Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki) |
Składniki:
- pierś z indyka o wadze 1 kg
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- naczynie żaroodporne z pokrywką
Kolejnego dnia mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni na każde pół kg mięsa, czyli w przypadku piersi o wadze 1 kg pieczemy mięso przez godzinę. Dla pewności warto sprawdzić, czy jest już gotowa przy pomocy termometru (wbijamy go w najszersze miejsce, mięso jest gotowe, gdy w środku osiągnie temperaturę 85 stopni). Moja pierś miała 800 g, piekłam ją przez 50 minut. Po tym czasie otworzyłam naczynie, wyłączyłam piekarnik i wysunęłam blachę z formą. Jeśli pierś ma być jedzona na ciepło, należy odczekać około 10-15 minut przed pokrojeniem jej. Jeśli na zimno, wówczas kroimy ją po całkowitym wystudzeniu.
Tortille z indykiem i mango |
– Jak długo piec pierś z indyka? Ja zawsze przyjmuję 30 minut na każde 500 g mięsa w temperaturze 180 stopni. Pamiętajcie jednak, że każdy piekarnik jest inny, a stopień wypieczenia uzależniony jest także od grubości kawałka mięsa. Najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia przy pomocy termometru spożywczego.
Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki) |
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
66 komentarzy
Smacznie 😉
Pięknie wygląda ta pierś z kurczaka 🙂
Czytanie ze zrozumieniem się kłania:(
gdzie pisze , że z kurczaka?
Indyk – pychota! A takie pieczenie ubóstwiam 🙂
pyszności! bardzo lubię domowe wędliny!
Pycha, uwielbiam pieczonego indyka! Kiedy odwiedzam moich rodziców, moja mama bardzo często piecze dla mnie indyka faszerowanego śliwką.
Ostatnio sporo u nas domowych wędlin i pieczonych mięs… ale o indyku jakoś zapomniałam:)
ile dałaś soli na tę wagę mięsa? Bo "do smaku" nic mi nie mówi 🙁
Zawsze doprawiam pieczone mięso metodą na "oko". Po prostu oprószam całe mięso świeżo zmieloną solą prosto z młynka. Myślę, że na ten 1 kg łyżeczka soli powinna być ok.
W jakiej temperaturze piec?
180 stopni bez termoobiegu
zrobilam, pyszna piers wyszla. nie pieke mies, poniewaz jestem wegetarianka, ale ukochany je mieso (jeszcze troche); nie posiadam rowniez termometru gastr., ale wedlug Twojego przepisu wyszlo super. bede powtarzac!:)
Zrobiłam pierś, wyszła pyyyszna! Soczysta i aromatyczna. Chce teraz zrobić kolejny raz, mam tylko zagwozdke: dostałam mięso w porcjach nie w całości. Czy myślisz ze filety wg przepisu wyjdą tak samo soczyste? O ile skrócić czas grillowania. Z góry dziękuje za pomoc. Dziękuje za przepis!
A jak małe są te porcje?
Każda ma ok 150g
150 g to w sumie 2-3 plastry piersi z indyka. Na kanapki piec na pewno się nie opłaca, chyba że po prostu jako dodatek do obiadu. Ale ja bym mięso najpierw obsmażyła do zamknięcia włókien i dopiero wrzuciła do rękawa. Myślę, że 15 minut w piekarniku powinno wystarczyć (może nawet mniej, nie piekłam tak małych kawałków indyka).
Dziękuje! Myślałam o wykorzystaniu do obiadu, bo za bardzo nie mam co z tym mięsem zrobić. Zobaczymy co z tego wyjdzie;)
Niestety nie mam tu rekawa do pieczenia… a mozna bez? Pozdr, Joanna
W tym przepisie mięso zawdzięcza swoją soczystość właśnie użyciu rękawa. Ewentualnie możesz piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Po ułożeniu mięsa w formie, wlej na dno szklankę wywaru drobiowego.
Można tę samą marynatę użyć do udźca z indyka?
Oczywiście.
Jak nastawic piekarnik na dolne czy gorne grzalki i jaki sosik Pani proponuje zeby byl tez delikatny dla malej dziewczynki. Dzis próbuje zrobic piers indora pierwszy raz.
Grzanie góra-dół. Co do sosu, to może koperkowy?
Filet jest przepyszny. Robię chyba już 4 raz 🙂 A co zostanie jest na kanapki. Świetny przepis! a co to za smakowicie wyglądająca surówka do mięsa? Znajdę na nią przepis na Twoim blogu?
To sałatka z kaszy jaglanej i buraków. Taka sałatka plus kilka plastrów pieczonego indyka to fajny pomysł na posiłek w pracy lub szkole.
Całość wygląda super! Na ostatnim zdjęciu jest widoczny sos – czy znajdę gdzieś jego przepis?
W tym poście nie ma zdjęcia z sosem. Czy chodzi o sos z wpisu z sałatką z kaszy i buraków?
W pierwszej chwili też myślałem że to sos , ten talerz daje taki efekt.
Filet jest pyszny natomiast nie mogę uzyskać takiego koloru indyka, mój bardziej wygląda jak ugotowany niż upieczony, ma Pani jakieś porady ?
To chyba już kwestia samego piekarnika. Mój zawsze troszkę bardziej przypieka mięso. Pieczesz na środkowej półce, grzałka góra-dół?
Ja też mam problem z kolorem, jakiś taki blady ten mój indyk. Dałam grzanie góra i dół bez termoobiegu, na środkowej półce, pierś 530 g , piekłam już 50 minut, ale zmiany koloru i tak specjalnie nie widzę…
po całej nocy w lodówce poczekać aż mięso się ogrzeje czy od razu do piekarnika?
Możesz wkładać od razu.
Zamarynowane 🙂 Zobaczymy co będzie jutro, ale już pachne obłędnie 🙂 Dziękuję.
Rewelacja 😁
A czy można dodać sos pieczarkowy ?
Sos pieczarkowy, np. z natką pietruszki lub tymiankiem będzie fajnie komponować się z pieczonym mięsem indyka.
Wyszło pyszne z sosem pieczarkowym i z natka pietruszki 😀 Pozdrawiam
zrobiłam wyszło pyszne
Droga blogerko, na zdjęciu razem z piersią indyczą jest coś w rodzaju sałatki w takim różowo-białym kolorze. Aż mi ślinka pociekła… Czy możesz zdradzić co to i jak wykonać? Pozdrawiam Agnieszka
Agnieszko to sałatka z kaszy jaglanej i buraków
Dziękuję :))) jeszcze dziś powstanie. Prawie rzuciłam się na monitor na widok tej sałatki. Zresztą nie powinno to być dziwne bo patrząc na potrawy na Twoim blogu można zjeść komputer razem z myszką 😉 A pomyśleć, że trafiłam tu przypadkiem, przez pierś z indyka. Ciekawiło mnie jak długo ludzie ją pieką i tak zawitałam do Ciebie. I pewnie "troszkę" tu pobędę… jeśli pozwolisz….Pozdrawiam i dziękuję, Agnieszka
Agnieszko, dziękuję za dobre słowo 🙂 Rozgość się i zostań na dłużej.
Wkladasz do zimnego piekarnika czy nagrzanego? Wygląda przepysznie. Idealne na kanapki dla dzieci 🙂
Wkładam do nagrzanego już piekarnika.
Dziś upiekłem tę pierś – FANTASTYCZNA!!!!
Ja mam … trochę glupie pytanie… właśnie w lodówce marnuje mi się 2 piersi każda po 1,5 kg. I zastanawiam się czy pięć je razem? I traktować jako 3 kg? Czyli piec 3h? Czy włożyć do 2ch różnych rękawów i piec 1,5 h? Czy pięć całkiem osobno i piec 1,5h?
Pieczesz przez 1,5 godziny. Włożyłabym do dwóch osobnych rękawów. Jeśli pierś jest bardzo szeroka, można wydłużyć pieczenie o kilka minut.
,, , 😉
Pierś mistrzostwo świata. Ja zlałam ten sosik do garczka i go lekko zasmarzylam był po prostu boski do cudownego mięciutkie indyka.
Pierwszy raz upiekłam pierś z indyka wg Twojego przepisu na Nowy Rok 2017. Była pyszna. Za chwilę zabieram się po raz kolejny do zamarynowania piersi wszak uwielbiam pieczone mięsa na kanapki. Mąż także uwielbia takie "wędlinki". Pozdrawiam 🙂
Genialna!!!! Idealna na kanapki. Dodalam jeszcze łyżeczkę majeranku, 2 ząbki czosnku wiecej, zamiast cytryny łyżeczka sosu sojowego. swietny przepis.
Rewelacja. Robiłam tę pieczeń już kilka razy, dzięki niej mój Tata powiedział, że gotuję lepiej niż Mama 🙂 Świetna – lekka, aromatyczna. przepyszna i na zimno, i na ciepło. Po pierwszej próbie zrezygnowałam tylko z soku cytrynowego – mimo że cytryny jem jak pomarańcze, nie lubię kwasu cytryny w mięsie… A słodką paprykę mieszam pól na pół z wędzoną – daje bardzo apetyczny aromat. I do rękawa oprócz reszty marynaty dodaję jeszcze 2 łyżki wody, żeby sos nie był tak bardzo esencjonalny. Zlewam go przed wyjęciem mięsa i skrapiam ryż albo makaron. Na zimno na kanapki, z borówkami… marzenie 🙂 Dzięki za przepis 🙂
Dzień dobry, jestem tu pierwszy raz i przyciągnął mnie ten właśnie indyk:) mam pytanie, czy coś się złego stanie, gdybym marynowała indyka dłużej niż noc, a np. 24 h?
Jasne, spokojnie możesz marynować mięso przez dobę lub nawet dwie.
Pychota po prostu i na zimno i na ciepło!!!! dziękuję za przepis!
Nie mam cytryny a juz sklepy u mnie xamkniete. Czy moze byc bez soku z cytryny czy zastapic np octem jablkowym?
Możesz pominąć sok, możesz dodać 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego.
Witam 🙂 właśnie piekę udziec z indyka w rękawie ale nie wiem czy mięso ma być skórą do góry czy nie?
Do tego przepisu wykorzystuję pierś bez skóry. W przypadku mięsa ze skórą radziłabym piec bez rękawa, skórą do góry. Bardzo fajne efekty przynosi też pieczenie w soli.
Dobry przepis, dziękuję 🙂
Jak dla faceta, natrzeć solą, to natrzeć 😉 Natarłem konkretnie i wyszło ciut za słone 😉 Piekłem w naczyniu żaroodpornym. Wyszło soczyste.
Witam, jestem pełen podziwu dla Pani doświadczenia w kuchni. Przepis jak zwykle rewelka. Trafiony w punkt 🙂 Miażdży nam receptory smakowe 🙂 Książka również jak najbardziej polecana przeze mnie 🙂 to cuda na stole, proste szybkie i bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam!
Łukaszu, bardzo dziękuję za przemiły komentarz 🙂 I proszę nie per Pani, mam na imię Malwina.
Mam pytanie, bo wygląda genialnie i chyba się skuszę w weekend na takiego indyka. Wszędzie piszesz, że pieczesz w rękawie, a w samym opisie przygotowania jest naczynie żaroodporne. Rozumiem, że wszędzie, gdzie w opisie mowa o naczyniu, chodzi właśnie o rękaw?
Może być rękaw, może być naczynie żaroodporne (pieczemy pod przykryciem). Obecnie nie używam rękawa, ponieważ pieczenie w plastikowej folii nie jest niczym zdrowym.
Nie robiłam nigdy takiej pieczeni z indyka. Jutro będze pierwszy raz, przekonałaś mnie swoim wpisem, taką pieczeń mona zjeść na tyle fajnych spodobów. Dzisiaj idę do sklepu i kupuję taką pierś od dobrowolskich. Już nie moge się doczekać. 🙂