Jajka faszerowane łososiem

przez Malwina
Jajka z łososiem przepis
Jajka faszerowane łososiem
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Faszerowane, w majonezie, w sosie, zapiekane. Jajka bez dwóch zdań idealnie wpisują się w wielkanocne menu. Ze swojej strony w tym roku proponuję jajka nadziewane wędzonym łososiem. Są wyraziste w smaku i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. W sam raz na świąteczny stół.

Zachęcam również do przejrzenia moich innych przepisów na faszerowane jajka. Być może znajdziecie przepis bliski Waszemu podniebieniu. Od siebie polecę szczególnie jajka z pieczarkami (ulubione moich Teściów) oraz jajka z szynką.
Jajka nadziewane łososiem

 

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1-2 łyżeczki drobno posiekanych kaparów
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku plus koperek do ozdoby
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 100 g wędzonego łososia, drobno posiekanego (cześć można zostawić do dekoracji)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, następnie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą. Gdy wystygną, obieramy je ze skorupek. Jajka kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Rozgniatamy je przy pomocy widelca. Dodajemy posiekane kapary, koperek, drobno posiekanego wędzonego łososia i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Połówki jajek napełniamy farszem i układamy na półmisku. Jajka dekorujemy kawałkiem łososia, koperkiem i kaparem. Podajemy.
Jajka farsz z łososiem
Jajka faszerowane łososiem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Jud 22/03/2016 - 4:27 pm

Bardzo fajny pomysł na farsz 🙂

Odpowiedz
piegusek 22/03/2016 - 8:04 pm

łosoś i kapary jak dla mnie duet idealny:)

Odpowiedz
Beata Staniszewska 23/03/2016 - 4:01 pm

Uwielbiam faszerowane jajka – pamiętam je z dzieciństwa, wtedy to były tak na prawdę skorupki nadziane jajkiem, koperkiem, mięskiem i co tam Babci wpadło w ręce 😀

Odpowiedz
Agnieszka Gajewy 26/03/2016 - 10:29 pm

Przez przypadek wpadłam, na ten przepis i bardzo podobny zrobiłam juz u siebie nie byłam pewna co to smaku ale jest idealny ;-P . Wesołych świąt dla wszystkich 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies