W dzisiejszej odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów mam dla Was ciekawy przepis na śniadaniową quesadillę. Nadziana jajecznicą z dodatkiem warzyw i podana z domowym guacamole smakuje wyśmienicie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, należy jednak uzbroić się w cierpliwość przy odwracaniu placków na drugą stronę. Najlepiej robić to przy wykorzystaniu dużego talerza.
QUESADILLA Z JAJECZNICĄ I SEREM CHEDDAR
Śniadanie Mistrzów #120
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 duże pszenne tortille (o średnicy 28 cm)
- 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
- 5 jajek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- ser cheddar, starty na tarce o grubych oczkach
- guacamole do podania
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy fasolę, wbijamy jajka, wsypujemy oregano i doprawiamy solą. Smażymy kilka minut, aż jajka się zetną. Tortillę posypujemy startym serem, wykładamy jajecznicę, posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Smażymy na suchej patelni z obu stron, aż ser się rozpuści (przy odwracaniu najlepiej wykorzystać duży talerz). Kroimy na 4 części, podajemy z guacamole.
Czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
ale pyszności!
O, tego potrzebowałam! Dobrego przepisu na quesadillas. Moje ulubione, po prostu z serem, już mi się przejadły. Czas na nową wersję i już mam przepis 🙂
pyszne śniadanie:)
Szukałam rano inspiracji na śniadanie i zrobiłam Twoją quesadille :)) Tylko zamiast guacamole po prostu położyłam pokrojone avokado, a paprykę zastąpiłam pomidorem 🙂
Rewelacyjne śniadanie 🙂
Widzę awokado i oczy mi się śmieją! 🙂