Sałatka ziemniaczana z boczkiem, czyli z cyklu pochwała prostoty

przez Malwina
Sałatka ziemniaczana z boczkiem, czyli z cyklu pochwała prostoty

Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Ta sałatka urzeka właśnie prostotą. Niby nic odkrywczego, a jednak. Kluczowym dodatkiem jest w niej pikantny sos z dodatkiem domowej pasty harissa. Możecie go wykorzystać jako dodatek do sałatek, pieczonego mięsa, czy po prostu jako dip do krakersów. Wypróbujcie koniecznie 😉

Sałatka ziemniaczana z boczkiem, czyli z cyklu pochwała prostoty

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • sos: 200 ml jogurtu naturalnego, łyżka majonezu , łyżeczka oliwy, łyżeczka octu z białego wina, łyżeczka pasty harissa , sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy do miękkości na parze i studzimy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący. Przygotowujemy sos dokładnie łącząc wszystkie składniki (jeśli chcecie, by sos był ostrzejszy, dodajcie więcej harissy). Ziemniaki mieszamy z boczkiem i polewamy sosem.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem, czyli z cyklu pochwała prostoty

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Na blogu znajdziesz także inne sałatki ziemniaczane:
– sałatka ziemniaczana z chorizo
–  sałatka ziemniaczana z jajkiem,
– sałatkaziemniaczana ze szczypiorkiem.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Wiewióra 24/08/2012 - 4:38 pm

oj tak! taka prostotę miłuje najbardziej 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 24/08/2012 - 4:38 pm

aaaa i dla mnie do tego jeszcze szczypiorek 🙂

Odpowiedz
Gula 24/08/2012 - 5:38 pm

Sałatka faktycznie prosta i zapewne bardzo smaczna:) Ale moją uwagę zwróciło coś innego. Idealnie obrane ziemniaki:) Kochana, podziwiam:)

Odpowiedz
Świat pachnie szarlotką 24/08/2012 - 5:57 pm

Proste rozwiązania są najlepsze dużo częściej niż tylko czasem:-))

Odpowiedz
Tomek gotuje 24/08/2012 - 6:02 pm

Uwielbiam ziemniaki z boczkiem 🙂 Świetny sos z harissą, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Drui... 24/08/2012 - 7:43 pm

W prostocie siła. Pyszne są sałatki z młodymi ziemniakami. :)))

Odpowiedz
Bożena 24/08/2012 - 8:13 pm

Wygląda smakowicie..

Odpowiedz
Antenka 24/08/2012 - 8:19 pm

przepadam za sałatkami ziemniaczanymi, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadał:) zaintrygowałaś mnie tym przepisem:) muszę spróbować tego połączenia!

Odpowiedz
pasjonatka 24/08/2012 - 8:26 pm

czasami lubie ziemniaki pieczone z szynka 😉

Odpowiedz
anytsujx 24/08/2012 - 8:33 pm

Prosto ale pysznie …

Odpowiedz
Majana 24/08/2012 - 8:39 pm

Wygląda smakowicie Malwinko:)
Pozdrawiam ciepło.

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/08/2012 - 10:45 pm

ach, im mniej wydziwiania, tym lepiej ;]

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 25/08/2012 - 7:00 am

Proste rozwiazanie z nutką harissowego szalenstwa. Podoba mi się!

Odpowiedz
Ircia83 25/08/2012 - 9:02 am

Dziś robię podobną sałatkę na rodzinne przyjęcie ogrodowe 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 25/08/2012 - 2:18 pm

Lubię takie proste ziemniaczane sałatki. Zapraszam z nią do akcji psiankowatej 😉

Odpowiedz
Kulinarna Ja 25/08/2012 - 2:59 pm

Prostota – to to co w kuchni kocham najbardziej! Pycha!

Odpowiedz
Anonimowy 25/08/2012 - 11:49 pm

Cieszę się bardzo, że podała Pani link do tej strony /na onecie przy Anielskiej Kuchni/.
Dzieki temu trafiłam na filozofię smaku i czytam, czytam i uruchamiam zmysły smaku.Wspaniałe przepisy – mam tylko pytanie o pastę harissa – czy to jest do zrobienia czy kupuje sie gotową?
Wracając do gołąbków – moja Mama robiła je zawsze z samego surowego mięsa, bez ryżu. Oczywiście poszłam w jej ślady, chociaż w czasie posuchy mięsnej w latach 70-80, trochę ryżu przemycałam. Natomiast z gotowanego, zmielonego i przesmażonego z przyprawami mięsa z rosołu robię farsz do naleśników pod warunkiem, że mój małżonek tej wołowinki nie zje. Pewnie będę tu przychodzić stale, a narazie pozdrawiam, Maryla

Odpowiedz
Malwina 26/08/2012 - 3:02 pm

Marylo, akurat linka nie zamieszczałam w miejscu, o którym piszesz. Jednak jest mi niezmiernie miło, że trafiłaś na moją stronę;-) Pastę harissa robię sama (w poście jest link do przepisu na blogu). Co do gołąbków, to u mnie zawsze były w proporcjach 1:3 (ryż do mięsa). A ta wołowinka z rosołku lubi znikać;-)

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

Odpowiedz
Cooking?? Cooking!! 26/08/2012 - 9:29 am

Pasta faktycznie jest obłędna!! A ziemniaki z boczkiem to połączenie idealne!!

Odpowiedz
Aga 26/08/2012 - 10:52 am

Twoja wersja wygląda obłędnie, ponieważ zupełnie nieklasycznie potraktowałaś ziemniaczki, zwykle kroją je w kostkę, u Ciebie ósemki, dzięki czemu danie wygląda w całej swej prostocie bardzo wykwintnie. Serdeczności!

Odpowiedz
Ewam 26/08/2012 - 11:20 am

Kocham proste dania,wlasnie takie chyba sa najlepsze,takie robi i je sie szybko ale za to jak smakuje:)

Odpowiedz
Biedr_ona 26/08/2012 - 5:27 pm

Proste.. i smaczne! Znajdzie zapewne wiele zwolenników 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
bartoldzik 27/08/2012 - 4:46 am

Pyszne! Uwielbiam sałatki ziemniaczane, wiec ta mi przypadła oczywiście do gustu 🙂

Odpowiedz
Magda111 27/08/2012 - 4:49 pm

dzisiaj również dodałam sałatkę ziemniaczaną,mniam … Twoja wygląda pyszniutko:)

Odpowiedz
Anonimowy 29/08/2012 - 5:17 pm

U nas takie coś nazywamy Bratkartofle, tylko podawane na ciepło, a zamiast sosu zsiadłe mleko 🙂
Muszę wypróbować Twoją wersję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies