Wegański sos czosnkowy

przez Malwina
Sos czosnkowy z tofu

Sos czosnkowy nie jest przysmakiem, którym mogłabym się zajadać każdego dnia, jednak od czasu do czasu nachodzi mnie na niego ochota. Jak przygotować delikatny sos o jedwabistej konsystencji bez dodatku produktów pochodzenia odzwierzęcego? Wystarczy, że zakupicie silken tofu. Niestety w moim mieście próżno szukać tego produktu, dlatego zamawiam go w sieci. Jest doskonałą bazą do przygotowania sosów, zup i dipów, możecie także wykorzystać go do upieczenia sernika. Silken tofu ma mnóstwo zastosowań i mam nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się z Wami podzielić innymi przepisami na wykorzystanie go w kuchni. Nie liczcie jednak na słodkie wypieki czy desery. Smak słodki mógłby dla mnie zupełnie nie istnieć, co może dość dziwnie brzmieć w ustach kobiety. Słodkie dodatki lądują w moich potrawach tylko w towarzystwie chili lub innych pikantnych przypraw i tylko w takiej formie jestem w stanie je zjeść. 


Dip z czosnkiem

WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY
Zielona Środa #35

Składniki:

  • 150 g silken tofu
  • 1 łyżeczka octu winnego (użyłam octu sherry), możecie użyć także soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
Czosnek obieramy z łupiny, drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli na pastę. W rozdrabniaczu umieszczamy silken tofu, czosnek, ocet i oregano (jeśli używamy). Całość miksujemy do powstania gładkiego sosu. Kosztujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest dla Was zbyt gęsty, dodajcie do niego odrobinę neutralnego w smaku mleka roślinnego lub wody. Sos czosnkowy podajemy jako dodatek do warzywnych burgerów, frytek lub warzyw.
*Silken tofu to miękkie tofu o jedwabistej konsystencji. Ma o wiele szersze zastosowanie w kuchni, aniżeli klasyczne zwarte tofu. Jest dość trudno dostępne.

Sos czosnkowy przepis

Wegański sos czosnkowy przepis

    Czas przygotowania: 10 minut.

    5 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    5 komentarzy

    Zuzanna 16/04/2014 - 7:39 am

    Bardzo ciekawe, nie słyszałam dotąd o silken tofu. A co do smaków słodkich, to ja mam identycznie – lubię je tylko w towarzystwie smaków pikantnych:)

    Odpowiedz
    Malwina 17/04/2014 - 8:57 am

    Zuziu, czyli nie jestem odosobnionym przypadkiem.

    Odpowiedz
    Shine Rose 16/04/2014 - 4:02 pm

    Fajna alternatywa dla wegan . Pierwszy raz widzię nazwę silken tofu ; p Ja jednak zostane przy moim standardowym sosie 🙂

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 16/04/2014 - 10:22 pm

    Tofu nie ruszyłam nigdy, ale może tutaj bym się przełamała 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 19/04/2014 - 7:40 pm

    Bardzo ciekawy pomysł na sos 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies