Hash z ziemniaków i botwinki

przez Malwina

Przygotowanie tego jakże pysznego dania zaproponowali mi Andrzej i Irenka. Muszę się Wam do czegoś przyznać, nigdy nie jadłam botwinki. Albo też faktu tego nie pamiętam. Pierwsze wrażenia bardzo przyjemne, na pewno nie raz jeszcze zagości ona w mojej kuchni. A teraz o samym daniu. Smażone ziemniaki z dodatkiem wędzonej papryki i sera smakują rewelacyjnie. Do tego sadzone jajka i mamy niby prosty, a jakże smaczny obiad. Połówkowi brakowało do niego tylko jednego, maślanki. Serdecznie Wam polecam, sama na pewno w najbliższym czasie powrócę do tego przepisu. 
A Andrzejowi i Irence bardzo dziękuję za wyszukanie tego jakże smacznego przepisu;)

HASH Z ZIEMNIAKÓW I BOTWINKI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi stąd]

  • łyżka oliwy + łyżka masła
  • 2 pory, pokrojone w plastry(tylko biała część)
  • 400 g małych młodych ziemniaków, pokrojonych w półksiężyce lub plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek botwinki, posiekanej (około 4 szklanki)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/4 szklanki startego sera (użyłam holenderskiej Goudy)
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 jajka
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pory, smażymy przez około 5 minut. Dodajemy ziemniaki, patelnię przykrywamy folią aluminiową i smażymy dalej na małym ogniu przez około 15-20 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy drobno posiekany czosnek, łyżeczkę wędzonej papryki, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wrzucamy botwinkę, smażymy 3-4 minuty, aż zmięknie. Robimy 4 wgłębienia, wbijamy jajka, doprawiamy je solą, pieprzem i wędzoną papryką. Przykrywamy i smażymy przez 3 minuty. Ziemniaki posypujemy serem, przykrywamy patelnię, smażymy kolejne 2 minuty. Jeśli podobnie jak ja nie macie tak dużej patelni, jajka możecie usadzić na osobnej. 
23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

grumko 18/05/2012 - 2:37 am

Cieszymy się, że danie przypadło Wam do gustu;-) W przyszłości przyjemnych eksperymentów z botwinką życzymy;-) Dzięki za wspólną zabawę;-)

Odpowiedz
Madame Edith 18/05/2012 - 4:26 am

Doskonały pomysł!
Prosty, na czasie i z pewnością bardzo smakowity. Wygląda zachęcająco 🙂

Z pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
Aurora 18/05/2012 - 4:52 am

Maj kocham za rabarbar, sałatę, rzodkiewki, lecz najbardziej za botwinkę właśnie 🙂

Odpowiedz
Maggie 18/05/2012 - 5:19 am

W moim domu czesto na stole pojawialo sie jajko sadzone, a do tego ziemniaki. Podoba mi sie ta podkrecona wersja tego prostego, a jakze smacznego dania!

Odpowiedz
Tygrysica 18/05/2012 - 5:28 am

Skoro nie jadłaś nigdy botwinki, to polecam zupę z niej. Smak podobny do barszczu, tylko bardziej delikatny. Dla mnie cudo. Niedługo wrzucę na bloga, bo czeka już w kolejce, więc możesz podejrzeć 🙂

Odpowiedz
Beata 18/05/2012 - 5:40 am

Botwinkę jadłam tylko w zupie, nigdy nie próbowałam w innej wersji. Twoje danie wygląda obłędnie i na pewno tak też smakuje.

Odpowiedz
Wiewióra 18/05/2012 - 6:09 am

Bardzo, bardzo apetycznie dzisiaj u Ciebie 🙂 botwinkę uwielbiam pod każda postacią 🙂 i sadzone też bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Angie 18/05/2012 - 6:33 am

ja botwinkę zawsze jadłam w zupie lub dodawałam do chłodnika. To pora spróbować w innym wydaniu, a ten pomysł jak najbardziej trafia w moje smaki 🙂
pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 18/05/2012 - 7:42 am

Widzę pory w składzie, więc na pewno spróbuję, zwłaszcza że botwinkę też lubię 🙂

Odpowiedz
Kuanan 18/05/2012 - 8:11 am

ciekawa propozycja na botwinkę. Do tej pory jadałam w zupie tylko…
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
abcmojejkuchni 18/05/2012 - 8:19 am

Ciekaw propozycja! Takie jajka robię w innej wersji, ale Twoja wydaje mi się być równie apetyczna, więc czemu nie spróbować:) A co do patelni to mam nawet dwie, ale po zmianie kuchenki na płytę elektryczną są dla mnie bezużyteczne niestety więc będę robić na raty:) Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 18/05/2012 - 9:09 am

Botwinkę jadłam 😉 A Twoje danie jak zwykle.. zachwyca 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Usagi 18/05/2012 - 9:11 am

Wygląda na bardzo smaczne i pożywne. Wspaniała propozycja na świetny obiad.

Odpowiedz
Smacznie Zdrowo Tanio 18/05/2012 - 9:57 am

Kocham botwinkę, ale jadam ją w zupie. Chętnie spróbuję w takiej postaci.

Odpowiedz
Justyna 18/05/2012 - 10:51 am

ale pyszności, uwielbiam botwinkę!

Odpowiedz
bartoldzik 18/05/2012 - 11:08 am

Ja jadłem botwinkę do tej pory tylko w zupie, wiec spróbuje po Twojemu. Podoba mi się nawet bardziej 🙂

Odpowiedz
Dota 18/05/2012 - 1:36 pm

super jak sie wyrobie to takie cos bym zjadla jutro na sniadanie:) przed biegiem popoludniowym:)

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 18/05/2012 - 6:05 pm

Wspaniałe i pyszne! Świetny przepis!

Odpowiedz
slyvvia 18/05/2012 - 6:59 pm

Bardzo lubię takie dania. Z chęcią spróbuję 🙂

Odpowiedz
Beti 18/05/2012 - 9:01 pm

Właśnie kupiłam pęczek botwiny i zastanawiałam się nad jej spożytkowaniem. I mnie dziś wyręczyłaś 🙂

Odpowiedz
lutka40 18/05/2012 - 9:09 pm

Zapowiada się smacznie

Odpowiedz
Jola Szyndlarewicz 19/05/2012 - 5:38 am

Bo Grumki same pyszne dania wynajdują:) … Malwi bardzo apetycznie wygląda to danie:) ja na botwinke niestety poczekać jeszcze muszę, bo buraczki małe …ale jak tylko urośnie..:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Viola 23/05/2012 - 9:48 am

Prezentuje się świetnie, proste w wykonaniu i zapewne bardzo smaczne. Bardzo mi się podoba ten przepis!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies