Bagietki

przez Malwina
Bagietki przepis

Bagietka to bardzo urodziwe pieczywo, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Można zrobić z niej małe kanapeczki bądź grzanki, a w sytuacji kryzysowej  przerobić ją na gigantycznego hot-doga. Nie przepadam za kupnymi bułkami francuskimi, zazwyczaj są nadmuchane, a po przekrojeniu niezbyt urodziwe. Ich smak pozostawia też wiele do życzenia. W takiej sytuacji najlepiej upiec bagietki w domowym zaciszu. Są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze. 

Przepis na bagietki
BAGIETKI

Składniki:
[przepis własny]

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g roztopionego i przestudzonego masła*
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
2,5 szklanki mąki mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami wody na gładką pastę. Odstawiamy na około 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je pozostałą mąką (do pół szklanki). Przekładamy je do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając je pięścią. Dzielimy je na 4 części i z każdej formujemy podłużne bagietki (jeśli chcecie uzyskać bardzo długie bagietki, podzielcie ciasto na 3 części). Układamy je na blasze w odstępach. Przykrywamy bagietki ściereczką, odstawiamy do napuszenia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230 stopni (bez termoobiegu). Bagietki nacinamy, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy dalej około 10-15 minut, aż będą ładnie zrumienione (łącznie piekłam bagietki przez 25 minut). W trakcie pieczenia warto odwrócić blachę, by bagietki równomiernie się piekły. Jeśli w trakcie pieczenia zaczną się zbyt mocno rumienić, wówczas przykryjcie je folią aluminiową. Aby były jeszcze bardziej chrupiące, można do piekarnika razem z bagietkami włożyć pojemnik z kostkami lodu. Upieczone bagietki studzimy na kratce. Zaraz po upieczeniu bagietki będą bardzo chrupiące, na drugi dzień ich skórka lekko zmięknie.

* w wersji dla wegan: masło zastąpcie 25 ml oliwy

Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.

Domowe bagietki
12 komentarzy
0

12 komentarzy

Antenka 03/03/2013 - 6:05 pm

achhh nie ma to jak świeża, chrupiąca bagietka z masełkiem:) dla mnie nie musiałoby istnieć wtedy nic innego

Odpowiedz
Kamila 03/03/2013 - 8:19 pm

Idealne!

Odpowiedz
Kulinarny Zenit 03/03/2013 - 8:43 pm

po prostu idealne 🙂

Odpowiedz
Brenia 03/03/2013 - 9:03 pm

o tak, domowe pieczywo to jest to!

Odpowiedz
seledina 03/03/2013 - 9:30 pm

Wyglądają cudownie…

Odpowiedz
Justyna Bąk 03/03/2013 - 9:51 pm

najlepsze pieczywo:)

Odpowiedz
Zielaczek 03/03/2013 - 10:08 pm

Piękne! Ostatnio cały czas piekę pieczywo, nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam! Twój przepis na bagietki koniecznie do wykorzystania 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 03/03/2013 - 10:37 pm

wiesz jak sprawić by człowiek zrobił się głodny nawet w nocy 😉

Odpowiedz
pasjonatka 04/03/2013 - 8:38 am

mistrzowskie 😀

Odpowiedz
Majana 04/03/2013 - 4:56 pm

Malwinko, bagietki pierwsza klasa!:)

Odpowiedz
kabamaiga 04/03/2013 - 5:42 pm

Przepięknie Ci wyszły. I masz rację, te sklepowe są przedmuchane, a te tutaj idealne.

Odpowiedz
gin 07/03/2013 - 5:43 pm

Ta chrupiąca skórka jest po prostu boska!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies