Frittata z pomidorami i fetą

przez Malwina
Omlet z pomidorami i fetą
Frittata z pomidorami i fetą

 

Ostatnio w każdą sobotę zrywamy się z łóżka wczesnym rankiem i idziemy na zakupy. Mamy swoją miejscówkę, gdzie możemy kupić ładne warzywa i owoce w przystępnej cenie. Dziś wróciliśmy do domu z 6 kg pomidorów. Obowiązkowo kupiliśmy pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte). W sklepach są po 18-20 zł a prosto od rolnika za jedyne 4 zł. Aż żal byłoby ich nie kupić. Z pewnością już niedługo znajdziecie na blogu sporo przepisów z ich użyciem. Dziś proponuję Wam prostą frittatę w letnim klimacie.

Pieczony omlet z warzywami

 

FRITTATA Z POMIDORAMI I FETĄ
Śniadanie Mistrzów #204


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczka suszonego oregano
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 20 g pokruszonej fety
  • kilka pomidorów, najlepiej różnych odmian
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka  z mlekiem dokładnie roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy solą (ostrożnie, w masie jajecznej będzie też feta, która jest dość słona), pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy posiekaną dymkę, mieszamy. Pomidory kroimy: koktajlowe na pół, większe np. malinowe w plastry. Naczynie do zapiekania (u mnie o boku 17 cm) smarujemy masłem, wlewamy masę jajeczną, dodajemy fetę i pomidory. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Frittata z pomidorem i serem

 

Omlet z piekarnika z pomidorami

 

Czas przygotowania: 25 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:13 am

Wspaniała! Bardzo apetyczne zdjęcia!

Odpowiedz
Monika 17/09/2018 - 2:56 pm

Czy taka fritatte mozna przygotowac dzien wczesniej I spakowac do pudelka?

Odpowiedz
Malwina 17/09/2018 - 2:59 pm

Jasne, u mnie Połówek dość często zabiera wszelkiej maści omlety i frittaty do pracy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies