Majonez (na całych jajkach)

przez Malwina
Domowy majonez przepis
Majonez na całych jajkach
Po żółciutkim majonezie na żółtkach przyszła pora na majonez przygotowany na całym jajku. Taki majonez jest o wiele jaśniejszy aniżeli ten na żółtkach i oliwie. Z podanego przepisu otrzymacie duży słoik majonezu. Najczęściej majonez na całym jajku przygotowuję w okolicach świąt, kiedy zużywamy większe jego ilości. 
Majonez
MAJONEZ DOMOWY (NA CAŁYM JAJKU)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka gładkiej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru (opcjonalnie)
  • 300-350 ml oleju 
W misce umieszczamy jajko, ocet i musztardę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie cały czas ubijając masę wlewamy stopniowo oliwę (najlepiej po łyżeczce, pilnując by za każdym razem dobrze połączyła się z masą). Nie należy wlewać oleju zbyt szybko, ponieważ majonez może się zwarzyć. Na 1 jajko zużywam najczęściej 300 ml oleju. Im więcej dodacie oleju do masy, tym majonez będzie gęstszy. Dostosujcie gęstość majonezu do własnych preferencji, zwiększając lub zmniejszając ilość oleju.  Zamiast ręcznej trzepaczki możecie użyć miksera. Należy miksować masę na najniższej mocy urządzenia. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

13 komentarzy

Smakowy Raj - Olinka 17/04/2013 - 5:30 pm

Domowy majonez jest najlepszy na świecie :)))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj

Odpowiedz
Malwinka 17/04/2013 - 5:35 pm

O kurczę, a ja myślałam, że majonez zawsze robi się z samego żółtka!

Odpowiedz
Malwina 18/04/2013 - 5:41 am

Można robić i na całym jajku i nawet na samych białkach.

Odpowiedz
Riannon 17/04/2013 - 5:41 pm

Czasem zdarza mi się robić własnoręcznie majonez, ale do tej pory tylko na samych żółtkach. Chętnie wypróbuję ten przepis, ponieważ smak domowego majonezu jest nieporównywalnie lepszy od kupnego.

Odpowiedz
Magiczna Szuflada 17/04/2013 - 7:25 pm

Boski przepis. Na zoltkach znam, a na calym jaju zrobie jutro. Jak dlugo wytrzyma w lodowce??
Pozdrawiam Ilona

Odpowiedz
Malwina 18/04/2013 - 5:43 am

Najlepiej go zużyć w ciągu tygodnia czasu. Zdarza mi się przechowywać go dłużej (teraz mam w lodówce majonez prawie dwutygodniowy i w dalszym ciągu jest dobry)

Odpowiedz
Kamila 17/04/2013 - 8:01 pm

Pycha! Smakowity nagłówek!

Odpowiedz
Jola szyndlarewicz 19/04/2013 - 3:21 pm

Nie robię domowego majonezu, bo kiedyś pięknie mi się zwazył …ale chyba się w końcu skuszę ..bo te kupne jakoś przestają mi smakować:)

Odpowiedz
Puszek 02/10/2014 - 3:51 pm

zrobiłam i tę wersję `wg tego składu jest nieco rzadszy i jaśniejszy ,ale również bdb

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2015 - 11:14 am

Czy można mikserem to mieszać? będę pierwszy raz robiła majonez 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/04/2015 - 11:18 am

Oczywiście, że tak. Ja odkąd rozwaliłam kilka trzepaczek na ubijaniu majonezu, przerzuciłam się na mikser. Ubijaj na najmniejszych obrotach miksera okrężnym ruchem, pamiętaj by dodawać olej stopniowo w małych ilościach, aby masa się nie zważyła.

Odpowiedz
Anonimowy 21/04/2015 - 10:00 am

Dziękuję za odpowiedź. Zaraz eksperymentuję w kuchni 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2018 - 1:38 am

Moj tesc gastronomik pokazal mi pewna "sztuczke"zwiazana z razzedzaniem majonezu.Otoz do ukreconego i gestego majonezu dolewam wrzatku,mieszam i gotowe.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies