Z czym kojarzy się Wam Święto Dziękczynienia obchodzone w USA? Mnie od razu przychodzi na myśl wielki upieczony indyk podawany z konfiturą z żurawiny. Pilgrim Sandwich, czyli kanapka pielgrzyma, to smaczny sposób na wykorzystanie resztek pieczonego w Święto Dziękczynienia mięsa. Do przygotowania mojej kanapki wykorzystałam sznycle z indyka, jeśli jednak w Waszej lodówce zalega upieczony indyk, możecie go wykorzystać. Połączenie mięsa, sera cheddar i konfitury z dodatkiem soku z pomarańczy jest fantastyczne. Pamiętajcie tylko, by pałaszować kanapkę nad talerzykiem. Sos w trakcie jedzenia lubi uciekać z wnętrza sandwicha.
Więcej przepisów na śniadaniowe sandwiche znajdziecie w dziale
KANAPKA PIELGRZYMA (USA)
Śniadanie Mistrzów #119
Projekt Sandwich #12
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 bułki lub 4 kromki ulubionego chleba (u mnie ciabatta)
- majonez do posmarowania pieczywa
- kilka listków sałaty rzymskiej
- 2 sznycle z indyka
- sól, pieprz, suszony tymianek
- kilka plastrów sera cheddar
- sos żurawinowy do mięs
Sznycle lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Grillujemy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy mięso będzie już gotowe, kładziemy na nim plastry sera, patelnię przykrywamy pokrywką i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Bułki kroimy na pół, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i opiekamy przez 2-3 minuty, aż staną się chrupiące. Jeśli używacie chleba, możecie opiec go w tosterze. Dolne części bułek smarujemy majonezem, kładziemy na nie listki sałaty, mięso, sos żurawinowy. Przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Czas przygotowania: 20 minut.
11 komentarzy
pyszne śniadanie:)
idealna jak dla mnie!
zamarzyła mi sie taka kanapka… jak na razie mam majonez, sałatę i chleb :/ wszystko może zmienić się wieczorem 🙂
Mm pełen wypas, jak widzę. Z chęcią bym spróbowała 🙂
Uwielbiam, uwielbiam indyka z zurawina! Ta kanapka wyglada tak oblednie smacznie, ze az sie glodna zrobilam 🙂
Uwielbiam takie śniadania na bogato i najlepiej na ciepło z chrupiącą bułą.
Pyszna kanapka!
Przepyszna kanapka musiała być. Idealne połączenie smaków! Jadłam bardzo podobną w kawiarni, jednak zamiast sałaty rzymskiej, była z rukolą i dodatkiem brzoskwini z puszki. Istna rozkosz 🙂
Brzmi smakowicie 🙂
Jak ona wygląda!!! Malwinko podrzuć mi koniecznie taką na śniadanie – to nic, że już zjadłam – na takie pyszności, zawsze znajdzie się miejsce 😉
Bardzo apetyczna kanapka:)