Burgery z kurczaka i botwinki

przez Malwina
Burgery z botwinką
Burgery z kurczaka i botwinki
W ramach kolejnego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować danie z botwinką. W końcu sezon zobowiązuje. Początkowo myślałam o chłodniku, jednak pogoda za oknem raczej nie zachęcała do tego, by na obiad raczyć się zimną zupą. Ostatecznie padło więc na kotlety, a dokładniej burgery z botwinką. Takie burgery możecie zapakować do hamburgerowej bułki lub zjeść ze smakiem na obiad. 

Zajrzyjcie do Peli, Mopsika i Qualietty i zerknijcie, co dobrego przygotowały z użyciem botwinki.
Kotlety z kurczaka z botwinką

BURGERY Z KURCZAKA I BOTWINKI


Składniki (na 4 sztuki):

  • 350 g piersi z kurczaka (dwie średniej wielkości piersi z kurczaka)
  • pół pęczka botwinki (łodygi plus liście)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 g sera feta
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 żółtko z jajka plus niewielka ilość bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka mielimy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) lub w maszynce do mielenia. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, posiekany czosnek, koperek, nać pietruszki, pokruszony ser feta oraz skórkę z cytryny. Łodyżki i liście botwinki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy łodygi, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy liście, smażymy przez 1-2 minuty, aż zwiędną. Zawartość patelni studzimy i dokładamy do mięsa. Kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem (dodajcie odrobinę mniej soli, niż zazwyczaj, ponieważ ser feta jest dość słony). Masę na burgery wyrabiamy dłonią, dodając w trakcie niewielką ilość zimnej wody. Mięso możecie wzbogacić również o dodatek żółtka oraz niewielkiej ilości bułki tartej. 
Z mięsa formujemy 4 płaskie kotlety (dłonie należy zwilżyć zimną wodą, by ułatwić sobie formowanie). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety po kilka minut z obu stron, aż przestaną być różowe w środku. Ja obsmażam je przez około 3-4 minuty z każdej strony, następnie przykrywam pokrywką i krótko duszę. Kotletami z botwinką nadziewamy bułki hamburgerowe (nie zapomnijcie o świeżych warzywach i dobrym sosie!) lub podajemy jako dodatek do obiadu. Ja podałam je na obiad z pieczonymi młodymi ziemniakami i zasmażaną młodą kapustą z boczkiem
Burgery z kurczaka i botwiny
Kotlety z botwinką
Burgery z kurczaka i botwinki

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

TheQualietta 25/05/2015 - 5:07 am

Wyglądają bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne gotowanie 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 25/05/2015 - 6:54 am

Ciekawa propozycja. Ileż to można rzeczy zrobić z dodatkiem botwinki 🙂

Odpowiedz
Vela 25/05/2015 - 10:23 am

Botwinki nie jadłam całe wieki! Muszę namówić mamę przy najbliższej wizycie domowej aby coś z niej przygotowała. Takie burgery szczerze uwielbiam, zazwyczaj robię je z papryką, ogórkiem i kukurydzą, chętnie bym teraz wypróbowała Twój przepis. 🙂

Odpowiedz
Izaa 25/05/2015 - 11:31 am

bardzo fajna propozycja

Odpowiedz
Magda C. 25/05/2015 - 12:28 pm

Świetny obiad, mniam!

Odpowiedz
Agata Kądziołka 25/05/2015 - 1:29 pm

Mniam mniam, na pewno przyrządzę takie u siebie 😉

Odpowiedz
UPICHCONA 25/05/2015 - 2:02 pm

cudnie się prezentują, botwinka mocno urozmaica 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 25/05/2015 - 3:11 pm

Smacznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Monika Nyka 31/05/2015 - 8:07 pm

Zrobiłam dzisiaj na obiad. Są przepyszne !!! 🙂

Odpowiedz
Hari 13/05/2016 - 9:20 am

Jest możliwość upieczenia burgerów w piekarniku? 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/05/2016 - 2:04 pm

Jasne. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Z piekarnika wyjdą odoribnę bardziej suche, aniżeli te smażone na patelni.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies