Kanapka pielgrzyma

przez Malwina
Kanapka z indykiem i żurawiną
Z czym kojarzy się Wam Święto Dziękczynienia obchodzone w USA? Mnie od razu przychodzi na myśl wielki upieczony indyk podawany z konfiturą z żurawiny. Pilgrim Sandwich, czyli kanapka pielgrzyma, to smaczny sposób na wykorzystanie resztek pieczonego w Święto Dziękczynienia mięsa. Do przygotowania mojej kanapki wykorzystałam sznycle z indyka, jeśli jednak w Waszej lodówce zalega upieczony indyk, możecie go wykorzystać. Połączenie mięsa, sera cheddar i konfitury z dodatkiem soku z pomarańczy jest fantastyczne. Pamiętajcie tylko, by pałaszować kanapkę nad talerzykiem. Sos w trakcie jedzenia lubi uciekać z wnętrza sandwicha. 

Więcej przepisów na śniadaniowe sandwiche znajdziecie w dziale

 Pilgrim Sandwich
KANAPKA PIELGRZYMA (USA)
Śniadanie Mistrzów #119
Projekt Sandwich #12


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 bułki lub 4 kromki ulubionego chleba (u mnie ciabatta)
  • majonez do posmarowania pieczywa
  • kilka listków sałaty rzymskiej 
  • 2 sznycle z indyka
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • kilka plastrów sera cheddar
  • sos żurawinowy do mięs
Sznycle lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Grillujemy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy mięso będzie już gotowe, kładziemy na nim plastry sera, patelnię przykrywamy pokrywką i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Bułki kroimy na pół, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i opiekamy przez 2-3 minuty, aż staną się chrupiące. Jeśli używacie chleba, możecie opiec go w tosterze. Dolne części bułek smarujemy majonezem, kładziemy na nie listki sałaty, mięso, sos żurawinowy. Przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Przepis na kanapkę z indykiem i żurawiną

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Żak 31/01/2014 - 9:23 am

pyszne śniadanie:)

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 31/01/2014 - 10:45 am

idealna jak dla mnie!

Odpowiedz
Wiewióra 31/01/2014 - 11:05 am

zamarzyła mi sie taka kanapka… jak na razie mam majonez, sałatę i chleb :/ wszystko może zmienić się wieczorem 🙂

Odpowiedz
Kamciss 31/01/2014 - 11:12 am

Mm pełen wypas, jak widzę. Z chęcią bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Ash 31/01/2014 - 2:33 pm

Uwielbiam, uwielbiam indyka z zurawina! Ta kanapka wyglada tak oblednie smacznie, ze az sie glodna zrobilam 🙂

Odpowiedz
Magda 31/01/2014 - 3:05 pm

Uwielbiam takie śniadania na bogato i najlepiej na ciepło z chrupiącą bułą.

Odpowiedz
Magda C. 31/01/2014 - 5:48 pm

Pyszna kanapka!

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2014 - 10:18 pm

Przepyszna kanapka musiała być. Idealne połączenie smaków! Jadłam bardzo podobną w kawiarni, jednak zamiast sałaty rzymskiej, była z rukolą i dodatkiem brzoskwini z puszki. Istna rozkosz 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/02/2014 - 10:23 am

Brzmi smakowicie 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 07/02/2014 - 9:41 am

Jak ona wygląda!!! Malwinko podrzuć mi koniecznie taką na śniadanie – to nic, że już zjadłam – na takie pyszności, zawsze znajdzie się miejsce 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/02/2014 - 5:52 pm

Bardzo apetyczna kanapka:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies