Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z pesto

przez Malwina
Filety z kurczaka w szynce
Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej 
Tym razem mam dla Was prosty sposób na urozmaicenie smażonych piersi. Wystarczy filet z kurczaka posmarować ulubionym pesto, zawinąć w plaster długodojrzewającej szynki i przygotować na patelni. Te dwa dodatki fajnie podbiją smak mięsa. Przy tym przepisie sprawdzi się każde pesto, od klasycznego bazyliowego lub z suszonych pomidorów, po mniej typowe, np. z liści botwinki lub rzodkiewki. Wybierzcie to, które najbardziej lubicie i akurat macie pod ręką.

Piersi w szynce szwarcwaldzkiej podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty i rzodkiewki. Myślę, że równie fajnie będą smakować w towarzystwie lekkiej sałatki skropionej winegretem.

 Filet z kurczaka zawinięty w szynkę
PIERSI Z KURCZAKA W SZYNCE SZWARCWALDZKIEJ Z PESTO


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka 
  • ulubione pesto (np. bazyliowe, ze szpinaku)
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • świeżo zmielony pieprz, sól i do smaku
  • do podania: puree ziemniaczane, ulubiona surówka
Przygotowanie:
Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Mięso oprószamy pieprzem i niewielką ilością soli (nie przesadzajcie z solą, szynka jest dość słona). Mięso smarujemy pesto (na środku filetu, w miejscu zawijania szynką) i owijamy plastrem wędliny. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Mięso smażymy po kilka minut z obu stron, aż przestanie być surowe w środku. Podajemy z dodatkiem ziemniaczanego puree oraz ulubionej surówki. Ja postawiłam na surówkę z kapusty i rzodkiewki. Filety w szynce będą także fajnie komponować się z sałatką z lekkim winegretem.

Filety z kurczaka w szynce
Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Zuzanna Ploch 14/01/2015 - 8:24 am

Mniam, ale pyszne!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/01/2015 - 10:10 am

Piekę dośc często piersi kurczaka w szynce schwarzwaldzkiej lub w plasterkach bekonu, jednak o pesto nie pomyślałam:)

Odpowiedz
JustInka 14/01/2015 - 12:24 pm

Fajny pomysł! Moje chłopaki bardzo lubią piersi z kurczaka. Muszę podrukować od Ciebie fajnych drobiowych przepisów.Inspiracji u Ciebie moc.

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 14/01/2015 - 12:48 pm

wyglądają znakomicie <3

Odpowiedz
Majana 14/01/2015 - 7:11 pm

Wyglądają soczyście i tak pysznie! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2015 - 10:45 am

O tak! Szynka szwarcwaldzka idealnie komponuje sie z kurczakiem/indykiem, obydwoje z meżem uwielbiamy filety owiniete w szynke z suszonymi śliwkami, koniecznie musze wyprobowac z pesto
Pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:47 am

Danie zacne, ale najbardziej urzeka mnie ta surówka!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies