w towarzystwie bekonu. Cóż za strata. Muszę koniecznie to szybko nadrobić 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 25/01/2013 - 6:00 pm

Kurczaka zrobiłam dziś na obiad i musze przyznac, że jest naprawdę pyszny. Sos jest jednocześnie kremowy i zdecydowany w smaku 🙂 Jedyna zmiana, jaką zrobiłam to użycie białego wina, zamiast czerwonego (nie doczytałam;)
Na pewno powtórzę jeszcze ten przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/01/2013 - 6:02 pm

Sama odruchowo sięgnęłabym po białe 🙂 cieszę się, że danie przypadło Ci Martuś do gustu:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies