Pieczone młode ziemniaki (ze skórką)

przez Malwina
Młode ziemniaki z piekarnika
Pieczone młode ziemniaki (ze skórką)


Młode ziemniaki z piekarnika to jeden ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Obowiązkowo upieczone ze skórką, bo właśnie takie smakują najlepiej. Nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy oprószyć je przed pieczeniem świeżo zmieloną solą morską. Po upieczeniu najlepiej podawać je z dodatkiem ulubionego dipu. Tu fajnie sprawdza się tzatziki wzbogacone o dodatek koperku.

Młode ziemniaki pieczone ze skórką

PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI (ZE SKÓRKĄ)



Składniki:

  • 1 kg młodych niedużych ziemniaków (najlepszy efekt uzyskamy wybierając odmiany wysokosrobiowe, odmiany BC lub C)
  • 2-3 łyżeczki oleju lub oliwy
  • gruboziarnista sól morska w młynku
  • dodatki: ulubiony dip, np. jogurtowy z melasą, sos czosnkowy, tzatziki

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do tego przepisu najlepiej wybrać malutkie ziemniaki. Jeśli są większe, kroimy je na pół lub w ćwiartki. Dno naczynia do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. 
Ziemniaki polewamy oliwą lub olejem (2-3 łyżeczki to wystarczająca ilość na 1 kg ziemniaków) i dokładnie mieszamy je dłońmi tak, aby każdy ziemniak był pokryty warstwą oliwy. Ziemniaki układamy (w jednej warstwie) w naczyniu żaroodpornym, posypujemy zmieloną solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30-45 minut lub dłużej (czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków ziemniaków oraz użytej odmiany), aż ziemniaki będą ładnie przyrumienione i miękkie. Jeśli chcecie, by zrumieniły się jeszcze mocniej, włączcie pod koniec pieczenia termoobieg. 
Pieczone młode ziemniaki podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakują także jako główny element posiłku, podane np. z sosem tzatziki
Uwagi:
– Ziemniaki możecie posypać ulubionymi suszonymi ziołami, np. tymiankiem, pokruszonym rozmarynem, czubricą lub przyprawami, np. wędzoną papryką
– Po upieczeniu warto odczekać chwilkę przed podaniem ziemniaków, są bowiem bardzo gorące w środku i łatwo o poparzenie podniebienia 
– Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zaczną się zbytnio przypiekać, przykryjcie naczynie folią aluminiową i pieczcie dalej, aż będą miękkie. 
Jak upiec młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki przepis

Młode ziemniaki z piekarnika przepis
Pieczone młode ziemniaki (ze skórką)
Pieczone młode ziemniaki
Pieczone młode ziemniaki (ze skórką)

Czas przygotowania: 50 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

jedzzapetytem.pl 09/06/2015 - 7:29 am

Uwielbiam pod kazda postacia 😉

Odpowiedz
*Nataleczka* 09/06/2015 - 8:29 am

najlepsza rzecz jaka jest 🙂

Odpowiedz
Magda C. 09/06/2015 - 9:23 am

Świetne ziemniaki, w mojej ulubionej formie 🙂

Odpowiedz
Daria 09/06/2015 - 10:22 am

mój ulubiony sposób na młode ziemniaczki, mogłabym jeść i jeść! 😀

Odpowiedz
Aleksandra Fic 09/06/2015 - 8:04 pm

Mniam, takie są najlepsze 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/06/2015 - 2:46 pm

Uwielbiam:) dla mnie wystarczą za cały obiad:)

Odpowiedz
Anonimowy 24/08/2015 - 1:54 pm

proste, zdrowe i pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2016 - 6:59 pm

zrobilem byly mega dobre

Odpowiedz
Gal A. 23/07/2017 - 4:26 pm

Tak. Świeżo zmielona sól morska. Najlepiej z południowego brzegu, zebrana o poranku przez bosą wieśniaczkę.

Odpowiedz
Malwina 24/07/2017 - 5:34 am

Sól morska nie jest produktem ekskluzywnym, kosztuje niecałe 2 zł za kilogram, a potrawy doprawione nią smakują o niebo lepiej, aniżeli doprawiane solą jodowaną.

Odpowiedz
Krzyś 13/06/2019 - 12:46 pm

Sól himalajska różowa także robi swoje.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies