Pieczone młode ziemniaki (ze skórką) |
Młode ziemniaki z piekarnika to jeden ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Obowiązkowo upieczone ze skórką, bo właśnie takie smakują najlepiej. Nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy oprószyć je przed pieczeniem świeżo zmieloną solą morską. Po upieczeniu najlepiej podawać je z dodatkiem ulubionego dipu. Tu fajnie sprawdza się tzatziki wzbogacone o dodatek koperku.
PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI (ZE SKÓRKĄ)
- 1 kg młodych niedużych ziemniaków (najlepszy efekt uzyskamy wybierając odmiany wysokosrobiowe, odmiany BC lub C)
- 2-3 łyżeczki oleju lub oliwy
- gruboziarnista sól morska w młynku
- dodatki: ulubiony dip, np. jogurtowy z melasą, sos czosnkowy, tzatziki
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do tego przepisu najlepiej wybrać malutkie ziemniaki. Jeśli są większe, kroimy je na pół lub w ćwiartki. Dno naczynia do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia.
Ziemniaki polewamy oliwą lub olejem (2-3 łyżeczki to wystarczająca ilość na 1 kg ziemniaków) i dokładnie mieszamy je dłońmi tak, aby każdy ziemniak był pokryty warstwą oliwy. Ziemniaki układamy (w jednej warstwie) w naczyniu żaroodpornym, posypujemy zmieloną solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30-45 minut lub dłużej (czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków ziemniaków oraz użytej odmiany), aż ziemniaki będą ładnie przyrumienione i miękkie. Jeśli chcecie, by zrumieniły się jeszcze mocniej, włączcie pod koniec pieczenia termoobieg.
Pieczone młode ziemniaki podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakują także jako główny element posiłku, podane np. z sosem tzatziki.
Uwagi:
– Ziemniaki możecie posypać ulubionymi suszonymi ziołami, np. tymiankiem, pokruszonym rozmarynem, czubricą lub przyprawami, np. wędzoną papryką
– Po upieczeniu warto odczekać chwilkę przed podaniem ziemniaków, są bowiem bardzo gorące w środku i łatwo o poparzenie podniebienia
– Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zaczną się zbytnio przypiekać, przykryjcie naczynie folią aluminiową i pieczcie dalej, aż będą miękkie.
Pieczone młode ziemniaki (ze skórką) |
Pieczone młode ziemniaki (ze skórką) |
Czas przygotowania: 50 minut.
11 komentarzy
Uwielbiam pod kazda postacia 😉
najlepsza rzecz jaka jest 🙂
Świetne ziemniaki, w mojej ulubionej formie 🙂
mój ulubiony sposób na młode ziemniaczki, mogłabym jeść i jeść! 😀
Mniam, takie są najlepsze 🙂
Uwielbiam:) dla mnie wystarczą za cały obiad:)
proste, zdrowe i pyszne!
zrobilem byly mega dobre
Tak. Świeżo zmielona sól morska. Najlepiej z południowego brzegu, zebrana o poranku przez bosą wieśniaczkę.
Sól morska nie jest produktem ekskluzywnym, kosztuje niecałe 2 zł za kilogram, a potrawy doprawione nią smakują o niebo lepiej, aniżeli doprawiane solą jodowaną.
Sól himalajska różowa także robi swoje.