Kanapki ze śledziem i piklowaną cebulą

przez Malwina

Był nowy przepis na chleb orkiszowo-żytni, pora na pomysł na wykorzystanie go, czyli kanapki. Nietypowe, bo inspirowane kuchnią skandynawską – z dodatkiem śledzi, chrzanowego serka i jajka. Myślę, że przypadną one do gustu szczególnie męskiej części czytelników Filozofii Smaku.

Kanapki ze śledziem i piklowaną cebulą

Składniki:

  • 4 kromki chleba (u mnie chleb orkiszowo-żytni)
  • 100 g puszystego serka naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu ze słoiczka
  • Kilka listków szpinaku lub ulubionej sałaty
  • 1 filet śledziowy w oleju
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • Piklowana cebulka: 1 mała czerwona cebula, pół łyżeczki cukru lub erytrolu, szczypta soli, 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • Koperek do posypania
  • Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • Opcjonalnie olej rzepakowy tłoczony na zimno do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Serek mieszamy z chrzanem. Śledzia osączamy na papierowym ręczniku, kroimy w kawałki. Jajko obieramy, kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w krążki, umieszczamy w miseczce, dodajemy cukier/erytrol, sól, ocet. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut lub dłużej.
  2. Kromki smarujemy serkiem, nakładamy szpinak, jajko, kawałki śledzia. Posypujemy kaparami, koperkiem, wyjętą z marynaty cebulką, oprószamy pieprzem i opcjonalnie odrobiną soli. Możemy dodatkowo delikatnie skropić wierzch kanapek olejem tłoczonym na zimno.
0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies