Kolejna propozycja dla osób, które na śniadanie jedzą zazwyczaj jajka pod różnymi postaciami. Zapieczone w kokilkach z dodatkiem dobrej jakości salami i sera grana padano smakują rewelacyjnie. Jako dodatek do nich podajcie świeże pieczywo i sezonowe warzywa.
JAJKA ZAPIEKANE Z SALAMI
Śniadanie Mistrzów #123
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 5-centymetrowy kawałek pora
- pół czerwonej papryki
- 10 plasterków salami
- 2 duże jajka
- 2 łyżki kremówki 30 % (opcjonalnie)
- 2 łyżki tartego grana padano
- sałata rzymska i pomidorki koktajlowe do przybrania
Pora i paprykę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, smażymy pora i paprykę przez około 5 minut. Salami kroimy w mniejsze kawałki (kostkę lub paseczki). Zawartość patelni mieszamy z salami, przekładamy do dwóch żaroodpornych kokilek. Na wierzch wbijamy po 1 jajku, przyprawiamy do smaku solą. Do każdej kokilki możecie także wlać po 1 łyżce kremówki. Posypujemy tartym serem. Pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do ścięcia białka, lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka).
Czas przygotowania: 20 minut.
8 komentarzy
pysznie wygląda:)
Piękne zdjęcia. Takie śniadanie by mnie zadowoliło 🙂
Pyszota! Idealne śniadanko 😉
Wygląda super, ja jako niemięsna chętnie widziałabym to danie bez salami i chyba takie zrobię 🙂
Z przyjemnością odwiedzam Twojego bloga, dlatego nominuję Cię do Liebster Blog Award 🙂 Szczególy tutaj: http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Takie śniadanie z chęcią bym zjadła! Bardzo apetyczne zdjęcia 🙂
Na widok takiego śniadania dostaję ślinotoku. Serio moja klawiatura jest cała morka 😉
Zjawiskowe zdjęcia …. podobnie jak całe śniadanie:)