Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki)

przez Malwina
Pierś z indyka pieczona
Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki)
Pieczona pierś z indyka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować kanapki z jej dodatkiem (i np. sosem bazyliowym), podać ją z lekką sałatką lub wykorzystać jako nadzienie do domowych tortilli. Jeśli na co dzień bentujecie, to tak upieczone mięso będzie dla Was fajnym rozwiązaniem. Z powodzeniem może być przechowywane w lodówce przez kilka dni, wystarczy więc ukroić kilka plastrów, przygotować dodatki (np. makaron z pesto lub sałatkę) i zapakować do pudełka.

Przepis na pieczoną pierś z indyka bierze udział w akcji Mirabelki-
Pieczona pierś z indyka na kanapki
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA (NA KANAPKI)


Składniki:

  • pierś z indyka o wadze 1 kg
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą. Łączymy bazylię, oregano, słodką paprykę, tymianek i pieprz. Dodajemy oliwę lub olej, posiekany czosnek i sok z cytryny. Mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na całą noc do lodówki (w pojemniku z przykrywką).

Kolejnego dnia mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni na każde pół kg mięsa, czyli w przypadku piersi o wadze 1 kg pieczemy mięso przez godzinę. Dla pewności warto sprawdzić, czy jest już gotowa przy pomocy termometru (wbijamy go w najszersze miejsce, mięso jest gotowe, gdy w środku osiągnie temperaturę 85 stopni). Moja pierś miała 800 g, piekłam ją przez 50 minut. Po tym czasie otworzyłam naczynie, wyłączyłam piekarnik i wysunęłam blachę z formą. Jeśli pierś ma być jedzona na ciepło, należy odczekać około 10-15 minut przed pokrojeniem jej. Jeśli na zimno, wówczas kroimy ją po całkowitym wystudzeniu.

Przepisy z wykorzystaniem pieczonej piersi z indyka:
Kanapka z indykiem
Kanapka pielgrzyma
 Tortille z indykiem i mango
Tortille z indykiem i mango

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uwagi:

Jak długo piec pierś z indyka? Ja zawsze przyjmuję 30 minut na każde 500 g mięsa w temperaturze 180 stopni. Pamiętajcie jednak, że każdy piekarnik jest inny, a stopień wypieczenia uzależniony jest także od grubości kawałka mięsa. Najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia przy pomocy termometru spożywczego.

Ile piec pierś z indyka
Pierś z indyka z piekarnika
Pieczona pierś z indyka w ziołach (na kanapki)
Pierś z indyka w ziołach

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

66 komentarzy
3

Podobne posty:

66 komentarzy

Kinga Łucja 30/03/2015 - 5:59 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Magda C. 30/03/2015 - 6:44 pm

Pięknie wygląda ta pierś z kurczaka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/10/2016 - 11:41 am

Czytanie ze zrozumieniem się kłania:(

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2016 - 6:12 pm

gdzie pisze , że z kurczaka?

Odpowiedz
Aleksandra Fic 30/03/2015 - 8:00 pm

Indyk – pychota! A takie pieczenie ubóstwiam 🙂

Odpowiedz
Kamila 31/03/2015 - 5:46 am

pyszności! bardzo lubię domowe wędliny!

Odpowiedz
Agnieszka 31/03/2015 - 5:47 pm

Pycha, uwielbiam pieczonego indyka! Kiedy odwiedzam moich rodziców, moja mama bardzo często piecze dla mnie indyka faszerowanego śliwką.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/04/2015 - 2:41 pm

Ostatnio sporo u nas domowych wędlin i pieczonych mięs… ale o indyku jakoś zapomniałam:)

Odpowiedz
Anonimowy 01/04/2015 - 3:50 pm

ile dałaś soli na tę wagę mięsa? Bo "do smaku" nic mi nie mówi 🙁

Odpowiedz
Malwina 01/04/2015 - 4:35 pm

Zawsze doprawiam pieczone mięso metodą na "oko". Po prostu oprószam całe mięso świeżo zmieloną solą prosto z młynka. Myślę, że na ten 1 kg łyżeczka soli powinna być ok.

Odpowiedz
Anonimowy 04/04/2015 - 11:30 am

W jakiej temperaturze piec?

Odpowiedz
Malwina 04/04/2015 - 11:35 am

180 stopni bez termoobiegu

Odpowiedz
Anonimowy 23/04/2015 - 2:28 pm

zrobilam, pyszna piers wyszla. nie pieke mies, poniewaz jestem wegetarianka, ale ukochany je mieso (jeszcze troche); nie posiadam rowniez termometru gastr., ale wedlug Twojego przepisu wyszlo super. bede powtarzac!:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/05/2015 - 7:49 pm

Zrobiłam pierś, wyszła pyyyszna! Soczysta i aromatyczna. Chce teraz zrobić kolejny raz, mam tylko zagwozdke: dostałam mięso w porcjach nie w całości. Czy myślisz ze filety wg przepisu wyjdą tak samo soczyste? O ile skrócić czas grillowania. Z góry dziękuje za pomoc. Dziękuje za przepis!

Odpowiedz
Malwina 10/05/2015 - 7:52 am

A jak małe są te porcje?

Odpowiedz
Anonimowy 10/05/2015 - 8:12 am

Każda ma ok 150g

Odpowiedz
Malwina 13/05/2015 - 8:57 am

150 g to w sumie 2-3 plastry piersi z indyka. Na kanapki piec na pewno się nie opłaca, chyba że po prostu jako dodatek do obiadu. Ale ja bym mięso najpierw obsmażyła do zamknięcia włókien i dopiero wrzuciła do rękawa. Myślę, że 15 minut w piekarniku powinno wystarczyć (może nawet mniej, nie piekłam tak małych kawałków indyka).

Odpowiedz
Anonimowy 15/05/2015 - 9:12 pm

Dziękuje! Myślałam o wykorzystaniu do obiadu, bo za bardzo nie mam co z tym mięsem zrobić. Zobaczymy co z tego wyjdzie;)

Odpowiedz
Elias Daniel 29/07/2015 - 7:06 am

Niestety nie mam tu rekawa do pieczenia… a mozna bez? Pozdr, Joanna

Odpowiedz
Malwina 29/07/2015 - 7:09 am

W tym przepisie mięso zawdzięcza swoją soczystość właśnie użyciu rękawa. Ewentualnie możesz piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Po ułożeniu mięsa w formie, wlej na dno szklankę wywaru drobiowego.

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2015 - 7:29 pm

Można tę samą marynatę użyć do udźca z indyka?

Odpowiedz
Malwina 27/09/2015 - 9:08 am

Oczywiście.

Odpowiedz
Darek K 13/10/2015 - 5:59 pm

Jak nastawic piekarnik na dolne czy gorne grzalki i jaki sosik Pani proponuje zeby byl tez delikatny dla malej dziewczynki. Dzis próbuje zrobic piers indora pierwszy raz.

Odpowiedz
Malwina 13/10/2015 - 6:12 pm

Grzanie góra-dół. Co do sosu, to może koperkowy?

Odpowiedz
Jaszka 31/10/2015 - 3:03 pm

Filet jest przepyszny. Robię chyba już 4 raz 🙂 A co zostanie jest na kanapki. Świetny przepis! a co to za smakowicie wyglądająca surówka do mięsa? Znajdę na nią przepis na Twoim blogu?

Odpowiedz
Malwina 31/10/2015 - 3:17 pm

To sałatka z kaszy jaglanej i buraków. Taka sałatka plus kilka plastrów pieczonego indyka to fajny pomysł na posiłek w pracy lub szkole.

Odpowiedz
Anonimowy 28/12/2015 - 5:27 pm

Całość wygląda super! Na ostatnim zdjęciu jest widoczny sos – czy znajdę gdzieś jego przepis?

Odpowiedz
Malwina 28/12/2015 - 6:47 pm

W tym poście nie ma zdjęcia z sosem. Czy chodzi o sos z wpisu z sałatką z kaszy i buraków?

Odpowiedz
Krupek33 15/02/2016 - 10:59 pm

W pierwszej chwili też myślałem że to sos , ten talerz daje taki efekt.
Filet jest pyszny natomiast nie mogę uzyskać takiego koloru indyka, mój bardziej wygląda jak ugotowany niż upieczony, ma Pani jakieś porady ?

Odpowiedz
Malwina 16/02/2016 - 2:25 pm

To chyba już kwestia samego piekarnika. Mój zawsze troszkę bardziej przypieka mięso. Pieczesz na środkowej półce, grzałka góra-dół?

Odpowiedz
Anonimowy 15/10/2016 - 1:23 pm

Ja też mam problem z kolorem, jakiś taki blady ten mój indyk. Dałam grzanie góra i dół bez termoobiegu, na środkowej półce, pierś 530 g , piekłam już 50 minut, ale zmiany koloru i tak specjalnie nie widzę…

Odpowiedz
Aikosz 07/11/2015 - 12:30 pm

po całej nocy w lodówce poczekać aż mięso się ogrzeje czy od razu do piekarnika?

Odpowiedz
Malwina 07/11/2015 - 12:34 pm

Możesz wkładać od razu.

Odpowiedz
Anonimowy 04/12/2015 - 8:05 pm

Zamarynowane 🙂 Zobaczymy co będzie jutro, ale już pachne obłędnie 🙂 Dziękuję.

Odpowiedz
Mttm 06/02/2016 - 8:22 pm

Rewelacja 😁

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2016 - 10:57 pm

A czy można dodać sos pieczarkowy ?

Odpowiedz
Malwina 13/03/2016 - 7:06 am

Sos pieczarkowy, np. z natką pietruszki lub tymiankiem będzie fajnie komponować się z pieczonym mięsem indyka.

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2016 - 2:30 pm

Wyszło pyszne z sosem pieczarkowym i z natka pietruszki 😀 Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 20/04/2016 - 2:00 pm

zrobiłam wyszło pyszne

Odpowiedz
Anonimowy 02/10/2016 - 7:51 am

Droga blogerko, na zdjęciu razem z piersią indyczą jest coś w rodzaju sałatki w takim różowo-białym kolorze. Aż mi ślinka pociekła… Czy możesz zdradzić co to i jak wykonać? Pozdrawiam Agnieszka

Odpowiedz
Malwina 02/10/2016 - 7:58 am Odpowiedz
Anonimowy 02/10/2016 - 9:55 am

Dziękuję :))) jeszcze dziś powstanie. Prawie rzuciłam się na monitor na widok tej sałatki. Zresztą nie powinno to być dziwne bo patrząc na potrawy na Twoim blogu można zjeść komputer razem z myszką 😉 A pomyśleć, że trafiłam tu przypadkiem, przez pierś z indyka. Ciekawiło mnie jak długo ludzie ją pieką i tak zawitałam do Ciebie. I pewnie "troszkę" tu pobędę… jeśli pozwolisz….Pozdrawiam i dziękuję, Agnieszka

Odpowiedz
Malwina 02/10/2016 - 10:23 am

Agnieszko, dziękuję za dobre słowo 🙂 Rozgość się i zostań na dłużej.

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2016 - 7:43 am

Wkladasz do zimnego piekarnika czy nagrzanego? Wygląda przepysznie. Idealne na kanapki dla dzieci 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/10/2016 - 8:02 am

Wkładam do nagrzanego już piekarnika.

Odpowiedz
Anonimowy 21/10/2016 - 8:28 pm

Dziś upiekłem tę pierś – FANTASTYCZNA!!!!

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2016 - 6:24 am

Ja mam … trochę glupie pytanie… właśnie w lodówce marnuje mi się 2 piersi każda po 1,5 kg. I zastanawiam się czy pięć je razem? I traktować jako 3 kg? Czyli piec 3h? Czy włożyć do 2ch różnych rękawów i piec 1,5 h? Czy pięć całkiem osobno i piec 1,5h?

Odpowiedz
Malwina 23/11/2016 - 7:55 am

Pieczesz przez 1,5 godziny. Włożyłabym do dwóch osobnych rękawów. Jeśli pierś jest bardzo szeroka, można wydłużyć pieczenie o kilka minut.

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2016 - 9:09 pm

,, , 😉

Odpowiedz
Anonimowy 25/11/2016 - 4:35 am

Pierś mistrzostwo świata. Ja zlałam ten sosik do garczka i go lekko zasmarzylam był po prostu boski do cudownego mięciutkie indyka.

Odpowiedz
Anonimowy 05/02/2017 - 9:17 am

Pierwszy raz upiekłam pierś z indyka wg Twojego przepisu na Nowy Rok 2017. Była pyszna. Za chwilę zabieram się po raz kolejny do zamarynowania piersi wszak uwielbiam pieczone mięsa na kanapki. Mąż także uwielbia takie "wędlinki". Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2017 - 7:28 pm

Genialna!!!! Idealna na kanapki. Dodalam jeszcze łyżeczkę majeranku, 2 ząbki czosnku wiecej, zamiast cytryny łyżeczka sosu sojowego. swietny przepis.

Odpowiedz
Anonimowy 14/02/2017 - 3:12 pm

Rewelacja. Robiłam tę pieczeń już kilka razy, dzięki niej mój Tata powiedział, że gotuję lepiej niż Mama 🙂 Świetna – lekka, aromatyczna. przepyszna i na zimno, i na ciepło. Po pierwszej próbie zrezygnowałam tylko z soku cytrynowego – mimo że cytryny jem jak pomarańcze, nie lubię kwasu cytryny w mięsie… A słodką paprykę mieszam pól na pół z wędzoną – daje bardzo apetyczny aromat. I do rękawa oprócz reszty marynaty dodaję jeszcze 2 łyżki wody, żeby sos nie był tak bardzo esencjonalny. Zlewam go przed wyjęciem mięsa i skrapiam ryż albo makaron. Na zimno na kanapki, z borówkami… marzenie 🙂 Dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2017 - 4:55 pm

Dzień dobry, jestem tu pierwszy raz i przyciągnął mnie ten właśnie indyk:) mam pytanie, czy coś się złego stanie, gdybym marynowała indyka dłużej niż noc, a np. 24 h?

Odpowiedz
Malwina 13/03/2017 - 5:02 pm

Jasne, spokojnie możesz marynować mięso przez dobę lub nawet dwie.

Odpowiedz
Ania Cz. 08/05/2017 - 6:11 pm

Pychota po prostu i na zimno i na ciepło!!!! dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 15/05/2017 - 7:32 pm

Nie mam cytryny a juz sklepy u mnie xamkniete. Czy moze byc bez soku z cytryny czy zastapic np octem jablkowym?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 15/05/2017 - 7:54 pm

Możesz pominąć sok, możesz dodać 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego.

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2017 - 10:22 am

Witam 🙂 właśnie piekę udziec z indyka w rękawie ale nie wiem czy mięso ma być skórą do góry czy nie?

Odpowiedz
Malwina 24/09/2017 - 11:04 am

Do tego przepisu wykorzystuję pierś bez skóry. W przypadku mięsa ze skórą radziłabym piec bez rękawa, skórą do góry. Bardzo fajne efekty przynosi też pieczenie w soli.

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2018 - 8:33 pm

Dobry przepis, dziękuję 🙂
Jak dla faceta, natrzeć solą, to natrzeć 😉 Natarłem konkretnie i wyszło ciut za słone 😉 Piekłem w naczyniu żaroodpornym. Wyszło soczyste.

Odpowiedz
Łukasz 14/02/2019 - 3:37 pm

Witam, jestem pełen podziwu dla Pani doświadczenia w kuchni. Przepis jak zwykle rewelka. Trafiony w punkt 🙂 Miażdży nam receptory smakowe 🙂 Książka również jak najbardziej polecana przeze mnie 🙂 to cuda na stole, proste szybkie i bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 14/02/2019 - 4:56 pm

Łukaszu, bardzo dziękuję za przemiły komentarz 🙂 I proszę nie per Pani, mam na imię Malwina.

Odpowiedz
Kuba 18/07/2019 - 6:58 am

Mam pytanie, bo wygląda genialnie i chyba się skuszę w weekend na takiego indyka. Wszędzie piszesz, że pieczesz w rękawie, a w samym opisie przygotowania jest naczynie żaroodporne. Rozumiem, że wszędzie, gdzie w opisie mowa o naczyniu, chodzi właśnie o rękaw?

Odpowiedz
Malwina 22/07/2019 - 5:29 am

Może być rękaw, może być naczynie żaroodporne (pieczemy pod przykryciem). Obecnie nie używam rękawa, ponieważ pieczenie w plastikowej folii nie jest niczym zdrowym.

Odpowiedz
bozenaK 19/09/2019 - 12:11 pm

Nie robiłam nigdy takiej pieczeni z indyka. Jutro będze pierwszy raz, przekonałaś mnie swoim wpisem, taką pieczeń mona zjeść na tyle fajnych spodobów. Dzisiaj idę do sklepu i kupuję taką pierś od dobrowolskich. Już nie moge się doczekać. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies