Biała kiełbasa z chrzanem i borówką |
Przepis na białą kiełbasę pieczoną z chrzanem i borówką podpatrzyłam w ubiegłym roku u Mirabelki. To niezwykle prosty sposób na białą kiełbasę i z pewnością miła odmiana od kiełbasy pieczonej z cebulą. Do przygotowania tej potrawy można użyć zarówno konfitury z borówki brusznicy, jak i żurawiny. Moja konfitura miała kawałki całych owoców, ja pozostawiłam je w całości, jeśli jednak chcecie, możecie rozgnieść je widelcem lub zblendować, by sos był całkowicie gładki.
Przepis na białą kiełbasę bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki.
BIAŁA KIEŁBASA Z CHRZANEM I BORÓWKĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 8 parzonych białych kiełbasek
- olej
- 4 łyżki konfitury z borówki brusznicy lub żurawiny
- 1-2 łyżki chrzanu (w zależności od ostrości produktu i naszych preferencji)
Przygotowanie:
Kiełbaski nakłuwamy widelcem, smarujemy delikatnie olejem (przy pomocy silikonowego pędzelka). Układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 stopni (bez przykrycia) przez około 20-30 minut, aż się zrumienią. W połowie pieczenia odwracamy ja na drugą stronę.
Chrzan łączymy z brusznicą lub żurawiną, powstałym sosem smarujemy kiełbaski i pieczemy dalej przez około 10-15 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Uwagi:
– jeśli chcecie, by kiełbaski były słodsze, dodajcie do konfitury i chrzanu płynny miód
Wypróbuj inne przepisy na białą kiełbasę:
Biała kiełbasa pieczona z cebulą |
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym |
Biała kiełbasa z sałatką z ziemniaków |
Biała kiełbasa na czerwonej kapuście |
Biała kiełbasa smażona z czerwoną cebulą |
Czas przygotowania: 40 minut.
5 komentarzy
Ojej uwielbiam taką kiełbaskę, super dodatki 🙂
Mniam! Obok tak przygotowanej białej kiełbasy nie mogłabym przejść obojętnie:)
ciekawy pomysł na wykorzystanie borówek:)
Robiłam ją w zeszłym roku. Nie jestem fanką białej kiełbasy, ale ta mi całkiem smakowała 🙂
Aj, cieszę się, że przepis się przydał i kiełbaski smakowały 🙂