W kolejnej odsłonie „trzy po trzy” mieliśmy za zadanie przygotować potrawę z wykorzystaniem sałaty, jajka i kiełków. Nie chciałam robić kolejnej sałatki w wiosennym klimacie, wymyśliłam więc sobie zupę krem z sałaty z jajkiem w koszulce i kiełkami rzodkiewki (nie mam pojęcia, jakby smakowała, jednak z pewnością wyglądałaby zjawiskowo i niezwykle zdrowo). Niestety, jak na złość, w żadnym pobliskim warzywniaku nie było sałaty masłowej. Miałam już zrezygnować z dzisiejszego udziału we wspólnym gotowaniu, kiedy to Połówek podrzucił mi pomysł zrobienia sandwicha. Troszkę pokombinowałam i tak oto powstała „wypasiona” kanapka w wiosennym stylu. Oczywiście smaczny sandwich nie może obyć się bez sosu. Kiełki rzeżuchy wykorzystałam do przygotowania orzeźwiającego i lekkiego dipu z dodatkiem sera feta.
Zajrzyjcie do Mopiska, Ani i Martynosi i zobaczcie, co smacznego przygotowały w tej odsłonie „trzy po trzy”.
Zajrzyjcie do Mopiska, Ani i Martynosi i zobaczcie, co smacznego przygotowały w tej odsłonie „trzy po trzy”.
SANDWICH Z KURCZAKIEM I DIPEM Z RZEŻUCHY
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 ciabatty
- kilka liści chrupiącej sałaty, np. rzymskiej
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe)
- sól i pieprz do smaku
Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Liście sałaty myjemy, osuszamy. Pomidora kroimy w plastry. Pierś kroimy wzdłuż na pół, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajka, lekko solimy i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka. Kromki ciabatty opiekamy krótko w piekarniku, aż staną się lekko chrupiące (możecie to zrobić także na suchej patelni. Smarujemy je dipem z rzeżuchą. Na dwóch układamy po 2 liście sałaty, plastry pomidora, kurczaka, jajko. Przykrywamy pozostałymi kromkami i od razu podajemy.
DIP Z RZEŻUCHĄ
Składniki:
[przepis własny]
[przepis własny]
- pół szklanki kiełków rzeżuchy
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 40 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy kiełki, jogurt, sok z cytryny, majonez, pokruszony ser i szczyptę pieprzu. Miksujemy do połączenia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą.
Czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
Ale pyszności 🙂
super zjadłabym taką:)
Mmm…aż zgłodniałam. Napatrzeć się nie mogę 🙂
Bardzo smakowicie to wymyśliliście 😉 Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie, bez Ciebie mój blog by obrastał kurzem teraz przed Świętami…
Świetna kanapka 🙂