Sałatka makaronowa z tuńczykiem

przez Malwina
 Sałatka z tuńczyka i makaronu
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Halo, bentomaniacy, jesteście tam? Mam dla Was fajną sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako posiłek w szkole lub w pracy. Jest pożywna, ma sporo białka i przede wszystkim świetnie smakuje, o ile oczywiście lubicie sałatki na bazie makaronu. Do jej przygotowania wybierzcie drobniejszy makaron, np. małe muszelki (gnocchi), orechiette, drobne kolanka (chifferi) lub inny ulubiony. Tym razem do sałatki dodałam zielone oliwki, ponieważ tylko takie miałam w kuchni. O wiele lepiej kolorystycznie skomponują się jednak w tej sałatce oliwki czarne. Ale nie zapominajmy o tym, że nie tylko strefa wizualna jest istotna. Najważniejszy jest w końcu smak, więc skoro czarne oliwki Wam nie odpowiadają, podmieńcie je na zielone. Równie smacznie komponują się z resztą składników.

 Sałatka z makaronem i tuńczykiem z puszki

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 180 g makaronu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g;waga po odsączeniu)
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 4 łyżki posiekanych oliwek (zielonych lub czarnych, wg preferencji)
  • około 220 g pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pomidor), w całości lub przekrojonych na pół
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w ćwiartki. Cebulę i kapary drobno siekamy. Makaron umieszczamy w misce, dodajemy odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, jajka, cebulę, szczypiorek, kapary, oliwki, pomidory. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do połączenia. Sałatkę zalewamy dressingiem, mieszamy. 
 Sałatka makaronowa z tuńczykiem z puszki

 Sałatka z tuńczykiem z puszki
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Zuzanna Ploch 15/10/2014 - 7:26 am

Świetna sałatka, przeżyłam na podobnych daniach całe studia 🙂 Ja wybrałabym czarne oliwki 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Czarów 15/10/2014 - 7:39 am

"chodzi" za mną właśnie sałatka makaronowa z tuńczykiem, ale na pewno bez oliwek ;))
pozdrawiam!

Odpowiedz
Kamila 15/10/2014 - 8:32 am

Mniam, smakowicie skomponowana 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:19 pm

Bardzo w moim guście :♥

Odpowiedz
lemesos11 15/10/2014 - 12:35 pm

Czesto robie taka salatke wykorzystujac nadmiar makaronu, ktory zostal mi z innego dania. Wiekszy makaron np pene mozna po prostu pokroic.

Odpowiedz
Magda C. 16/10/2014 - 10:34 am

Świetna sałatka 🙂

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:50 pm

Idealna do pracy! Chyba taką sobie robię 🙂

Odpowiedz
Oszczedzanie W UK 21/10/2014 - 9:46 am

Swietny blog;) pozdrowienia

Odpowiedz
Dariusz Banasiak 23/10/2014 - 2:50 pm

Właśnie zrobiłem. Wyszła bardzo dobra. Musiałem niestety zrezygnować z oliwek i dać mniej kaparów (moja dziewczyna nie przepada) ale i tak wyszło bardzo fajnie! Polecam 😉

Odpowiedz
Daniel 25/02/2019 - 5:59 am

Przepis wypróbowałem, sałatka jest pyszna. Dzieki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies