Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ryżu. Do jej przygotowania użyłam mieszanki ryżu parboiled z dzikim i czerwonym. Połączenie suszonych pomidorów, mozzarelli i oliwek powinno praktycznie każdemu przypaść do gustu. Sałatka jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się jako śniadanie, przystawka na spotkaniu ze znajomymi czy kolacja.
SAŁATKA RYŻOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #26
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 100 g ugotowanego ryżu
- 3-4 duże suszone pomidory z zalewy, posiekane
- 60 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
- kilka dużych listków bazylii, posiekanych
- około 10 oliwek (użyłam zielonych), przekrojonych na pół
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy ryż, pomidory, mozzarellę kapary, bazylię i oliwki. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekany, rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę i oregano. Całość dokładnie ucieramy łyżeczką do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całkowity czas przygotowania (w przypadku ugotowanego wcześniej ryżu): 10 minut.
Więcej inspiracji śniadaniowych znajdziecie w dziale
9 komentarzy
Wyglada nieziemsko! Samo zdrowie 🙂
Myślę, że to również świetny przepis na zabranie ze sobą zdrowego i sycącego posiłku do pracy:)
Witaj-pięknie i smacznie tu u Ciebie.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny.Ja u Ciebie zostaję na dłużej.Miłej i słonecznej niedzieli
ciekawa kompozycja 🙂
I do pudelka na lunch sie nadaje 🙂
Twoja sałatka zrobiła furorę na moich wczorajszych urodzinach. Gościom tak smakowała, że rozbierali ja na składniki pierwsze 😉
Robię ją z brązowym ryżem i oprócz dresingu dodaję ociupinę zalewy z suszonych pomidorów.
Na stałe weszła do spisu moich ulubionych sałatek.
Agnieszko, cieszę się, że sałatka przypadła Ci do gustu 🙂
mozarella biala czy zolta????
Prostota wykonania, genialny efekt końcowy. Dziękuję za przepis!
Dominika