Hiszpańskie chlebki, czyli tortas de aceite

przez Malwina

W ubiegłym tygodniu wraz ze znajomymi spotkaliśmy się na drugim wieczorku kulinarno-filmowym. Tym razem nasze spotkanie było tematycznie związane z Hiszpanią. Na przystawkę zaserwowałam tapas, do których podałam hiszpańskie chlebki, na które przepis znalazłam u Madame Edith. Robiłam je już kilkakrotnie i nie raz jeszcze powtórzę. Są ekspresowe w wykonaniu, banalnie proste i do tego bardzo smaczne. W najbliższych dniach postaram podzielić się z Wami resztą hiszpańskich przepisów. 

CHLEBKI HISZPAŃSKIE

Składniki (na 5 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej (najlepiej bułeczkowej typ 650, sprawdzi się także mąka luksusowa typ 550)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • do posypania: sól gruboziarnista, nasiona czarnuszki, sezam, rozmaryn lub inne ulubione zioła

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, olej, całość dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy dłońmi (wyrabia się bardzo szybko). Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Ciasto lekko naoliwiamy i przekładamy do czystej miski. PRzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni z termoobiegiem (230 stopni bez termoobiegu). Ciasto dzielimy na 5 części. Dłońmi formujemy płaskie placki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki posypujemy ulubionymi dodatkami (lekko je wciskając w ciasto) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut. Studzimy na metalowej kratce. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

38 komentarzy
0

Podobne posty:

38 komentarzy

Evitaa 27/09/2012 - 7:45 am

Mmm pychota. A co było serwowane w części filmowej? 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/09/2012 - 9:18 am

Jako danie główne podałam kurczaka po katalońsku w sosie z czekolady, chili, pomarańczy i migdałów. Na deser kremowy mus czekoladowy. Postaram się wkrótce zamieścić pozostałe przepisy na blogu.

Odpowiedz
Magducha 10/10/2012 - 7:00 pm

Hmmm… a czy takie cudo można przygotować dzień wcześniej? Czy raczej nie warto?

Odpowiedz
Malwina 11/10/2012 - 4:44 am

Nigdy nie przetrwały u mnie do następnego dnia, więc ciężko mi stwierdzić, jakie będą. Raczej odradziłabym Ci pieczenie ich dzień przed jedzeniem. Cały proces wraz z wyrobieniem, wyrastaniem i pieczeniem zajmie Ci około godziny (co w porównaniu z innym pieczywem jest stosunkowo małą ilością czasu)

Odpowiedz
Kruszynka 27/09/2012 - 8:02 am

Ale apetycznie wyglądają 😉

Odpowiedz
Arcoiris 27/09/2012 - 8:16 am

Świetny pomysł, z chęcią wypróbuję

Odpowiedz
Kamila 27/09/2012 - 8:41 am

Pięknie wyglądają, pewnie jeszcze lepiej smakują 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
siankoo 27/09/2012 - 8:55 am

wyglądają fantastycznie, super pomysł na imprezkę:)

Odpowiedz
Beatrice 27/09/2012 - 9:03 am

Sama z checią zrobie, bo wygpadaja rewelacyjnie!!!

Odpowiedz
Elexis 27/09/2012 - 9:04 am

Bardzo fajne, niby łatwe, a super do przegryzania:)

Odpowiedz
Angie 27/09/2012 - 9:07 am

Świetnie wyglądają, muszę przetestować przepis na mojej hiszpańskiej teściowej 🙂
pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
MałgosiaZ 27/09/2012 - 9:07 am

jakie ładne 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 27/09/2012 - 9:25 am

Chyba też się na nie skuszę! 🙂

Odpowiedz
Maggie 27/09/2012 - 9:44 am

Swietny pomysl z tytmi wieczorkami, zaluje, ze do nas wszyscy maja tak strasznie daleko… Pieknie ci wyszly te chlebki. Zreszta w ogole caly wieczor musial byc pyszny!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 27/09/2012 - 10:04 am

palce lizac 😉

Odpowiedz
Tomek gotuje 27/09/2012 - 11:13 am

Uwielbiam takie chlebki, ten z rozmarynem na wierzchu podoba mi się najbardziej 🙂

Odpowiedz
Aga 27/09/2012 - 12:05 pm

Czarnuszka na chlebkach – uwielbiam!

Odpowiedz
Veggie 27/09/2012 - 2:55 pm

zazdroszczę chlebków i tych spotkań kulinarno-filmowych

Odpowiedz
Kamciss 27/09/2012 - 3:19 pm

Mmm pycha! I takie podręczne 🙂

Odpowiedz
Dota Szymborska 27/09/2012 - 4:11 pm

super przepis:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 27/09/2012 - 4:47 pm

jeju, wyglądaja jak z książki kucharskiej!

Odpowiedz
pieczarka mySia 27/09/2012 - 4:49 pm

bardzo mnie kusza, aby je wyprobowac! 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Majana 27/09/2012 - 5:46 pm

Bardzo ciekawe te chlebki. Z czarnuszką wyglądają tak uroczo.Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ania Włodarczyk (aka vespertine) 27/09/2012 - 6:43 pm

Wyglądają troszkę jak chlebki naan albo po prostu tak mi się luźno kojarzy, bo ja moje czarnuszką posypuję własnie 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 27/09/2012 - 8:35 pm

wygladaja cudnie i super apetyczne zdj 😉

Odpowiedz
Weronika Król 27/09/2012 - 10:55 pm

Przy całym moim uwielbieniu do tapas koniecznie muszę je zrobić : )

Odpowiedz
bartoldzik 29/09/2012 - 12:21 pm

Wygladają bardzo apetycznie, strasznie mi się podobają czarnuszkowe robaczki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/09/2012 - 1:29 pm

rzeczywiście szybki …a wygladają bardzo smakowicie:) pozdrawiam

Odpowiedz
Aleksandra Rybińska 30/09/2012 - 8:45 am

musza byc smaczne 🙂 Ciekawa propozycja do lekkiej salaty i grillowanego miesa.

Odpowiedz
Magducha 21/01/2013 - 3:04 pm

A propo "dnia następnego" to jednak nie polecam 😉 Zdecydowanie lepiej smakują na świeżo. I chyba kolejny raz mnie kuszą… :>

Odpowiedz
Pati Ce 07/07/2013 - 5:39 pm

A mnie nie chcialo sie wyrobic to ciasto:( ale moze dlatego ze dodałam suche drożdże??

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2013 - 5:40 pm

A mnie nie chciało sie wyrobić:( może dlatego ze dodałam suchych drożdży?

Odpowiedz
Malwina 07/07/2013 - 6:31 pm

Z suchymi powinno być ok, odmierzałaś wszystkie składniki przy pomocy wagi? Robię je przynajmniej raz w miesiącu lub częściej i zawsze są ok. A co było nie tak? Ciasto zbyt suche?

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2013 - 6:44 pm

Najpierw nie chciało się wyrobić, a potem jak już zrobiłam kulkę to odstawiłam i nie urosło, no może odrobinkę!Mierzyłam składniki wagą i ilość drożdży suchych tez zmieniłam bo jest napisane że 7g odpowiada 25g świeżych, wiec tak zmniejszyłam żeby wyszło na 10 świeżych, wiec może to moja wina z ta drożdżową kombinacją. Ale…już wyjęłam i wyszło super kruche:D:D i PYSZNE:)!!! Czy takie powinno byc?
Dodałam czarnuszki i kaparów i jest REWELACJA!! Zajadamy się z narzeczonym!! Dzięki za przepis będę do niego wracać!!

Odpowiedz
Malwina 07/07/2013 - 6:50 pm

Co do suchych, to ja zawsze przyjmuję, by na 25 g dodawać 14 g. Ale wszystko jest kwestią produktu, którego używamy. Jeśli chodzi o chlebki to owszem, są kruche, można je oczywiście piec troszkę krócej, ale takie chrupiące są moim zdaniem najlepsze. Cieszę się, że wszystko poszło po Twojej myśli 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/10/2014 - 7:20 pm

Właśnie zrobiłam do sałatki i wiecie co?… bez rewelacji. Ja nie padłam z zachwytu 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/10/2014 - 7:32 pm

Widocznie nie Twoje smaki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/06/2016 - 12:12 pm

Właśnie upiekłam, smakują świetnie! Czarnuszka idealnie do nich pasuje:) Dzięki za przepis!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies