Placki z twarogu (bez glutenu)

przez Malwina
 Placuszki serowe przepis
Placki z twarogu (bez glutenu)
Placuszki serowe to pomysł na smaczne śniadanie na słodko. W Polsce takie placki znane są w Małopolsce pod nazwą małdrzyki krakowskie. Jeśli pochodzicie z tego regionu, to zapewne nie raz mieliście okazję jeść je na podwieczorek. Przygotowałam dla Was wersję bezglutenową placuszków serowych. Oczywiście, jeśli nie macie problemów z trawieniem glutenu, mąkę ryżową w przepisie możecie z powodzeniem zastąpić mąką pszenną. Do masy serowej można dorzucić troszkę ulubionych bakalii, np. popularne rodzynki lub posiekane orzechy.

Takie placki z twarogu doskonale smakują polane miodem lub w towarzystwie owoców. Jeśli macie w zamrażarce jeszcze truskawki, to polecam podać je z truskawkowym sosem z chia.

 Placuszki serowe bez glutenu

 

PLACKI Z TWAROGU BEZGLUTENOWE
Śniadanie Mistrzów #311


Składniki (na około 8-10 małych placuszków):

  • 275 g twarogu w kostce (najlepiej tłustego)
  • 2-3 łyżki cukru (lub 3 łyżki erytrolu, ksylitolu)
  • 1 małe jajko (M- 50 g)
  • około 50 g mąki ryżowej plus mąka do obtoczenia placuszków
  • do podania: świeże owoce, konfitura, cukier puder
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, jajko, mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę ryżową, mieszamy. Na talerzyk obok wysypujemy dodatkową mąkę ryżową. Z masy twarogowej formujemy w dłoniach okrągłe placuszki i obtaczamy je delikatnie w mące. Placki należy smażyć od razu po przygotowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy placuszki serowe. Smażymy z obu stron, aż placki ładnie się zrumienią. Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik. Placki serowe najlepiej smażyć na większej ilości oleju (około 2 łyżki), są bowiem wtedy smaczniejsze (podobnie jak racuchy). Oczywiście można je przygotować także i na niewielkiej ilości tłuszczu (około 5-10 g), jeśli zależy Wam na zmniejszeniu ilości kalorii przepisu.
Placuszki z  twarogu podajemy z dodatkiem owoców, ulubionej konfitury lub oprószone cukrem pudrem. Placuszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe od razu po przygotowaniu. Gdy tylko ostygną, należy przełożyć je do pojemnika, w przeciwnym razie mogą szybko obeschnąć.Uwagi:


– do tego przepisu nie nadaje się twaróg w wiaderku na serniki, należy użyć dobrej jakości twarogu w kostce

 

 Placuszki z sera przepis
Placki z twarogu (bez glutenu)

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

healthymoveblog 23/04/2016 - 5:04 pm

Super przepis, akurat mam ochotę na placki/naleśniki, a w lodówce na swoją szansę czeka trochę twarogu. Tylko zrezygnuję z mąki do obtaczania i użyję mniejszej ilości tłuszczu. 🙂

Odpowiedz
Mama Zrozowatorebka 23/04/2016 - 6:12 pm

Super pomysł 👍🏻 Nie słyszałam o nich, kostka twarogu mi zalega w lodówce, zamiast serka z rzodkiewką w niedzielę będą placuszki 😋

Odpowiedz
Angelika B 23/04/2016 - 7:57 pm

Bardzo lubię te 'serniczki z patelni', robię w niemal identyczny sposób, choć bardziej odchudzony i nie obtaczam w mące. 🙂
Z sera mielonego również wyjdą, bo sama też takie robię. Wtedy jednak wychodzą bardziej płaskie, ponieważ masa jest bardziej płynna:)

Odpowiedz
Jud 23/04/2016 - 8:25 pm

Robiłam kiedyś podobne, pyszne są 🙂

Odpowiedz
Alpaczka 24/04/2016 - 7:08 am

Świetny blog! Genialne przepisy, piękne zdjęcia 🙂 Trafiłam przez przypadek podczas poszukiwania przepisu na babeczki ze Snickersem, a zostanę zdecydowanie na dłużej :))

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 24/04/2016 - 8:22 am

Rozgość się na dłużej 🙂

Odpowiedz
MagdaLena Lichtarska 24/04/2016 - 7:51 am

czy mąkę ryżową można zastąpić kukurydzianą?

Odpowiedz
Malwina 24/04/2016 - 8:22 am

Nie próbowałam, więc nie pomogę.

Odpowiedz
Big fairy 24/04/2016 - 5:00 pm

Właśnie zajadamy – niebo w gębie 🙂 co prawda wprowadziłam małe modyfikacje, nie z braku zaufania, a raczej z braku laku 😉 podaję, co namieszałam, na wypadek gdyby komuś też zdawało się, że posiada mąkę ryżową 😉 ja nie okazałam się szczęśliwą posiadaczką tejże, ale ostatnio kupiłam mąkę kokosową, no i to był strzał w 10 🙂 oczywiście jeśli ktoś bardzo lubi ten smak, bo jest naprawdę intensywny 🙂 ale warto, nawet dla samego zapachu podczas smażenia – coś niesamowitego! I jeszcze jedno – z sera domowego własnej produkcji też wyjdzie – mój był robiony 2 dni temu i mocno odciśnięty – dzięki temu nie musiałam obtaczać dodatkowo w mące, bo wszystko trzymało się bardzo dobrze 🙂 wyszło mi 7 małdrzyków, próbując pierwszego pomyślałam "O nie, dlaczego mamy tylko 7…", ale szczerze mówiąc okazały się tak syte, że tą ilością najadło się dwoje małych dzieci i 1 dorosły – z podkreśleniem faktu, że dzieci te do niejadków nie należą 😛
Dzięki Malwi za super przepis – prosty, pyszny, błyskawiczny – mam nadzieję, że wszyscy spróbują! Pozdrawiam – Asia

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2016 - 7:29 am

Super paluszki , pyszne ze np. smażonymi jabłkami ( zostały od naleśników ) polecam Pozdrawiam :)Malgosia.

Odpowiedz
Zuzanna Fluder 13/06/2016 - 9:12 am

Na jakim oleju smażysz takie placuszki?

Odpowiedz
Malwina 13/06/2016 - 9:20 am

90 % moich potraw (w tym także wszelkiej maści placki) smażę na oleju ryżowym.

Odpowiedz
Zuza F 13/06/2016 - 9:34 am

Dziękuję za odpowiedź, głowiłam się nad tym od dłuższego czasu 😉 Twój blog jest bardzo inspirujący.
PS czytałam, że zaczęłaś się uczyć japońskiego. Ja też się uczę tego pięknego i , nie oszukujmy się, trudnego języka i też jestem samoukiem. W razie czego służę pomocą i materiałami 😉
Pozdrawiam,
Zuza

Odpowiedz
Malwina 13/06/2016 - 9:37 am

Zuza, co do oleju, to polecam kupować olej w ciemnych szklanych butelkach.

Co do materiałów do japońskiego, to byłabym bardzo wdzięczna, jeśli mogłabyś mi coś podesłać lub polecić sprawdzony podręcznik. Jeśli będziesz miała chwilkę, odezwij się do mnie na maila (jest w zakładce kontakt).

Odpowiedz
Ola Hajczi 28/08/2016 - 9:33 pm

Czy one w środku mają być takie mocno wilgotne?

Odpowiedz
Malwina 29/08/2016 - 6:13 am

Zależy od Twoich preferencji. Dłużej smażone staną się kruche, krótko smażone mocno wilgotne.

Odpowiedz
Agnieszka Traczyk 04/10/2016 - 11:06 am

a czy można je upiec?

Odpowiedz
Malwina 04/10/2016 - 2:08 pm

Można, ale by nie przywierały do papieru, należałoby każdego kotlecika lekko posmarować olejem. Zdecydowanie prościej, szybciej i smaczniej będzie je usmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju rozprowadzonego po dnie silikonowym pędzelkiem (sama do tych placuszków używam zazwyczaj tylko tyle oleju).

Odpowiedz
Paulina 26/02/2017 - 9:09 am

Pycha! Niestety nie mogę jeść jajek więc zblendowalam banana 😉 i wyszło super!

Odpowiedz
Anonimowy 01/05/2017 - 7:41 am

Czy zamias cukru mogę dodac miodu?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 01/05/2017 - 8:43 am

Można, choć szkoda miodu, bo po obróbce termicznej będzie wart tyle, co zwykły cukier. Z miodem placuszki mogą się też szybciej rumienić.

Odpowiedz
Anonimowy 11/07/2018 - 8:26 pm

Zrobione i jak wszyscy jedzący stwierdzili wyszły pycha! Podałam z domową konfiturą wiśniową – okazało się, że to duet idealny 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies