Biff a la Lindstrom |
Biff à la Lindström to kotlety z dodatkiem buraczków popularne w Szwecji. Przygotowuje się je z wołowiny, wspomnianych buraków, kaparów i ziemniaków. Te ostatnie są dość często pomijane. Pierwszy raz Biff à la Lindström przygotowywałam w minionym roku. Wówczas do masy mięsnej dodałam wspomnianego ziemniaka (ugotowanego i pokrojonego w kostkę). Tym razem zrezygnowałam z tego dodatku i myślę, że pominięcie tego składnika jest jak najbardziej na plus dla przepisu.
Jeśli chodzi o buraki, to możemy tu postawić na te gotowane/ewentualnie pieczone lub marynowane. Ja wybrałam młode buraczki z botwinki, chciałam bowiem wykorzystać trwający na nie sezon. W obu wersjach kotlety są bardzo smaczne, choć odrobinę inne w smaku.
Te kotlety najczęściej podawane są z dodatkiem ziemniaków (często smażonych) i różnej maści sałatek lub gotowanych warzyw. Często na kotlecie ląduje także sadzone jajko, które usmażone na miękko świetnie komponuje się z wołowym kotletem.
Przepis na Biff à la Lindström przygotowałam w ramach akcji Skandynawskie Lato.
BIFF A LA LINDSTROM
(SZWECJA)
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500 g mielonej wołowiny (np. z udźca wołowego, karku, łopatki)
- 4 nieduże buraczki z botwinki (ewentualnie buraki marynowane)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżeczki kaparów, drobno posiekanych
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- do podania: sadzone jajka i ziemniaki w formie smażonej lub pieczonej, np. ziemniaki Hasselback
Przygotowanie:
Buraki myjemy, razem ze skórką gotujemy w wodzie do miękkości, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowania kotletów można użyć buraczków marynowanych. Do zmielonej wołowiny dodajemy buraczki, cebulę, kapary, sól i pieprz do smaku, jajko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią, dodając do niej niewielką ilość wody w trakcie wyrabiania. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety je po kilka minut z obu stron.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Zazwyczaj serwuje się je z sadzonym jajkiem i smażonymi ziemniakami. Ja przygotowałam do kotletów jajka i podałam je z ziemniakami hasselback i surówką z kapusty i marchewki.
Uwagi:
– jeśli do kotletów używacie marynowanych buraków, warto wówczas do mięsa dodać odrobinę zalewy z buraczków (około 2 łyżeczki)
– masę mięsną możecie wzbogacić o dodatek 1-2 łyżeczek gładkiej musztardy, aby zaostrzyć smak kotletów
Czas przygotowania: 30 minut.
2 komentarze
Wygląda smacznie 🙂
Bardzo lubię te kotlety. To jajeczko na wierzchu wygląda bosko. Muszę zrobić kiedyś wersję z marynowanymi buraczkami tych kotletów.