Panini z pesto, grillowanym kurczakiem i mozzarellą

przez Malwina


Drugi weekend z rzędu eksperymentujemy z różnymi kanapkami. Tym razem padło na panini- włoskie kanapki, najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Dzień rozpoczęty od takiej „wypasionej” kanapki, na pewno będzie udany. W środku skryłam grillowane piersi z kurczaka, ser mozzarella oraz pesto z bazylii i rukoli. Warto je ugrillować na patelni, otrzymamy wówczas pyszną chrupiącą skórkę. Ich dodatkowym plusem jest to, iż są niezwykle sycące. Zachęcam Was do spróbowania. 

Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki. 



PANINI Z PESTO, GRILLOWANYM KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ (WŁOCHY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 chlebki ciabatta
  • 1 duża pierś z kurczaka (bez polędwiczki)
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • marynata: 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, sól (możemy dodać także inne ulubione zioła)
  • pesto z rukoli i bazylii- pół szklanki liści rukoli, pół szklanki liści bazylii, 3 łyżki orzechów laskowych, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz
Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy marynatę- czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę i pozostałe przyprawy. Mięso delikatnie solimy, a następnie wkładamy do marynaty na całą noc. Przygotowujemy pesto- orzechy prażymy na suchej patelni. Rukolę, bazylię, czosnek, uprażone orzechy miksujemy wraz z oliwą za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy na patelni (możemy je także usmażyć na zwykłej patelni lub upiec w piekarniku na ruszcie). 
Chlebki kroimy na pół. Smarujemy je pesto, układamy plasterki mozzarelli, kurczaka, przykrywamy drugą połówką chlebka. Grillujemy na patelni z obu stron, aż ser się rozpuści, a ciabatta stanie się chrupiąca.
26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Sue 28/11/2011 - 5:12 pm

O mamuniu! Zamawiam taką kanap(k)ę na kolację! 😀

Odpowiedz
Patrycja 28/11/2011 - 5:12 pm

Fajne kanapy!

Odpowiedz
Maggie 28/11/2011 - 5:53 pm

Nie dosc, ze na cieplo, to jeszcze z pesto? Oj, lubie takie kanapki.

Odpowiedz
Magda 28/11/2011 - 5:59 pm

Mhmmm! Hak kolorowo, zielono i optymistycznie! Idealne śniadanie w środku burego listopada!

Odpowiedz
Dorotas30 28/11/2011 - 6:07 pm

super wypasiona kanapka!!

Odpowiedz
manoria 28/11/2011 - 6:10 pm

Wygląda przepysznie, z chęcią bym taka schrupała nie tylko a śniadanie, ale i na kolację 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Aciri 28/11/2011 - 6:15 pm

Przepiękne panini!

Odpowiedz
"moje pasje" 28/11/2011 - 6:34 pm

o matko !!! Wyglada rewelacyjnie 🙂 I ma wszystko to co lubię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/11/2011 - 6:48 pm

idealna!

Odpowiedz
klliisiaa 28/11/2011 - 7:36 pm

bombowa kanapka 😀

Odpowiedz
shy 28/11/2011 - 8:37 pm

wygląda super, aż zrobiłam się głodna 🙂

Odpowiedz
Majana 28/11/2011 - 8:39 pm

Wspaniałe panino! 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 28/11/2011 - 9:07 pm

Lubię ten widok. Poproszę jedną na jutro 🙂

Odpowiedz
gin 28/11/2011 - 9:27 pm

Mniam… Będąc w Kopenhadze jadłam taką wypasioną kanapkę – właśnie z pesto i kurczakiem. Mozzarelli tylko zabrakło 😉

Odpowiedz
Angie 28/11/2011 - 9:51 pm

No faktycznie pełen "wypas" 😉
Uwielbiam Twoje zdjęcia!

Odpowiedz
Ola 28/11/2011 - 10:51 pm

jadłam kiedyś takie u znajomych i absolutnie się zakochałam! proste a przepyszne. chociaż teraz od kiedy pracuję w irlandzkiej gastronomii, panini z nazwy kojarzyło mi się z obleśną bułą wypchaną serem i bekonem, a tu proszę jaka miła odmiana 🙂

Odpowiedz
Kermeet 29/11/2011 - 7:09 am

Fajna ta kanapka, i bardzo ładna, ja pewnie dodałbym jeszcze łyżeczkę majonezu bo stwierdziłbym, że kanapka jest za sucha jak dla mnie 🙂

Odpowiedz
grumko 29/11/2011 - 12:08 pm

Piękna i okazała!;-)

Odpowiedz
Przypraw mnie 29/11/2011 - 2:01 pm

Malwiś, to moja codzienność co prezentujesz w tym wpisie. W pracy tworzę ciabatty, panini z wszelkimi śródziemnomorskimi ingrediencjami. Na pewno pyszne!
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Domi w kuchni 29/11/2011 - 3:28 pm

Widziałam, jak kiedyś Buddy Valastro robił takie panini i od tej pory nie mogę się zebrac, żeby je zrobić.
Śliczne i apetyczne! 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/11/2011 - 3:45 pm

@Domi- czyli chyba już wiesz, kto był moją inspiracją;)

Odpowiedz
dezemka 29/11/2011 - 4:29 pm

Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Gula 29/11/2011 - 5:54 pm

Wygląda obłędnie

Odpowiedz
Toczka 29/11/2011 - 7:33 pm

Wygląda rzeczywiście smakowicie i bardzo sycąco. Nie mam tylko jak za bardzo ugrillować piersi z kurczaka… chyba jednak muszę się zaopatrzyć w patelnię do grillowania :]

Odpowiedz
Biedr_ona 30/11/2011 - 7:29 pm

UHum, nie odmówiłabym gdyby mi takie cacko zaproponowano 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
przecinkowa 04/01/2012 - 5:24 pm

O bogowie! Koniecznie muszę ją zrobić a potem zjeść 😉 I to pesto z rukolą…. mniam 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies