Jajka zapiekane z chorizo

przez Malwina
Jajka z chorizo przepis
Jajka zapiekane z chorizo przygotowałam Połówkowi na śniadanie w miniony weekend. Przepis powstał w ramach zagospodarowywania resztek w lodówce. Siekamy troszkę tego, troszkę tamtego, raz dwa smażymy a potem umieszczamy w piekarniku. Kilkanaście minut później na stole ląduje smaczne i pożywne śniadanie. Te jajka kojarzą mi się z kuchnią hiszpańską i popularnymi jajkami flamenco. Bazą do przygotowania mojej potrawy była papryka, cebula i kiełbasa chorizo. Pomidorowy sos doprawiłam wędzoną papryką oraz świeżym oregano. Nie mogło też zabraknąć czarnych oliwek, które fajnie komponowały się tutaj zarówno pod względem połączenia smakowego, jak i kolorystycznego. Po zapieczeniu posypałam jajka posiekanym szczypiorkiem i podałam z dodatkiem świeżego pieczywa. 


Jajka w kokilkach z chorizo
JAJKA ZAPIEKANE Z CHORIZO
Śniadanie Mistrzów #142

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • pół czerwonej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 6 plastrów chorizo
  • 12 łyżek przecieru pomidorowego
  • szczypta wędzonej papryki w proszku
  • 1 gałązka oregano (1/4 łyżeczki suszonego oregano)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • posiekany szczypiorek do posypania 
Cebulę siekamy w kostkę, paprykę kroimy w mniejsze kawałki, plasterki chorizo w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy chorizo i paprykę, smażymy dalej 4 minuty. Wlewamy przecier, dodajemy wędzoną paprykę, listki oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do dwóch małych naczynek do zapiekania. W pomidorowym sosie robimy wgłębienie, wbijamy jajko. Lekko solimy. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni, aż białko jajek się zetnie. Jeśli nie przepadacie za żółtkiem na miękko, pieczcie jajka kilka minut dłużej. Jajka posypujemy szczypiorkiem, podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Zapiekane jajka z oliwkami
Pieczone jajka z warzywami

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 29/03/2014 - 8:14 am

pyszne śniadanie:)

Odpowiedz
Iza Kapis 29/03/2014 - 11:17 am

świetny pomysł na weekendowe śniadanie :> a raczej: śniadanie mistrzów!

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 29/03/2014 - 11:45 am

musi być pyszne!

Odpowiedz
Kuchnia Izy 29/03/2014 - 11:48 am

Uwielbiam takie śniadania. Jeszcze żeby mi ktoś je podał do łóżka… albo niech stracę… wstanę, ale niech na mnie już czeka i pachnie 🙂

Odpowiedz
Angie 29/03/2014 - 11:55 am

Idealne śniadanie na leniwą niedzielę: )

Odpowiedz
Justyna Kwil 29/03/2014 - 6:00 pm

Z chorizo – to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/04/2014 - 9:09 pm

O rany… wpadniesz do mnie na śniadanie z prezentem? 😀

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 10:06 pm

To ja jutro bym tak ok. 8 się zjawiła 🙂 Masz jeszcze chorizo? 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/04/2014 - 6:52 pm

Ostatnio udało mi się kupić chorizo i teraz czeka na wykorzystanie:). Podoba mi sie to Twoje czyszczenie lodówki:)

Odpowiedz
magducha 06/01/2015 - 8:46 am

Uwielbiam te Twoje jajka zapiekane w każdej postaci 🙂
Chorizo nie było więc u nas dziś z salami a'la chorizo 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies