Majonez na całych jajkach |
Po żółciutkim majonezie na żółtkach przyszła pora na majonez przygotowany na całym jajku. Taki majonez jest o wiele jaśniejszy aniżeli ten na żółtkach i oliwie. Z podanego przepisu otrzymacie duży słoik majonezu. Najczęściej majonez na całym jajku przygotowuję w okolicach świąt, kiedy zużywamy większe jego ilości.
MAJONEZ DOMOWY (NA CAŁYM JAJKU)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka gładkiej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru (opcjonalnie)
- 300-350 ml oleju
W misce umieszczamy jajko, ocet i musztardę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie cały czas ubijając masę wlewamy stopniowo oliwę (najlepiej po łyżeczce, pilnując by za każdym razem dobrze połączyła się z masą). Nie należy wlewać oleju zbyt szybko, ponieważ majonez może się zwarzyć. Na 1 jajko zużywam najczęściej 300 ml oleju. Im więcej dodacie oleju do masy, tym majonez będzie gęstszy. Dostosujcie gęstość majonezu do własnych preferencji, zwiększając lub zmniejszając ilość oleju. Zamiast ręcznej trzepaczki możecie użyć miksera. Należy miksować masę na najniższej mocy urządzenia. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
Domowy majonez jest najlepszy na świecie :)))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
O kurczę, a ja myślałam, że majonez zawsze robi się z samego żółtka!
Można robić i na całym jajku i nawet na samych białkach.
Czasem zdarza mi się robić własnoręcznie majonez, ale do tej pory tylko na samych żółtkach. Chętnie wypróbuję ten przepis, ponieważ smak domowego majonezu jest nieporównywalnie lepszy od kupnego.
Boski przepis. Na zoltkach znam, a na calym jaju zrobie jutro. Jak dlugo wytrzyma w lodowce??
Pozdrawiam Ilona
Najlepiej go zużyć w ciągu tygodnia czasu. Zdarza mi się przechowywać go dłużej (teraz mam w lodówce majonez prawie dwutygodniowy i w dalszym ciągu jest dobry)
Pycha! Smakowity nagłówek!
Nie robię domowego majonezu, bo kiedyś pięknie mi się zwazył …ale chyba się w końcu skuszę ..bo te kupne jakoś przestają mi smakować:)
zrobiłam i tę wersję `wg tego składu jest nieco rzadszy i jaśniejszy ,ale również bdb
Czy można mikserem to mieszać? będę pierwszy raz robiła majonez 🙂
Oczywiście, że tak. Ja odkąd rozwaliłam kilka trzepaczek na ubijaniu majonezu, przerzuciłam się na mikser. Ubijaj na najmniejszych obrotach miksera okrężnym ruchem, pamiętaj by dodawać olej stopniowo w małych ilościach, aby masa się nie zważyła.
Dziękuję za odpowiedź. Zaraz eksperymentuję w kuchni 🙂
Moj tesc gastronomik pokazal mi pewna "sztuczke"zwiazana z razzedzaniem majonezu.Otoz do ukreconego i gestego majonezu dolewam wrzatku,mieszam i gotowe.