Bułeczki czosnkowe

przez Malwina

Od jakiegoś czasu wracam do tradycji pieczenia w domu. Najchętniej piekę bułki, które później Połówek może zapakować sobie do pracy. Najbardziej lubi on te z dodatkiem cebulki, bądź czosnku. Bułeczki, które widzicie na zdjęciach piekłam…w październiku. Przy okazji porządków na dysku znalazłam je i doszłam do wniosku, że muszę się z Wami podzielić przepisem na nie. Myślę, że będą idealną bazą dla wiosennych kanapek. 


BUŁECZKI CZOSNKOWE 

Składniki (na 12 małych lub 8 dużych bułek):
[przepis pochodzi z bloga Gosi – Moje Ekspresje Kulinarne]

  • 2 i 1/2 do 2 i 3/4 mąki pszennej (użyłam mąki typ 650)
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3 i pół łyżki masła
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 18 g świeżych drożdży
  • łyżeczka suszonego czosnku*
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego drobno posiekany czosnek, mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą, czosnkiem suszonym, natką pietruszki. Dodajemy drożdże, roztopione masło, pozostałą wodę i mleko. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki (stąd w przepisie dodatkowa 1/4 mąki szklanka do podsypania, jeśli ciasto nadal będzie zbyt luźne należy dodać więcej mąki). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski ,przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1-1,5 godziny. Z ciasta formujemy 12 mniejszych lub 8 dużych podłużnych bułeczek, układamy ja na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na pół godziny. Bułeczki dowolnie nacinamy (ja moje dodatkowo oprószyłam mąką) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. Pieczemy przez 5 minut a następnie kolejne 10-15 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce. 
*Ważne, by użyć suszonego czosnku, a nie granulowanego, który najczęściej wzbogacony jest o sól. Bułeczki z czosnkiem granulowanym mogą okazać się zbyt słone. Ja osobiście zwiększyłabym w przepisie ilość świeżego czosnku. 

36 komentarzy
0

36 komentarzy

Karmel-itka. 30/03/2012 - 5:45 pm

och, domowe bułeczki. i na dodatek czosnkowe!
no, to mnie zastrzeliłaś ;]

Odpowiedz
Marlena 30/03/2012 - 5:46 pm

Też lubię takie bułeczki.
Te wyglądają pysznie! 😉

Odpowiedz
Szana 30/03/2012 - 5:54 pm

zapiszę sobie przepis, podoba mi się, że jest taki prosty 😉
Szana

Odpowiedz
pasjonatka 30/03/2012 - 5:58 pm

lepsze niz z najlepszej piekarni 😀

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2012 - 5:58 pm

Ja również zasmakowałam w pieczonym, domowym pieczywie. Bułeczki godne uwagi.

Odpowiedz
Paulina 30/03/2012 - 6:10 pm

Chcę jedną,( no dobra dwie, ewentualnie siedem) takich 😀
Dobrze, że w końcu opublikowałaś ten przepis:D

Odpowiedz
monami 30/03/2012 - 6:20 pm

Muszą obłędnie pachnieć podczas pieczenia.

Odpowiedz
Cytrynka 30/03/2012 - 6:29 pm

Uwielbiam czosnkowe pieczywo. A domowe czosnkowe pieczywo jest, co tu dużo mówić, najlepsze 🙂

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 30/03/2012 - 6:36 pm

Super wyglądają z tymi zielonymi dodatkami;-)

Odpowiedz
Maggie 30/03/2012 - 6:48 pm

Apetycznie wygladaja! Dawno nie robilam bulek; ostatnie proby zakonczyly sie efektem w postaci twardych jak kamien, plaskich plackow, wiec troche sie zrazilam. Ale ten przepis wydaje sie wystarczajaco prosty dla mnie 🙂 No i jest czosnek, a ja czosnek lubie!

Odpowiedz
Bon Appetit! 30/03/2012 - 6:58 pm

Nie wiem czy juz zapraszalam do mnie 🙂 Jesli nie, to wlasnie to robie! 🙂 http://boronappetit.blogspot.com/ Bardzo mi przypadlo do gustu pare przepisow u Ciebie 🙂 Musze na spokojnie przejrzec!

Odpowiedz
Avelina 30/03/2012 - 7:47 pm

Wspaniale wyrośnięte bułeczki, nabrałam apetytu 🙂

Odpowiedz
manoria 30/03/2012 - 8:05 pm

Piękne bułeczki. Wszystko w nich co kocham 🙂

Odpowiedz
Majana 30/03/2012 - 9:46 pm

Wspaniałe i smaczne bułeczki. Lubię czosnkowe 🙂

Odpowiedz
slyvvia 31/03/2012 - 6:59 am

Ale kuszące 🙂 Muszę w te święta koniecznie upiec własne pieczywo.

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 31/03/2012 - 7:06 am

Cudowne Malwi:) muszę je upiec:)

Odpowiedz
Kasia 31/03/2012 - 7:50 am

jak wrócę do formy, postaram się je wypróbować 🙂 na pewno stanowią wspaniałą bazę (ale i nie tylko) dla wiosennych kanapek 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2012 - 7:58 am

_____(♥✿♥)
______(♥✿♥)-Dziękuję
____(♥✿♥)-za wczoraj.
__ (♥✿♥)-Dziękuję
_ (♥✿♥)-za dzisiaj.
_ (♥✿♥)-Dziękuję
__(♥✿♥)-za jutro.
__ (♥✿♥)-Dziękuję
____(♥✿♥)-że pamiętasz.
______(♥✿♥)-Dziękuję
________(♥✿♥)-że jesteś.
Pozdrawiam … Agata

zapraszam na nowy blog http://agatuszka.blogspot.com/

Odpowiedz
Josia 31/03/2012 - 11:22 am

podziwiam wszystkie odważne osoby które potrafią piec chlebek i bułeczki 🙂 a ten czaosnek… mniam mniam…

Odpowiedz
kruszyna 31/03/2012 - 12:57 pm

Pycha! Uwielbiam wszystko co z czosnkiem, a takie bułeczki to ideał dla mojego podniebienia 😀

Odpowiedz
Aleksandra Rybińska 31/03/2012 - 1:43 pm

Nie powstrzymam się i będę musiała upiec :). Idealne połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
moje pasje 01/04/2012 - 7:41 pm

bułeczek bardzo dawno nie piekłam 🙂 Wyobrażam sobie jak pięknie musi pachnieć w kuchni podczas pieczenia 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 03/04/2012 - 11:01 am

Uwielbiamy czosnkowe pieczywo, więc myślę, że kolejny domowy wypiek to będą właśnie te bułeczki, bo wspaniale się prezentują!

Odpowiedz
mopswkuchni 03/04/2012 - 5:23 pm

Muszę upiec te bułeczki! Aż zapachniało mi nimi tutaj przed monitorem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2012 - 9:46 pm

w całym domu pachnie bułeczkami, przed chwilą wyjęłam drugą blachę 🙂 jednak… musiałam zmienić proporcje. Nie wiem czy to wina mąki ale ciasta za nic nie mogłam wyrobić, jedna wielka gruda… Użyłam mąki dalachowskiej 450. W trakcie dodałam więcej wody, mleka oraz masła i ciasto zaczęło wreszcie współpracować 🙂 bułeczki są jeszcze ciepłe ale nie omieszkałam spróbować i zapowiadają się pysznie 🙂 wczoraj udało zrobić mi się chlebek z bazylią i pomidorami, dzisiaj bułki 🙂 szał wypieków trwaaaaaaa

Odpowiedz
Malwina 19/10/2012 - 6:45 am

Pamiętam, że były troszkę kłopotliwe. Obecnie powtarzam Wszystkie przepisy na pieczywo, które są na blogu, więc postaram się dodać jakieś moje dodatkowe uwagi do tego przepisu;)

Odpowiedz
Anonimowy 19/10/2012 - 7:49 am

Będę bardzo wdzięczna za ewentualne uwagi 😉

Odpowiedz
Malwina 19/10/2012 - 7:52 am

Idę na bazarek po czosnek. Może uda mi się upiec je dzisiaj. A ostatecznie wyszły? I jak smakowały?

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2012 - 11:20 am

wyszły jak najbardziej, były smaczne ale straszliwie twarde i dzisiaj mam zamiar zrobić je ponownie z lekką zmianą proporcji 😉 zobaczymy jak wyjdą tym razem 😉

Odpowiedz
Malwina 22/10/2012 - 11:23 am

Może to wina mąki? Spróbuj z mąką o wyższym typie, np. 650 (dostępna w Lidlu, brązowe opakowanie, najczęściej piekę na niej). Ja zabiorę się za nie dopiero w czwartek, obecnie walczę z pisaniem artykułu…grrr
Jeśli po Twoich zmianach będą lepsze, daj znać. Uzupełnię wówczas przepis o Twoje uwagi;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2012 - 11:44 am

właśnie problem w tym, że jestem uziemiona w takim miejscu gdzie wybór produktów jest delikatnie mówiąc mały… dostałam mąkę typ 500 (hurraa) 😉 spróbuję na tej, troszkę poeksperymentuję i napiszę jak wyszło 😉

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2012 - 12:34 pm

ps. ooo jesteśmy z tego samego miasta – teraz się dopatrzyłam 😉 jednak ja od kilku lat mieszkam pod Czewą 😉 dlatego mam problem z kupieniem mąki 650 hahaha 😉

Odpowiedz
Magducha 21/01/2013 - 3:21 pm

A to fajne coś 😉 przetestujemy dziś 😉

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 3:14 am

Drożdże mogę zamienić na suche? Ile wtedy musze dodać?

Odpowiedz
Malwina 21/08/2014 - 6:32 am

Oczywiście, wtedy dodajesz je od razu do mąki. Na opakowaniu powinnaś mieć przelicznik. W tym przypadku 7 g wystarczy.

Odpowiedz
Joanna Seta-Pryjomska 27/04/2016 - 3:49 pm

Pokusiłam się przepis wypróbować i muszę przyznać, że bułeczki wyszły jak marzenie! A ten zapach pod czas pieczenia i potem przy jedzeniu! Orgia dla kubków smakowych 🙂 Moja wersja jest jeszcze bardziej czosnkowa, bo dorzuciłam troszkę suszonego czosnku niedźwiedziego: Śniadaniowe bułeczki czosnkowe na mleku

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies