Quesadilla z jajecznicą i cheddarem

przez Malwina
Quesadilla z jajkami

W dzisiejszej odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów mam dla Was ciekawy przepis na śniadaniową quesadillę. Nadziana jajecznicą z dodatkiem warzyw i podana z domowym guacamole smakuje wyśmienicie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, należy jednak uzbroić się w cierpliwość przy odwracaniu placków na drugą stronę. Najlepiej robić to przy wykorzystaniu dużego talerza. 

Quesadilla z jajecznicą przepis

QUESADILLA Z JAJECZNICĄ I SEREM CHEDDAR
Śniadanie Mistrzów #120


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 duże pszenne tortille (o średnicy 28 cm)
  • 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól do smaku
  • ser cheddar, starty na tarce o grubych oczkach
  • guacamole do podania
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy fasolę, wbijamy jajka, wsypujemy oregano i doprawiamy solą. Smażymy kilka minut, aż jajka się zetną. Tortillę posypujemy startym serem, wykładamy jajecznicę, posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Smażymy na suchej patelni z obu stron, aż ser się rozpuści (przy odwracaniu najlepiej wykorzystać duży talerz). Kroimy na 4 części, podajemy z guacamole.

Czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 01/02/2014 - 8:10 am

ale pyszności!

Odpowiedz
whiness 01/02/2014 - 8:38 am

O, tego potrzebowałam! Dobrego przepisu na quesadillas. Moje ulubione, po prostu z serem, już mi się przejadły. Czas na nową wersję i już mam przepis 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 01/02/2014 - 9:03 am

pyszne śniadanie:)

Odpowiedz
Paulina 01/02/2014 - 10:07 am

Szukałam rano inspiracji na śniadanie i zrobiłam Twoją quesadille :)) Tylko zamiast guacamole po prostu położyłam pokrojone avokado, a paprykę zastąpiłam pomidorem 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/02/2014 - 11:14 am

Rewelacyjne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/02/2014 - 10:13 am

Widzę awokado i oczy mi się śmieją! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies