Ciastka z gorgonzolą, chilli i czarnuszką

przez Malwina

Dziś chciałabym Wam zaproponować wyjątkowe ciasteczka. Wyjątkowe- bo wytrawne z dodatkiem gorgonzoli, chilli i czarnuszki. Świetnie sprawdzą się na przyjęciach jako dodatek do mocniejszych trunków. Wykonane są w całości z płatków owsianych i mąki razowej. Robi się je stosunkowo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jest to fajna alternatywa dla chipsów, czy innych przegryzek. Dla kibicującego przed telewizorem mężczyzny- idealne.

Przepis dodaję do akcji Usagi-Czas na piknik 2 oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni.

CIASTECZKA Z GORGONZOLĄ, CHILI I CZARNUSZKĄ 

Składniki (na około 12 ciasteczek):

  • 190 g mąki pszennej razowej
  • 75 g płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka nasion czarnuszki
  • 115 g masła
  • 2-3 łyżki wody
  • 50 g gorgonzoli
W misce łączymy mąkę, płatki (odkładamy dwie łyżki), proszek do pieczenia, cukier, sól, chilli i czarnuszkę. Dodajemy masło, 25 g sera, 2-3 łyżki wody i wyrabiamy ciasto. Pozostałe dwie łyżki płatków dokładnie mieszamy z resztą sera. Formujemy ciastka, spłaszczamy, smarujemy z wierzchu delikatnie wodą. Na każdym układamy odrobinę masy z płatków i sera. Układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka przechowujemy do 3-4 dni w puszce. 

36 komentarzy
0

Podobne posty:

36 komentarzy

Gosia 01/05/2011 - 5:16 pm

Świetna przekąska! Bardzo pomysłowa – miłego weekendu 🙂

Odpowiedz
Kasia 01/05/2011 - 5:19 pm

Bardzo ciekawy przepis – dodatek chilli, czarnuszki i gorgonzoli bardzo mnie zaintrygował 🙂

Odpowiedz
Trzcinowisko 01/05/2011 - 5:19 pm

Wszystko,począwszy od płatków owsianych,przez makę razową do gorgonzoli i czarnuszki pierwsza klasa…a najlepsze jest to że akurat mam to wszystko w domu! a więc niedługo sprawdzę czy to co napisane jest prawdą czy jest jeszcze lepiej:)

Odpowiedz
martex 01/05/2011 - 5:22 pm

świetne, nie piekłam nigdy wytrawnych ciasteczek, chętnie bym schrupała takie 🙂

Odpowiedz
andzia-35 01/05/2011 - 5:24 pm

Podobają mi się te ciacha!!!

Odpowiedz
Anucha 01/05/2011 - 5:37 pm

Sama bym chętnie takie podjadała :). Tym bardziej, że nie na słodko 🙂
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 01/05/2011 - 5:59 pm

Słone ciasteczka super sprawa, pod warunkiem, że wszyscy nie traktują Cie jak domowej cukierni i nie kręcą nosem, jeśli coś, co wychodzi z piekarnika nie jest słodkie 😉 Lubię ciastka owsiane, chociaż dawno ich nie piekłam.

Odpowiedz
zemfiroczka 01/05/2011 - 5:59 pm

Wow! Niezłe!

Odpowiedz
Doctor 01/05/2011 - 6:19 pm

Super! Każdy składnik wnosi do przepisu coś pysznego 🙂 Bardzo mi się to podoba!

Odpowiedz
kabamaiga 01/05/2011 - 6:25 pm

O to chyba doskonałe do pracy.

Odpowiedz
EVE 01/05/2011 - 6:38 pm

Malwi, Ty to potrafisz kusić! ciastka z dodatkiem gorgonzoli 😀 I do tego chilli 😀 Miłego!

Odpowiedz
thiessa 01/05/2011 - 6:50 pm

Genialne polaczenie smakow. Faktycznie na piknik beda jak znalazl.

Odpowiedz
Fuchsia 01/05/2011 - 7:06 pm

Faktycznie świetna alternatywa dla chipsów 🙂 dużo zdrowsza i na pewno o wieeele smaczniejsza!

Odpowiedz
wykrywacz smaku 01/05/2011 - 7:16 pm

świetne połączenie, bardzo oryginalne!

Odpowiedz
Anonimowy 01/05/2011 - 7:24 pm

muszą smakować niesamowicie!!

Odpowiedz
Beti 01/05/2011 - 7:45 pm

widzę je jako dodatek do deski serów i wina… eehhh

Odpowiedz
Majana 01/05/2011 - 8:44 pm

Świetne! Naprawdę super pomysł!:)

Odpowiedz
Magda 01/05/2011 - 8:45 pm

Ciekawa kompozycja 🙂

Odpowiedz
delikatessen 01/05/2011 - 9:04 pm

No no no… rewelacja!

Odpowiedz
Gosia 02/05/2011 - 5:07 am

Ciekawy przepis! polaczenie smakow 🙂

Odpowiedz
kikimora 02/05/2011 - 6:27 am

Bardzo fajny pomysł, żeby podać coś takiego na przyjęcie, takie słone smakołyki na jeden kęs znikają zawsze w okamgnieniu. No i ta gorgonzola bardzo zachęca 🙂

Odpowiedz
Ania 02/05/2011 - 6:49 am

Świetny pomysł – takie wytrawne ciasteczka:)

Odpowiedz
gruszka z fartuszka 02/05/2011 - 7:21 am

o więc tak wyglądają te ciacha 🙂 w końcu ich jednak nie zrobiłam, ale teraz żałuję 😉

Odpowiedz
shy 02/05/2011 - 7:55 am

uwielbiam chipsy a to fajny pomysł, żeby je czymś zastąpić, zdecydowanie czymś zdrowszym 🙂

Odpowiedz
asia 02/05/2011 - 8:00 am

ale one są fajne do chrupania!

Odpowiedz
goh. 02/05/2011 - 8:24 am

świetny pomysł nie tylko do mocniejszych trunków, myślę że do piwa też pasowałyby wybornie:)

Odpowiedz
Malwina 02/05/2011 - 8:25 am

goh. – właśnie do piwa pasują chyba najlepiej;)

Odpowiedz
goh. 02/05/2011 - 8:50 am

super! przepis zanotowałam:)

Odpowiedz
Monica 02/05/2011 - 10:47 am

Ale świetne! I ile zdrowsze od chipsów. Rewelacyjny pomysł 🙂

Odpowiedz
bryssska 02/05/2011 - 11:02 am

ciekawe połączenie smaków

Odpowiedz
kornik 02/05/2011 - 11:18 am

Bardzo fajne te Twoje ciastka!

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 02/05/2011 - 12:07 pm

Ja przyszedłem do Ciebie szukać czegoś na obiad, idę buszować 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/05/2011 - 12:36 pm

w takim razie zapraszam Mariuszu, może znajdziesz coś co Ci wpadnie w oko;)

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2011 - 2:07 pm

A to ci dopiero pyszne szaleństwo na ostro!

Odpowiedz
aga 02/05/2011 - 2:11 pm

te ciasteczka to super pomysl!!! tylko kusza, zeby je podkrasc:)

Odpowiedz
Biedr_ona 03/05/2011 - 11:14 am

Jak dla mnie prezentują się na 5 z plusem 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies