Pesto z jarmużu

przez Malwina
Pesto z jarmużu przepis

Dziwi mnie popularność gotowych sosów pesto. Są stosunkowo drogie a ich konsystencja nierzadko pozostawia wiele do życzenia. Zrobienie domowego pesto zajmie Wam niespełna 10 minut. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pesto z jarmużu

Przepis na pesto z jarmużu
PESTO Z JARMUŻU

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 szklanka liści jarmużu, dość mocno upchanego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki startego grana padano
  • około 1/4 szklanki oliwy ev
  • sól do smaku

Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy grube łodyżki, liście siekamy. Odmierzamy szklankę liści (dość mocno upchaną). W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy jarmuż, czosnek, migdały, ser, szczyptę soli. Wlewamy oliwę i całość miksujemy. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodajemy więcej oliwy. Pesto przechowujemy w zakręconym słoiku w lodówce przez około tydzień czasu. Wykorzystujemy jako dodatek do wędlin, kanapek, serów, zup, pizzy, sosów itp.

*przed miksowaniem do pesto możecie dodać kilka suszonych pomidorów z oleju
Pesto z jarmużem

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda C. 15/01/2014 - 4:30 pm

Nie jadłam nic z jarmużem, kolor fantastyczny 🙂

Odpowiedz
Angie 15/01/2014 - 7:14 pm

Kolor jest przecudowny!; )

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 15/01/2014 - 7:59 pm

Coż za barwa, poezja:)

Odpowiedz
tu-tusia 16/01/2014 - 1:38 pm

Świetny pomysł na wykorzystanie jarmużu 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/01/2014 - 6:46 pm

Takiego pesto jeszcze nie robiłam. Ale kolor!

Odpowiedz
Dott 23/01/2015 - 8:24 pm

Dziś spróbowałam i wyszedł cudowny 🙂 polecam!

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2015 - 10:52 am

Można go w jakiś sposób "zabezpieczyć" żeby móc go wykorzystać w przyszłosci? Mam jarmuż na zbyciu

Odpowiedz
Malwina 18/04/2015 - 2:08 pm

Możesz je zamrozić (najlepiej w małych porcjach). Smakowo się nie zmienia, traci natomiast na kolorze.

Odpowiedz
Ewa I Baby w kuchni 28/04/2015 - 10:06 am

Wczoraj jadłam spaghetti z takim pesto. Jak mawia mój Syn: pyszka 😀

Odpowiedz
Gosia 01/03/2016 - 7:44 pm

Ja robie z prażonym słonecznikiem.. a sam jarmuż mroże przed użyciem, łatwiej się filetuje

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies