Dziś chciałabym Wam zaproponować wyjątkowe ciasteczka. Wyjątkowe- bo wytrawne z dodatkiem gorgonzoli, chilli i czarnuszki. Świetnie sprawdzą się na przyjęciach jako dodatek do mocniejszych trunków. Wykonane są w całości z płatków owsianych i mąki razowej. Robi się je stosunkowo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jest to fajna alternatywa dla chipsów, czy innych przegryzek. Dla kibicującego przed telewizorem mężczyzny- idealne.
Przepis dodaję do akcji Usagi-Czas na piknik 2 oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni.
CIASTECZKA Z GORGONZOLĄ, CHILI I CZARNUSZKĄ
Składniki (na około 12 ciasteczek):
- 190 g mąki pszennej razowej
- 75 g płatków owsianych błyskawicznych
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka nasion czarnuszki
- 115 g masła
- 2-3 łyżki wody
- 50 g gorgonzoli
W misce łączymy mąkę, płatki (odkładamy dwie łyżki), proszek do pieczenia, cukier, sól, chilli i czarnuszkę. Dodajemy masło, 25 g sera, 2-3 łyżki wody i wyrabiamy ciasto. Pozostałe dwie łyżki płatków dokładnie mieszamy z resztą sera. Formujemy ciastka, spłaszczamy, smarujemy z wierzchu delikatnie wodą. Na każdym układamy odrobinę masy z płatków i sera. Układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka przechowujemy do 3-4 dni w puszce.
36 komentarzy
Świetna przekąska! Bardzo pomysłowa – miłego weekendu 🙂
Bardzo ciekawy przepis – dodatek chilli, czarnuszki i gorgonzoli bardzo mnie zaintrygował 🙂
Wszystko,począwszy od płatków owsianych,przez makę razową do gorgonzoli i czarnuszki pierwsza klasa…a najlepsze jest to że akurat mam to wszystko w domu! a więc niedługo sprawdzę czy to co napisane jest prawdą czy jest jeszcze lepiej:)
świetne, nie piekłam nigdy wytrawnych ciasteczek, chętnie bym schrupała takie 🙂
Podobają mi się te ciacha!!!
Sama bym chętnie takie podjadała :). Tym bardziej, że nie na słodko 🙂
Pozdrawiam:)
Słone ciasteczka super sprawa, pod warunkiem, że wszyscy nie traktują Cie jak domowej cukierni i nie kręcą nosem, jeśli coś, co wychodzi z piekarnika nie jest słodkie 😉 Lubię ciastka owsiane, chociaż dawno ich nie piekłam.
Wow! Niezłe!
Super! Każdy składnik wnosi do przepisu coś pysznego 🙂 Bardzo mi się to podoba!
O to chyba doskonałe do pracy.
Malwi, Ty to potrafisz kusić! ciastka z dodatkiem gorgonzoli 😀 I do tego chilli 😀 Miłego!
Genialne polaczenie smakow. Faktycznie na piknik beda jak znalazl.
Faktycznie świetna alternatywa dla chipsów 🙂 dużo zdrowsza i na pewno o wieeele smaczniejsza!
świetne połączenie, bardzo oryginalne!
muszą smakować niesamowicie!!
widzę je jako dodatek do deski serów i wina… eehhh
Świetne! Naprawdę super pomysł!:)
Ciekawa kompozycja 🙂
No no no… rewelacja!
Ciekawy przepis! polaczenie smakow 🙂
Bardzo fajny pomysł, żeby podać coś takiego na przyjęcie, takie słone smakołyki na jeden kęs znikają zawsze w okamgnieniu. No i ta gorgonzola bardzo zachęca 🙂
Świetny pomysł – takie wytrawne ciasteczka:)
o więc tak wyglądają te ciacha 🙂 w końcu ich jednak nie zrobiłam, ale teraz żałuję 😉
uwielbiam chipsy a to fajny pomysł, żeby je czymś zastąpić, zdecydowanie czymś zdrowszym 🙂
ale one są fajne do chrupania!
świetny pomysł nie tylko do mocniejszych trunków, myślę że do piwa też pasowałyby wybornie:)
goh. – właśnie do piwa pasują chyba najlepiej;)
super! przepis zanotowałam:)
Ale świetne! I ile zdrowsze od chipsów. Rewelacyjny pomysł 🙂
ciekawe połączenie smaków
Bardzo fajne te Twoje ciastka!
Ja przyszedłem do Ciebie szukać czegoś na obiad, idę buszować 🙂
w takim razie zapraszam Mariuszu, może znajdziesz coś co Ci wpadnie w oko;)
A to ci dopiero pyszne szaleństwo na ostro!
te ciasteczka to super pomysl!!! tylko kusza, zeby je podkrasc:)
Jak dla mnie prezentują się na 5 z plusem 😉
http://www.przysmakiewy.pl