Pieczony łosoś

przez Malwina
Pieczony


Połówek nie przepada za rybami, jednak ostatnio dał się skusić na pieczonego łososia. Podałam go z sosem z dodatkiem świeżego pesto i lekką surówką. Do tak upieczonej ryby świetnie będą pasować upieczone ziemniaki lub frytki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Łosoś


PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM Z PESTO


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 kawałki łososia, każdy po około 150-180 g
  • sok z 1 cytryny
  • sól, kolorowy pieprz
  • posiekany koperek
  • dodatkowo: 4 plasterki cytryny
  • sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól do smaku, 1-2 łyżki ulubionego zielonego pesto (u mnie pesto z jarmużu)
Przy pomocy pincety wyjmujemy ości z ryby. Następnie skrapiamy ją obficie sokiem z cytryny, posypujemy solą i doprawiamy młotkowanym pieprzem (ja pieprz roztarłam niezbyt dokładnie w moździerzu). Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. wysmarowanej olejem) skórą do dołu. Skrapiamy delikatnie oliwą, pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Pamiętajcie o tym, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas zbyt sucha. Każdy kawałek ryby możecie także zawinąć przed pieczeniem w folię aluminiową (posmarowaną oliwą), dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Rybę podajemy z plasterkiem cytryny, posypaną posiekanym koperkiem i z dodatkiem sosu. Jako dodatek do takiego łososia świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki.

Łosoś

Łosoś

Łosoś

Czas przygotowania: 20 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Magda C. 31/01/2014 - 5:45 pm

Lubię łososia w takiej wersji, mniam 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 31/01/2014 - 5:47 pm

świetny, takiego lubię:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 31/01/2014 - 5:49 pm

Piękne zdjęcia i mój najukochańszy sposób na łososia. Uwielbiam właśnie w takiej postaci! A jutro piekę pstrągi. Na razie pływają w wannie.

Odpowiedz
majka 31/01/2014 - 7:16 pm

Az zrobilam sie glodna… 🙂 To byl blad, ze do Ciebie zajrzalam o tej porze 🙂

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 31/01/2014 - 9:10 pm

Łososia uwielbiam, zwłaszcza pieczonego, bo to chyba jego najzdrowsza wersja. Piękne danie, dietetyczne i uwielbiane przez kobitki:)

Odpowiedz
Angie 01/02/2014 - 12:34 pm

Ale bym zjadła takiego łososia…

Odpowiedz
Dominika Kr 02/02/2014 - 10:58 am

To moja ulubiona wersja łososia 🙂 Staram się przynajmniej raz na dwa tygodnie takie zrobić. Dodaję tylko zamiast kolorowego pieprzu to pieprz cytrynowy 🙂 Pycha.

Odpowiedz
Anonimowy 05/02/2014 - 11:17 am

A cóż to za surówka? Pozdrawiam, Domino.

Odpowiedz
Malwina 05/02/2014 - 11:31 am

To surówka z białej rzepy z dodatkiem świeżych ziół.

Odpowiedz
S. 05/03/2014 - 2:55 pm

Jaki wspaniały!!!! Głodna jestem jak wilk! 😀 Chyba pora ruszyć do sklepu 🙂

Odpowiedz
chocolatestoptempting 12/09/2014 - 9:51 am

Pieczony łosoś – mój ulubiony! 🙂
Bardzo ładnie się prezentuje!

Odpowiedz
Anonimowy 06/12/2015 - 2:29 pm

Jak zrobić sos do lososia?

Odpowiedz
Malwina 06/12/2015 - 2:36 pm

Składniki sosu i przygotowanie go są podane w treści wpisu.

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2016 - 8:23 pm

Bardzo dobry przepis, dziekuje! Ziemniaczki tez posmakowaly 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/04/2016 - 11:59 am

Łosoś wychodzi przepyszny i do tego ten sos… mmm niebo w gębie! 🙂

Odpowiedz
Heniek 15/10/2016 - 5:58 pm

Świetnie wychodzi taki łosoś, choć ja osobiście wolę go w sałatce

Odpowiedz
Marta 22/11/2018 - 1:47 pm

Czy ja dobrze widzę, że łosoś jest ze skórką? Rekomenduje Pani piec „z” czy lepiej zdjąć? ☺️

Odpowiedz
Malwina 22/11/2018 - 1:52 pm

Wolę piec z, a potem zdjąć.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies