Konfitura z żurawiny

przez Malwina
Sos

Konfitura z żurawiny to niezastąpiony dodatek do serów, mięs, pasztetów. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. To jeden z moich ulubionych przepisów na ten smaczny sos. Przygotowuję go szczególnie często w okresie świątecznym. Do zrobienia konfitury możecie wykorzystać zarówno świeżą, jaki i mrożoną żurawinę.

Sos z żurawiny przepis

KONFITURA Z ŻURAWINY DO MIĘS I SERÓW

Składniki:
[przepis własny]

  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • opcjonalnie- kardamon, imbir, skórka otarta z pomarańczy, cynamon, przyprawa pięć smaków
W garnku umieszczamy sok z pomarańczy i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gdy sok się zagotuje, dodajemy żurawinę, przykrywamy garnek, stawiamy na minimalnym ogniu i gotujemy przez około 10-15 minut. Początkowo żurawina będzie strzelać (dlatego pamiętajcie o pokrywce). Co jakiś czas sprawdzamy nasz sos żurawinowy i mieszamy. Po około 10-15 minutach owoce powinny popękać, a całość zgęstnieć (nie może jednak być przesadnie gęsta, gdy konfitura ostygnie, jeszcze bardziej zgęstnieje). Jeśli sos jest zbyt słodki dla Was, dodajcie sok z cytryny. Możecie go wzbogacić także o inne dodatki, takie jak imbir, kardamon, cynamon czy przyprawę pięć smaków. Osobiście najbardziej lubię tę konfiturę bez żadnych dodatków. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczonego wędzonego tofu. Z pewnością przypadnie do gustu również mięsożercom. Konfitura z żurawiny to niezastąpiony dodatek do pasztetów, wędlin i mięs. 
Konfitura

Czas przygotowania: 25 minut.

    9 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    9 komentarzy

    Trzcinowisko 12/01/2014 - 7:03 pm

    uwielbiam konfiturę żórawinowa:)

    Odpowiedz
    Majana 12/01/2014 - 9:18 pm

    Jejku, jest cudowna!

    Odpowiedz
    Martynosia 13/01/2014 - 10:04 am

    Wlasnie mam troche zurawiny jeszcze od swiat i nie za bardzo wiedzialam co z nia zrobic. Teraz juz wiem! 🙂

    Odpowiedz
    JustInka 13/01/2014 - 12:32 pm

    Jeszcze nigdy nawet nie miałam świeżej żurawiny. Piękny kolor.

    Odpowiedz
    Angie 13/01/2014 - 6:13 pm

    Z oscypkiem też byłoby pysznie<3

    Odpowiedz
    Magda C. 13/01/2014 - 7:58 pm

    Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 14/01/2014 - 11:04 pm

    Uwielbiam! Zwlaszcza do mięs tak jak borówkę czerwoną. Rarytasik!

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2014 - 3:04 pm

    Ja mam niestety problem z dostaniem żurawiny, bo handlarze na okalnym targu nie chcą sprowadzac całego pudła, eśli ja tylko np. 1 kg kupię:) …. więc jak na razie ise tylko napatrze:)

    Odpowiedz
    Anonimowy 17/02/2016 - 6:19 pm

    Świetny przepis 🙂 własnie z kilograma żurawiny zrobiłam 7 słoiczków: z imbirem, kolejne z pastą sambal oelek (ostrajakniewiemco 🙂 ) i następne z wanilia i cynamonem. Pychota :))

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies