Pierogi z łososiem i ricottą

przez Malwina
Pierogi z wędzonym łososiem przepis
Pierogi z łososiem i ricottą
Lubisz pierogi? Na to pytanie zazwyczaj pojawia się las rąk, a gdy ktoś zapyta o to, czy lubisz je lepić, wówczas zapada grobowa cisza. Zapewne jestem wyjątkiem, bo ja akurat lubię to robić i to bardzo. I to do tego stopnia, że nawet w moje 30 urodziny zabunkrowałam się w kuchni, zakasałam rękawy i zabrałam za lepienie. Życzenia i kwiaty przyjmowałam więc z omączoną twarzą i ciastem we włosach. Ale chyba pierwszy raz miałam okazję zrobić pierogi dla mojej Mamy. Oczywiście były to jej ulubione pierogi z białym serem.

Farsz do pierogów z łososia
Dzisiejsze pierogi również przygotowałam z myślą o niej. Łosoś, a tym bardziej ten wędzony, znajduje się na czarnej liście Połówka. Ot, przereklamowana ryba. Nie wiecie jednak, jak bardzo byłam zdziwiona, gdy Połówek po testowym spróbowaniu jednego pieroga ochoczo przystał na pomysł zjedzenia całego talerza. Wędzona ryba, delikatny serek, spora ilość cytryny i koperek- to połączenie okazało się być wyjątkowo dobre. Zresztą nikt tu nie odkrył Ameryki, bo ryby z cytryną zawsze bardzo się lubiły. 
Częstujcie się przepisem i być może wkrótce i Wy skusicie się na przygotowanie pierogów z łososiem i ricottą. 
Pierogi z łososiem i serkiem
PIEROGI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ



Składniki (na około 30 sztuk):

  • ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 3/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • farsz: 250 g sera ricotta, 100 g wędzonego łososia, 2 łyżki posiekanego drobno koperku, skórka otarta z połowy cytryny, sok z połowy cytryny, sól i świeże zmielony kolorowy pieprz
  • sos do pierogów: 2 łyżki klarowanego masła, sok z 1/2-1 cytryny, szczypta soli
  • do posypania: drobno posiekany koperek
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, mieszamy. Do gorącej wody dodajemy olej lub masło, wlewamy do mąki i energicznie mieszamy całość łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią przez około 5-7 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli w misce pozostaną resztki mąki, po prostu odsypcie je do kosza. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do odpoczęcia. W tym czasie zajmujemy się farszem z łososiem i ricottą. 
Farsz z łososiem i ricottą do pierogów: Ricottę odsączamy i przekładamy do rozdrabniacza. Wędzonego łososia bardzo drobno siekamy. Do sera dokładamy rybę, koperek, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzy do smaku. Dolewamy około 1-2 łyżki soku z cytryny i bardzo krótko miksujemy do połączenia składników. Farsz przekładamy do miseczki. Kosztujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Uważajcie z ilością ostatniego składnika, zbyt duża ilość soku może sprawić, że farsz będzie zbyt rzadki. 
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy je na oprószonym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wykrawamy kółka. Na środku układamy po łyżeczce farszu. Pierogi zlepiamy, odkładamy na talerz lekko wysypany mąką. 
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Pamiętajcie, by nie gotować zbyt dużej ilości pierogów za jednym razem. Ja najczęściej gotowanie rozkładam na 2-3 tury, w zależności od wielkości używanego garnka. Pierogi gotujemy przez około 2,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi odcedzamy i przekładamy na talerze. 
Przygotowujemy sos: Na patelni topimy masło. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli. Pierogi polewamy cytrynowym masłem, posypujemy koperkiem i podajemy. 
Pierogi z łososiem wędzonym przepis
Pierogi z łososiem i ricottą
Farsz do pierogów z łososiem
Farsz do pierogów z łososiem

Czas przygotowania: 1 godzina.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Kasia knifeandspoon.pl 03/07/2015 - 11:40 am

Ja bardzo chętnie zjem pierogi i jak mam chęci to tez z przyjemnością lepię nie lubię tylko wyrabiać ciasta ;-( u ciebie super farsz i pięknie się prezentują… 🙂

Odpowiedz
Joanna Prokopiuk 03/07/2015 - 12:06 pm

Wyglądają przepysznie. Myślę, że w wolnej chwili je zrobię, bo już od dawna chcę zmierzyć się z lepieniem pierogów. 🙂

Odpowiedz
gin 03/07/2015 - 12:38 pm

C. też do łososia sympatią nie pała. Ale pracował kiedyś w wędzarni, no i się biedak najadł za wszystkie czasy 😉 A ja uwielbiam, więc z przyjemnością spróbuję go tak przemycić; może nie zauważy 😉

Odpowiedz
Kinga 03/07/2015 - 1:26 pm

Smacznie wygląda 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 03/07/2015 - 3:25 pm

Ja zdecydowanie należę do tych osób, które lubią pierogi jeść, ale niekoniecznie je lepić 😉 Łosoś i serek – świetne połączenie, muszę się do Ciebie zgłosić po takie pierogi 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 03/07/2015 - 3:26 pm

Dla mnie ten pomysł jest tak dobry,że koniecznie muszę z niego skorzystać.Pierogi kocham jeść z robieniem jest nieco gorzej,ale się zmobilizuję dla tych łososiowych:)

Odpowiedz
Monika W 08/09/2015 - 8:26 pm

Wygląda i zapewne smakuje cudownie. moje smaki, wypróbuję ! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/09/2015 - 12:53 pm

Poszłam po ricottę, ale nie było 🙁 Ale mam w domu twaróg, to będzie w zastępstwie 🙂
Iza.

Odpowiedz
Magalena Janaszewska 11/11/2015 - 6:26 pm

A czy pierogi mogłabym zrobić z mąki razowej ? będzie to pasować w smaku ?
nie mogę pszennej 🙁

Odpowiedz
Malwina 04/01/2016 - 6:48 pm

Przepraszam, ale dopiero teraz zauważyłam komentarz. Rozumiem, że chodzi tu o mąkę żytnią. Moim zdaniem nie sprawdzi się ona tu zbyt dobrze. Dużo lepiej wypadnie mieszanka mąki bezglutenowej.

Odpowiedz
Anonimowy 19/12/2015 - 3:38 pm

Przepyszne pierogi, farsz po prostu rozpływa się w ustach 😉
I w końcu przepis na idealne ciasto…doskonale się rozwałkowuje i jest bardzo mięciutkie po ugotowaniu.

Odpowiedz
Unknown 21/12/2015 - 12:16 pm

Super dzis pierwszy raz w życiu zrobiłam pierogi i wyszły 🙂 bardzo dobry przepis Dziekuję P.S. Nie miałam cytryny dałam pomarańczę myślę że ok.

Odpowiedz
Ona 09/12/2021 - 7:44 am

Dzień dobry.
Czy łosoś ma być wędzony na zimno czy ciepło?

Odpowiedz
Malwina 09/12/2021 - 8:09 am

Na zimno 🙂

Odpowiedz
Ona 10/12/2021 - 12:47 pm

Dziękuję

Odpowiedz
Ona 11/12/2021 - 9:00 pm

Czy te pierogi można zamrozić?

Odpowiedz
Malwina 14/12/2021 - 9:42 am

Tak

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies