To pesto na bazie roszponki jest o wiele łagodniejsze w smaku, aniżeli klasyczne pesto bazyliowe. Doskonale nadaje się jako dodatek do makaronów, kanapek, sałatek oraz zup. Przygotowanie domowego pesto zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
PESTO Z ROSZPONKI I BAZYLII
Składniki:
[przepis własny]
- 3/4 szklanki mocno upchanych listków roszponki
- 1/4 szklanki mocno upchanych listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól do smaku
- 2 łyżki blanszowanych migdałów
- 1/4 szklanki oliwy ev
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy roszponkę, bazylię, posiekany czosnek, starty parmezan, szczyptę soli, migdały i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę oliwy i ponownie miksujemy. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.
Czas przygotowania: 10 minut.
5 komentarzy
Zielono mi! Aż zatęskniłam za wiosną!
Jaki boski kolor… zapachniało wiosną 🙂
Uwielbiam roszponkę, to pesto musi niebiańsko smakować:)
Rewelacja! Prze- py- szne !
Właśnie mam w planie 🙂