Dziś domowych fast foodów ciąg dalszy- przyszła pora na domowe cheeseburgery z dodatkiem guacamole. To połączenie okazało się być strzałem w dziesiątkę, w końcu cheeseburger to nie tylko wołowy kotlet z dodatkiem sera. Do guacamole, które zazwyczaj robię, dodałam dodatkowo natkę pietruszki i odrobinę chili w proszku, by nadać mu charakteru. Kotlet zamiast smażyć, upiekłam w piekarniku na ruszcie, dzięki czemu jest delikatny i nie ocieka tłuszczem. Mój domowy fast food nie kojarzy się więc w żaden sposób z niezdrowymi i tuczącymi cheeseburgerami, które możecie zakupić na mieście.
Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki.
CHEESEBURGERY Z SEREM CHEDDAR I GUACAMOLE
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 300 g mielonej wołowiny
- pół małej cebulki, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego tymianku
- pół łyżeczki sproszkowanej cebuli
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 plastry sera cheddar
- 4 liście sałaty
- guacamole: 2 awokado, 2 łyżki drobno posiekanej cebulki, 1 mały pomidor pozbawiony nasion, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki soku z limonki, 1/4 łyżeczki chili w proszku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, świeżo mielony pieprz
- 4 bułki do hamburgerów
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno czosnek, cebulkę i pozostałe przyprawy. Z masy formujemy 4 okrągłe kotlety, spłaszczamy i lekko smarujemy je oliwą z obu stron. Układamy je na ruszcie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Po 15 minutach układamy na nich kawałki sera i pieczemy dalej 5 minut. Możemy je także usmażyć na patelni.
Przygotowujemy guacamole- awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki. Rozgniatamy je dokładnie za pomocą widelca. Pomidorka kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do awokado dodajemy posiekaną natkę, pomidora, chili, czosnek i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Bułki kroimy na pół, podgrzewamy w piekarniku przez 3 minuty. Układamy na nich liście sałaty, burgery, łyżkę guacamole.
18 komentarzy
Mmm, z awokado nigdy nie jadłam, ale musi być świetny. Koniecznie do wypróbowania 😀
Hamburger z guacamole? Intrygujące i niecodzienne, a do tego tak ładnie podane 🙂
Wyglądają smacznie i zdrowo. Ach to awokado! 🙂
pycha, wersja domowa zawsze najlepsza!
Nie ma to jak domowy fast food 😀
Wspaniały ten burger! Z guacamole , chętnie bym skosztowała:)
Pozdrowienia
Mniam mniam mniam takie fast foody lubię 🙂 przekonałam się ostatnio do awokado więc kto wie…
PYCHA! – zdecydowanie coś, co lubię:)
wygląda pyszne 🙂 Z avocado jeszcze nie jadłam 🙂 Warte wypróbowania – pozdrawiam 🙂
mój zołądek domaga się takiego 😀
Mój Boże! Ale to wygląda apetycznie! Cheddar i guacamole na burgerze to prawdziwa fast foodowa rozpusta 🙂
O tak zdecydowanie nie wyglada mi to na typowy fast food:) Apetyczne i zdrowe jedzonko:) Super! Pozdrawiam:)
Czyli teraz trzeba by było odszukać przepis na upieczenie własnych bułeczek 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Malwi – dziękuję za udział w akcji 🙂
Przygotowałaś takie pyszności, że tylko apetyt wzrasta niemożliwie.
Fastwood ale zrobiony w domu ze świeżych produktów a nie z nędznej budy na rogu! wiec najlepszy!
Bardzo sympatyczny zestaw, który przypadł nam do gustu!;-)
Super! Przepis wypróbowany parę tygodni temu, ale tak mi z mężem zasmakowały, że dziś zabieram się za nie jeszcze raz! mmmm
ps: byłoby miło dołożyć do tego bułeczki własnej roboty
pozdrawiam,
monika
Moniko, cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu. Co do bułeczek, to przepis jest tutaj http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/09/hamburgery-i-inne-zjawiska-pogodowe.html
pozdrawiam serdecznie
Malwinna