Jajka zapiekane z salami

przez Malwina
Jajka z salami

Kolejna propozycja dla osób, które na śniadanie jedzą zazwyczaj jajka pod różnymi postaciami. Zapieczone w kokilkach z dodatkiem dobrej jakości salami i sera grana padano smakują rewelacyjnie. Jako dodatek do nich podajcie świeże pieczywo i sezonowe warzywa.

Jajka w kokilkach z salami

JAJKA ZAPIEKANE Z SALAMI
Śniadanie Mistrzów #123

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • pół czerwonej papryki
  • 10 plasterków salami
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki kremówki 30 % (opcjonalnie)
  • 2 łyżki tartego grana padano
  • sałata rzymska i pomidorki koktajlowe do przybrania
Pora i paprykę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, smażymy pora i paprykę przez około 5 minut. Salami kroimy w mniejsze kawałki (kostkę lub paseczki). Zawartość patelni mieszamy z salami, przekładamy do dwóch żaroodpornych kokilek. Na wierzch wbijamy po 1 jajku, przyprawiamy do smaku solą. Do każdej kokilki możecie także wlać po 1 łyżce kremówki. Posypujemy tartym serem. Pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do ścięcia białka, lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka). 

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Justyna Żak 09/02/2014 - 9:09 am

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Majana 09/02/2014 - 10:54 am

Piękne zdjęcia. Takie śniadanie by mnie zadowoliło 🙂

Odpowiedz
Magda C. 09/02/2014 - 11:42 am

Pyszota! Idealne śniadanko 😉

Odpowiedz
Rodzynki Sułtańskie. Lifestyle, podróże, kultura i coś jeszcze. 09/02/2014 - 2:51 pm

Wygląda super, ja jako niemięsna chętnie widziałabym to danie bez salami i chyba takie zrobię 🙂

Odpowiedz
Vesna 09/02/2014 - 4:57 pm

Z przyjemnością odwiedzam Twojego bloga, dlatego nominuję Cię do Liebster Blog Award 🙂 Szczególy tutaj: http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/02/2014 - 9:26 am

Takie śniadanie z chęcią bym zjadła! Bardzo apetyczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
JustInka 11/02/2014 - 12:52 pm

Na widok takiego śniadania dostaję ślinotoku. Serio moja klawiatura jest cała morka 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/02/2014 - 7:16 pm

Zjawiskowe zdjęcia …. podobnie jak całe śniadanie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies