Tzatziki z botwinką

przez Malwina
Tzatziki z botwinką przepis

Po wczorajszej tarcie z botwinką przyszła pora na kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Tym razem jest to smaczny i szybki w przygotowaniu dip z dodatkiem liści botwinki. Nie jest to typowe greckie tzatziki a raczej wariacja na temat tego sosu. Razem ze mną dip z botwinki przygotowali także Irenka i Andrzej. 

Tzatziki z botwiną przepis

TZATZIKI Z BOTWINKĄ

Składniki:
[źródło]

  • 1 szklanka liści botwinki (bez łodyżek), umytych, osuszonych i drobno posiekanych
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy ev
  • sól do smaku
  • 1/8 łyżeczki cayenne
Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez 3 minuty, aż liście zmiękną. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Odciskamy z nadmiaru płynu. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i cayenne. Dodajemy botwinkę, mieszamy. Podajemy jako dodatek do chlebków pita.  Ja tzatziki z botwinką podałam jako dodatek do chlebków z rozmarynem
* poza sezonem na botwinkę, do przygotowania tego dipu możecie użyć liści szpinaku. 
Sos z botwinką

Dip z botwinką

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Karmel-itka. 10/06/2013 - 5:04 am

o, takiego nie znam.
ale pewnie smaczny!

Odpowiedz
Kamila 10/06/2013 - 6:38 am

Bardzo smakowicie!

Odpowiedz
Maggie 10/06/2013 - 10:36 am

Apetyczny pomysl!
Czy to sa te plaskie chlebki z rozmarynem?

Odpowiedz
Malwina 10/06/2013 - 11:04 am

Maggie, tak to właśnie te chlebki 🙂

Odpowiedz
Marzena 10/06/2013 - 10:55 am

Świetna wariacja tzatzików:-) Wypróbuje na pewno:-) A jakie zdjęcia smakowite:-)

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 5:57 am

Dziękuję Marzenko 🙂

Odpowiedz
Monica 10/06/2013 - 11:35 am

Botwinka w każdej postaci jest dla mnie jadalna. Fajny przepis 🙂

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Dominika 10/06/2013 - 2:11 pm

I chlebki i tzatziki bardzo mi się podobają!

Odpowiedz
little.monster. 10/06/2013 - 3:48 pm

uwielbiam Tzatziki mojego taty!
pysznie to wygląda! 😉

Odpowiedz
Gatita 10/06/2013 - 4:11 pm

Apetycznie wygląda ! Idę poszukać tych chlebków 🙂
Pozdrawiam, Kulinarne przygody Gatity

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 5:57 am

Chlebki pojawią się na blogu jakoś "na dniach" 🙂

Odpowiedz
Gatita 13/06/2013 - 8:28 am

Super ! Nie mogę się doczekać !

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2013 - 8:02 am

Świetny pomysł. Uwielbiam tzatziki, ale w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies