Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami

przez Malwina

Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ryżu. Do jej przygotowania użyłam mieszanki ryżu parboiled z dzikim i czerwonym. Połączenie suszonych pomidorów, mozzarelli i oliwek powinno praktycznie każdemu przypaść do gustu. Sałatka jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Sprawdzi się jako śniadanie, przystawka na spotkaniu ze znajomymi czy kolacja. 

Sałatka z ryżem i oliwkami przepis

SAŁATKA RYŻOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #26


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 3-4 duże suszone pomidory z zalewy, posiekane
  • 60 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych 
  • kilka dużych listków bazylii, posiekanych 
  • około 10 oliwek (użyłam zielonych), przekrojonych na pół 
  • dressing:  2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy ryż, pomidory, mozzarellę kapary, bazylię i oliwki. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekany, rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę i oregano. Całość dokładnie ucieramy łyżeczką do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Całkowity czas przygotowania (w przypadku ugotowanego wcześniej ryżu): 10 minut.

Więcej inspiracji śniadaniowych znajdziecie w dziale
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Aleksandra Rybińska 21/04/2013 - 8:22 am

Wyglada nieziemsko! Samo zdrowie 🙂

Odpowiedz
calvados 21/04/2013 - 8:50 am

Myślę, że to również świetny przepis na zabranie ze sobą zdrowego i sycącego posiłku do pracy:)

Odpowiedz
Dobre Czasy 21/04/2013 - 10:22 am

Witaj-pięknie i smacznie tu u Ciebie.Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny.Ja u Ciebie zostaję na dłużej.Miłej i słonecznej niedzieli

Odpowiedz
MartynCia ^^ 21/04/2013 - 6:24 pm

ciekawa kompozycja 🙂

Odpowiedz
Maggie 22/04/2013 - 6:53 am

I do pudelka na lunch sie nadaje 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 19/09/2013 - 10:19 am

Twoja sałatka zrobiła furorę na moich wczorajszych urodzinach. Gościom tak smakowała, że rozbierali ja na składniki pierwsze 😉
Robię ją z brązowym ryżem i oprócz dresingu dodaję ociupinę zalewy z suszonych pomidorów.
Na stałe weszła do spisu moich ulubionych sałatek.

Odpowiedz
Malwina 19/09/2013 - 11:01 am

Agnieszko, cieszę się, że sałatka przypadła Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/01/2015 - 10:16 am

mozarella biala czy zolta????

Odpowiedz
Anonimowy 04/03/2017 - 2:01 pm

Prostota wykonania, genialny efekt końcowy. Dziękuję za przepis!
Dominika

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies