Sandwich z kurczakiem i dipem z rzeżuchy

przez Malwina
Sandwich z kurczakiem i dipem z rzeżuchy  przepis
W kolejnej odsłonie „trzy po trzy” mieliśmy za zadanie przygotować potrawę z wykorzystaniem sałaty, jajka i kiełków. Nie chciałam robić kolejnej sałatki w wiosennym klimacie, wymyśliłam więc sobie zupę krem z sałaty z jajkiem w koszulce i kiełkami rzodkiewki (nie mam pojęcia, jakby smakowała, jednak z pewnością wyglądałaby zjawiskowo i niezwykle zdrowo). Niestety, jak na złość, w żadnym pobliskim warzywniaku nie było sałaty masłowej. Miałam już zrezygnować z dzisiejszego udziału we wspólnym gotowaniu, kiedy to Połówek podrzucił mi pomysł zrobienia sandwicha. Troszkę pokombinowałam i tak oto powstała „wypasiona” kanapka w wiosennym stylu. Oczywiście smaczny sandwich nie może obyć się bez sosu. Kiełki rzeżuchy wykorzystałam do przygotowania orzeźwiającego i lekkiego dipu z dodatkiem sera feta. 
Zajrzyjcie do Mopiska, Ani i Martynosi i zobaczcie, co smacznego przygotowały w tej odsłonie „trzy po trzy”. 

Sandwich z kurczakiem i dipem z rzeżuchy  przepis
SANDWICH Z KURCZAKIEM I DIPEM Z RZEŻUCHY


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 ciabatty
  • kilka liści chrupiącej sałaty, np. rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe)
  • sól i pieprz do smaku
Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Liście sałaty myjemy, osuszamy. Pomidora kroimy w plastry. Pierś kroimy wzdłuż na pół, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajka, lekko solimy i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka. Kromki ciabatty opiekamy krótko w piekarniku, aż staną się lekko chrupiące (możecie to zrobić także na suchej patelni. Smarujemy je dipem z rzeżuchą. Na dwóch układamy po 2 liście sałaty, plastry pomidora, kurczaka, jajko. Przykrywamy pozostałymi kromkami i od razu podajemy.
Sos z rzeżuchą przepis
DIP Z RZEŻUCHĄ

Składniki:
[przepis własny]
  • pół szklanki kiełków rzeżuchy
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 40 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy kiełki, jogurt, sok z cytryny, majonez, pokruszony ser i szczyptę pieprzu. Miksujemy do połączenia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą.

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

evita0007 16/04/2014 - 6:01 pm

Ale pyszności 🙂

Odpowiedz
Krzepa 16/04/2014 - 9:35 pm

super zjadłabym taką:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/04/2014 - 10:21 pm

Mmm…aż zgłodniałam. Napatrzeć się nie mogę 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 17/04/2014 - 4:35 am

Bardzo smakowicie to wymyśliliście 😉 Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie, bez Ciebie mój blog by obrastał kurzem teraz przed Świętami…

Odpowiedz
Magda C. 19/04/2014 - 7:37 pm

Świetna kanapka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies