Połówek nie przepada za rybami, jednak ostatnio dał się skusić na pieczonego łososia. Podałam go z sosem z dodatkiem świeżego pesto i lekką surówką. Do tak upieczonej ryby świetnie będą pasować upieczone ziemniaki lub frytki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM Z PESTO
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 kawałki łososia, każdy po około 150-180 g
- sok z 1 cytryny
- sól, kolorowy pieprz
- posiekany koperek
- dodatkowo: 4 plasterki cytryny
- sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól do smaku, 1-2 łyżki ulubionego zielonego pesto (u mnie pesto z jarmużu)
Przy pomocy pincety wyjmujemy ości z ryby. Następnie skrapiamy ją obficie sokiem z cytryny, posypujemy solą i doprawiamy młotkowanym pieprzem (ja pieprz roztarłam niezbyt dokładnie w moździerzu). Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. wysmarowanej olejem) skórą do dołu. Skrapiamy delikatnie oliwą, pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Pamiętajcie o tym, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas zbyt sucha. Każdy kawałek ryby możecie także zawinąć przed pieczeniem w folię aluminiową (posmarowaną oliwą), dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Rybę podajemy z plasterkiem cytryny, posypaną posiekanym koperkiem i z dodatkiem sosu. Jako dodatek do takiego łososia świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki.
Czas przygotowania: 20 minut.
18 komentarzy
Lubię łososia w takiej wersji, mniam 🙂
świetny, takiego lubię:)
Piękne zdjęcia i mój najukochańszy sposób na łososia. Uwielbiam właśnie w takiej postaci! A jutro piekę pstrągi. Na razie pływają w wannie.
Az zrobilam sie glodna… 🙂 To byl blad, ze do Ciebie zajrzalam o tej porze 🙂
Łososia uwielbiam, zwłaszcza pieczonego, bo to chyba jego najzdrowsza wersja. Piękne danie, dietetyczne i uwielbiane przez kobitki:)
Ale bym zjadła takiego łososia…
To moja ulubiona wersja łososia 🙂 Staram się przynajmniej raz na dwa tygodnie takie zrobić. Dodaję tylko zamiast kolorowego pieprzu to pieprz cytrynowy 🙂 Pycha.
A cóż to za surówka? Pozdrawiam, Domino.
To surówka z białej rzepy z dodatkiem świeżych ziół.
Jaki wspaniały!!!! Głodna jestem jak wilk! 😀 Chyba pora ruszyć do sklepu 🙂
Pieczony łosoś – mój ulubiony! 🙂
Bardzo ładnie się prezentuje!
Jak zrobić sos do lososia?
Składniki sosu i przygotowanie go są podane w treści wpisu.
Bardzo dobry przepis, dziekuje! Ziemniaczki tez posmakowaly 🙂
Łosoś wychodzi przepyszny i do tego ten sos… mmm niebo w gębie! 🙂
Świetnie wychodzi taki łosoś, choć ja osobiście wolę go w sałatce
Czy ja dobrze widzę, że łosoś jest ze skórką? Rekomenduje Pani piec „z” czy lepiej zdjąć? ☺️
Wolę piec z, a potem zdjąć.