Risotto z botwinką i soczewicą

przez Malwina
Risotto z botwinką przepis

Kolejna propozycja dla miłośników botwinki. Połączenie botwinki i soczewicy okazało się być niezwykle smaczne. Polecam je Wam, póki trwa jeszcze sezon na młode buraczki. Razem ze mną to danie przygotowali także Andrzej i Irenka, dzięki którym zarówno ja, jak i Połówek pokochaliśmy w ubiegłym roku botwinkę 🙂

Risotto z soczewicą przepis

RISOTTO Z BOTWINKĄ I SOCZEWICĄ


Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Martha Stewart]

  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 pory (tylko biała część), posiekane 
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku (lub spora szczypta suszonego)
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina (w temperaturze pokojowej)
  • 1 litr bulionu (użyłam warzywnego)
  • duży pęczek botwinki (same liście bez łodyżek), drobno posiekane
  • 3/4 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy (lub opukanej i odsączonej z puszki)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
W garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy botwinkę, gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, cebulę, czosnek, smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Dodajemy ryż, smażymy mieszając przez 2 minuty. Wlewamy wino, podgrzewamy chwilkę, aż odparuje. Dodajemy tymianek i chochelkę bulionu, gotujemy mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Ważne, by bulion był cały czas ciepły (najlepiej garnek z bulionem postawić na włączonym  małym palniku obok patelni). Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną chochelkę i czynność powtarzamy, aż do wyczerpania bulionu. Cały proces powinien nam zająć około 15 minut. Pod koniec dodajemy botwinkę i soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy. Wyłączamy ogień, na patelnię wsypujemy parmezan i dodajemy masło, mieszamy. Rozkładamy pomiędzy talerze. 

Risotto z botwiną

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

grumko 12/06/2013 - 3:04 am

Ale komplementem pojechałaś;-) Dzięki za dziś i do następnego razu;-)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2013 - 7:58 am

Zabotwinkowujesz :)))

Odpowiedz
Maggie 12/06/2013 - 9:25 am

Bardzo zaluje, ze nie dalam rady zrobic go z wami… Wyglada bosko!

Odpowiedz
Mona 12/06/2013 - 12:07 pm

Oj dawno u Ciebie nie gościłam..jak zawsze pyszności na stole 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
przecinkowa 12/06/2013 - 12:35 pm

jak dla mnie czad! 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/06/2013 - 12:38 pm

No pyszota 🙂 jeszcze nigdy mnie nie zawiodłaś 🙂 Twoje kompozycje zawsze mnie powalają urodą i kompozycją 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/06/2013 - 7:07 pm

Zakochaliśmy się ostatnio w risotto …. mam je w planach na ten tydzień:) ….akurat soczewicy jeszcze jeśc nie mogę, ale botwinka to świetny pomysł na dodatek:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies