Po wczorajszej tarcie z botwinką przyszła pora na kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Tym razem jest to smaczny i szybki w przygotowaniu dip z dodatkiem liści botwinki. Nie jest to typowe greckie tzatziki a raczej wariacja na temat tego sosu. Razem ze mną dip z botwinki przygotowali także Irenka i Andrzej.
TZATZIKI Z BOTWINKĄ
Składniki:
[źródło]
- 1 szklanka liści botwinki (bez łodyżek), umytych, osuszonych i drobno posiekanych
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy ev
- sól do smaku
- 1/8 łyżeczki cayenne
Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez 3 minuty, aż liście zmiękną. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Odciskamy z nadmiaru płynu. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i cayenne. Dodajemy botwinkę, mieszamy. Podajemy jako dodatek do chlebków pita. Ja tzatziki z botwinką podałam jako dodatek do chlebków z rozmarynem.
* poza sezonem na botwinkę, do przygotowania tego dipu możecie użyć liści szpinaku.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
o, takiego nie znam.
ale pewnie smaczny!
Bardzo smakowicie!
Apetyczny pomysl!
Czy to sa te plaskie chlebki z rozmarynem?
Maggie, tak to właśnie te chlebki 🙂
Świetna wariacja tzatzików:-) Wypróbuje na pewno:-) A jakie zdjęcia smakowite:-)
Dziękuję Marzenko 🙂
Botwinka w każdej postaci jest dla mnie jadalna. Fajny przepis 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
I chlebki i tzatziki bardzo mi się podobają!
uwielbiam Tzatziki mojego taty!
pysznie to wygląda! 😉
Apetycznie wygląda ! Idę poszukać tych chlebków 🙂
Pozdrawiam, Kulinarne przygody Gatity
Chlebki pojawią się na blogu jakoś "na dniach" 🙂
Super ! Nie mogę się doczekać !
Świetny pomysł. Uwielbiam tzatziki, ale w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam 🙂