Burgery z kurczaka i botwinki |
W ramach kolejnego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować danie z botwinką. W końcu sezon zobowiązuje. Początkowo myślałam o chłodniku, jednak pogoda za oknem raczej nie zachęcała do tego, by na obiad raczyć się zimną zupą. Ostatecznie padło więc na kotlety, a dokładniej burgery z botwinką. Takie burgery możecie zapakować do hamburgerowej bułki lub zjeść ze smakiem na obiad.
BURGERY Z KURCZAKA I BOTWINKI
- 350 g piersi z kurczaka (dwie średniej wielkości piersi z kurczaka)
- pół pęczka botwinki (łodygi plus liście)
- pół czerwonej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 80 g sera feta
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 żółtko z jajka plus niewielka ilość bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka mielimy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) lub w maszynce do mielenia. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, posiekany czosnek, koperek, nać pietruszki, pokruszony ser feta oraz skórkę z cytryny. Łodyżki i liście botwinki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy łodygi, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy liście, smażymy przez 1-2 minuty, aż zwiędną. Zawartość patelni studzimy i dokładamy do mięsa. Kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem (dodajcie odrobinę mniej soli, niż zazwyczaj, ponieważ ser feta jest dość słony). Masę na burgery wyrabiamy dłonią, dodając w trakcie niewielką ilość zimnej wody. Mięso możecie wzbogacić również o dodatek żółtka oraz niewielkiej ilości bułki tartej.
Z mięsa formujemy 4 płaskie kotlety (dłonie należy zwilżyć zimną wodą, by ułatwić sobie formowanie). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety po kilka minut z obu stron, aż przestaną być różowe w środku. Ja obsmażam je przez około 3-4 minuty z każdej strony, następnie przykrywam pokrywką i krótko duszę. Kotletami z botwinką nadziewamy bułki hamburgerowe (nie zapomnijcie o świeżych warzywach i dobrym sosie!) lub podajemy jako dodatek do obiadu. Ja podałam je na obiad z pieczonymi młodymi ziemniakami i zasmażaną młodą kapustą z boczkiem.
Burgery z kurczaka i botwinki |
Czas przygotowania: 25 minut.
11 komentarzy
Wyglądają bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne gotowanie 🙂
Ciekawa propozycja. Ileż to można rzeczy zrobić z dodatkiem botwinki 🙂
Botwinki nie jadłam całe wieki! Muszę namówić mamę przy najbliższej wizycie domowej aby coś z niej przygotowała. Takie burgery szczerze uwielbiam, zazwyczaj robię je z papryką, ogórkiem i kukurydzą, chętnie bym teraz wypróbowała Twój przepis. 🙂
bardzo fajna propozycja
Świetny obiad, mniam!
Mniam mniam, na pewno przyrządzę takie u siebie 😉
cudnie się prezentują, botwinka mocno urozmaica 🙂
Smacznie wygląda 🙂
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Są przepyszne !!! 🙂
Jest możliwość upieczenia burgerów w piekarniku? 🙂
Jasne. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Z piekarnika wyjdą odoribnę bardziej suche, aniżeli te smażone na patelni.