Zupa pomidorowa z pesto i mozzarellą

przez Malwina
Zupa pomidorowa z pesto i mozzarellą

Jak zapewne wiecie, każda wizyta mojej Mamy kończy się nadmierną ilością pomidorów w mojej kuchni. Tym razem przywiozła mi sporą ilość żółtych, które postanowiłam przerobić na zupę. Do zupy wykorzystałam mini kuleczki mozzarelli i pesto ze szpinaku. Całość wyszła rewelacyjnie. Zupa na żółtych pomidorach jest bardzo ciekawa w smaku, Połówek stwierdził nawet, że woli tę wersję od klasycznej czerwonej. Niestety nie jest idealnie żółta, a bardziej pomarańczowa. Nie zmienia to jednak faktu, że wygląda bardzo efektownie. 

Zupa pomidorowa z pesto i mozzarellą

ZUPA POMIDOROWA Z PESTO I MOZZARELLĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg żółtych pomidorów (waga po obraniu)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2-1 łyżeczka cukru (lub więcej w przypadku kwaskowatych pomidorów)
  • opakowanie sera mozzarella mini (u mnie z OSM Skierniewice)
  • kilka łyżek pesto ze szpinaku (lub innego ulubionego)
  • listki bazylii do ozdoby
Pomidory obieramy ze skórki, siekamy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pomidory, smażymy dalej 5 minut. Wlewamy gorący bulion, dodajemy cukier, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Zupę zestawiamy z ognia, miksujemy za pomocą blendera. Zupę stawiamy z powrotem na palniku, chwilkę podgrzewamy. Rozlewamy pomiędzy 4 talerze, do każdego wkładamy kilka kuleczek mozzarelli, ozdabiamy kleksem z pesto i listkami bazylii. Pesto można także postawić na stole, aby każdy mógł dodać do swojej zupy ilość, jaka mu najbardziej odpowiada. Możemy także dodać je do zupy zaraz po zmiksowaniu i rozlewać na talerze. 
Do przygotowania zupy możecie także użyć klasycznego pesto z bazylii.

Zupa pomidorowa z pesto i mozzarellą

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Antenka 27/08/2012 - 5:08 pm

ale mam ochotę na taką zupkę!

Odpowiedz
Beatrice 27/08/2012 - 5:36 pm

Zupa wygląda pysznie, zresztą każda pomidorówka jest smaczna 🙂 jednak u mnie jest ten problem, że jakoś nie mogę przekonać się do żółtych pomidorów, nie wiedzieć czemu…

Odpowiedz
Arianne_de 27/08/2012 - 5:57 pm

Wygląda pięknie! Mozzarella to super dodatek 🙂

Odpowiedz
Nemi 27/08/2012 - 6:00 pm

Najlepsza! 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 27/08/2012 - 6:07 pm

Wspaniała zupa! Moja Mama też prezentuje mi ogromne ilości pomidorów, więc wykorzystam parę na przygotowanie tej zupki :))))

Odpowiedz
Amy 27/08/2012 - 6:13 pm

U mnie dzisiaj też pomidorowa ze świeżych pomidorów. Uwielbiam ten smak:-)

Odpowiedz
LuLa 27/08/2012 - 6:23 pm

Ja jestem wielką zupocholiczką niestety mój mąż nie i dlatego na naszym stole zupa to rzadkość:( tym bardziej pomidorowa:( choć Twoja wygląda tak smakowicie, że ugotuję ją mimo niechęci męża:)

Odpowiedz
Sylwia 27/08/2012 - 6:29 pm

Ale piękna zupa!! Mniam!

Odpowiedz
bartoldzik 27/08/2012 - 7:58 pm

Żółty ser często dodaje do pomidorówki, ale mozzarelli jeszcze nie. Jakos mi nie przyszło do głowy 🙂

Odpowiedz
moje pasje 27/08/2012 - 8:34 pm

fantastyczna propozycja i doskonała alternatywa dla zwykłej pomidorówki 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ewa 27/08/2012 - 8:53 pm

Prosty przepis aż prosi sie wypróbownie… i wygląda przesłodko z tymi kuleczkami mozzarelli:)

Odpowiedz
ola in the kitchen 27/08/2012 - 9:30 pm

Ale bym sobie wszamała taka zupkę :]

Odpowiedz
Droczilka 27/08/2012 - 10:11 pm

Pomidory, choćby i te żółte;-), mozarella i bazylia to zawsze superudane trio:-).

Odpowiedz
qualietta 27/08/2012 - 10:49 pm

Pięknie wygląda, choć kolorem bardziej przypomina zupę z dyni.

Odpowiedz
Majana 28/08/2012 - 4:47 am

Swietna zupa Malwinko!:)

Odpowiedz
Aga 28/08/2012 - 5:27 am

Piękny kolor i do tego połączenie moich ulubionych smaków:)

Odpowiedz
AnnaA-G 28/08/2012 - 5:54 am

Fajne połączenie, chętnie zjadłabym tę zupę, tym bardziej, że nigdy nie jadłam żółtych pomidorów:)

Odpowiedz
Kamila 28/08/2012 - 6:47 am

Kusząca propozycja 🙂

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 28/08/2012 - 7:23 am

Gdyby pesto było bazyliowe, a pomidory czerwone- powiedziałbym,że to esencja włoskości. Ale w tym wypadku powiem,że to … urozmaicona esencja! Pięknie!

Odpowiedz
Ola 28/08/2012 - 7:40 am

w takim wydaniu z chęcią bym spróbowała, przyznaję się, że u mnie w domu tylko klasyczna pomidorowa króluje, kiedyś muszę wypróbować taką bardziej oryginalną:)

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
Maggie 28/08/2012 - 7:41 am

Nie ma czegos takiego jak "nadmierna ilosc pomidorow" 😉
A zupka wyglada smakowicie. Lubie to klasyczne polaczenie smakow.

Odpowiedz
basia 28/08/2012 - 8:10 am

Jestem fanką Twoich zup pomidorowych, kazda wspaniala . Dla mnie i kolor i smak idealny…

Odpowiedz
Drui... 28/08/2012 - 9:16 am

Nie ma to jak zupka z świeżych pomidorów + ciekawe dodatki. 🙂

Odpowiedz
na gazie 28/08/2012 - 10:11 am

u ciebie jak zwykle zabojczo pysznie:) pozdrawiam

Odpowiedz
Tomek gotuje 28/08/2012 - 11:37 am

Pięknie wygląda 🙂 Z mozarellą musi być pycha 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 28/08/2012 - 12:50 pm

Fakt ,o zupie i kazdym daniu -nie świadczy kolor ( a nawet i wygląd ) , ale smak -pozdrawiam również serdecznie Panno Malwinno 🙂

Odpowiedz
Ivka 28/08/2012 - 1:03 pm

Twoja mama wie co robi, że podrzuca Ci pomidory, wie że wyczarujesz z nich takie pyszne dania jak to 🙂

Odpowiedz
cynamonka-bp 28/08/2012 - 6:40 pm

pomidorowa jest zdecydowanie najlepsza, a jeszcze na własnych pomidorach, mniam;)

Odpowiedz
Madzia111 29/08/2012 - 6:24 pm

uwielbiam pomidorówkę ale przepis z mozzarellą jest genialny:)

Odpowiedz
dieta-surowa 01/09/2012 - 1:14 pm

nabrałam ogromna ochotę na taką zupę i jestem pewna ,że moje dzieciaki też chętnie by ją zjadły

Odpowiedz
Biedr_ona 02/09/2012 - 7:47 am

Może warto byłoby wypróbować? Mmh, pomyślę ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies