Pesto z roszponki

przez Malwina
 Przepis na pesto

To pesto na bazie roszponki jest o wiele łagodniejsze w smaku, aniżeli klasyczne pesto bazyliowe. Doskonale nadaje się jako dodatek do makaronów, kanapek, sałatek oraz zup. Przygotowanie domowego pesto zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Pesto z roszponki przepis
PESTO Z ROSZPONKI I BAZYLII


Składniki:
[przepis własny]

  • 3/4 szklanki mocno upchanych listków roszponki
  • 1/4 szklanki mocno upchanych listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów
  • 1/4 szklanki oliwy ev
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy roszponkę, bazylię, posiekany czosnek, starty parmezan, szczyptę soli, migdały i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę oliwy i ponownie miksujemy. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

Przepis na pesto do makaronu

Czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 17/12/2013 - 6:36 pm

Zielono mi! Aż zatęskniłam za wiosną!

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:19 pm

Jaki boski kolor… zapachniało wiosną 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/01/2014 - 3:29 pm

Uwielbiam roszponkę, to pesto musi niebiańsko smakować:)

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2015 - 7:15 pm

Rewelacja! Prze- py- szne !

Odpowiedz
Patrycja 19/04/2017 - 7:08 am

Właśnie mam w planie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies