Biała kiełbasa z chrzanem i borówką

przez Malwina
Biała kiełbasa pieczona z chrzanem
Biała kiełbasa z chrzanem i borówką
Przepis na białą kiełbasę pieczoną z chrzanem i borówką podpatrzyłam w ubiegłym roku u Mirabelki. To niezwykle prosty sposób na białą kiełbasę i z pewnością miła odmiana od kiełbasy pieczonej z cebulą. Do przygotowania tej potrawy można użyć zarówno konfitury z borówki brusznicy, jak i żurawiny. Moja konfitura miała kawałki całych owoców, ja pozostawiłam je w całości, jeśli jednak chcecie, możecie rozgnieść je widelcem lub zblendować, by sos był całkowicie gładki. 

Przepis na białą kiełbasę bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki.
Biała kiełbasa z żurawiną
BIAŁA KIEŁBASA Z CHRZANEM I BORÓWKĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 parzonych białych kiełbasek
  • olej
  • 4 łyżki konfitury z borówki brusznicy lub żurawiny 
  • 1-2 łyżki chrzanu (w zależności od ostrości produktu i naszych preferencji)
Przygotowanie:
Kiełbaski nakłuwamy widelcem, smarujemy delikatnie olejem (przy pomocy silikonowego pędzelka). Układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 stopni (bez przykrycia) przez około 20-30 minut, aż się zrumienią. W połowie pieczenia odwracamy ja na drugą stronę.
Chrzan łączymy z brusznicą lub żurawiną, powstałym sosem smarujemy kiełbaski i pieczemy dalej przez około 10-15 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Uwagi:

– jeśli chcecie, by kiełbaski były słodsze, dodajcie do konfitury i chrzanu płynny miód

Wypróbuj inne przepisy na białą kiełbasę:
 Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa
pieczona z cebulą
 Biała kiełbasa z sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w
sosie chrzanowym
Biała kiełbasa z sałatką ziemniaczaną
Biała kiełbasa z
sałatką z ziemniaków
Biała kiełbasa z kapustą
Biała kiełbasa na
czerwonej kapuście
 Biała kiełbasa z cebulą
Biała kiełbasa smażona
z czerwoną cebulą

Czas przygotowania: 40 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magda C. 26/03/2015 - 9:21 am

Ojej uwielbiam taką kiełbaskę, super dodatki 🙂

Odpowiedz
Nemi 26/03/2015 - 10:24 am

Mniam! Obok tak przygotowanej białej kiełbasy nie mogłabym przejść obojętnie:)

Odpowiedz
Justyna Żak 26/03/2015 - 8:35 pm

ciekawy pomysł na wykorzystanie borówek:)

Odpowiedz
wedelka 26/03/2015 - 11:16 pm

Robiłam ją w zeszłym roku. Nie jestem fanką białej kiełbasy, ale ta mi całkiem smakowała 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 02/04/2015 - 11:07 am

Aj, cieszę się, że przepis się przydał i kiełbaski smakowały 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies