Młoda kapusta z boczkiem |
Lubicie młodą kapustę z koperkiem? Po wersji postnej i jednocześnie wege, mam dla Was przepis na młodą kapustę z mięsną wkładką w postaci boczku. Taka kapusta jest smacznym dodatkiem do obiadu, możecie zajadać ją też ot tak, po prostu przegryzając kromką świeżego pieczywa. Oczywiście nie mogło w przepisie zabraknąć koperku, bo to właśnie z jego dodatkiem młoda kapusta smakuje najlepiej. Miłośnicy tego aromatycznego zioła niech od razu zakupią dwa pęczki.
MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM
- 1 główka młodej kapusty (około 800 g -1 kg), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści
- 1 spory pęczek koperku (miłośnicy tego zioła niech od razu zakupią dwa pęczki)
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
- 1 łyżka masła
- 150 g wędzonego boczku (u mnie wcześniej sparzony)
- 1-2 łyżki octu z białego wina
- cukier do smaku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną z zewnętrznych liści kapustę kroimy w grubszą kostkę. Głąba wycinamy i wyrzucamy. Umieszczamy kapustę w dużym garnku, zalewamy wodą (około 1-1,5 szklanki w zależności od ilości kapusty, woda powinna zakrywać około 3 cm dna garnka). Dodajemy niepełną łyżeczkę soli, mieszamy. Garnek przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka, ale nierozgotowana. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i cukier do smaku. Ja na tę ilość kapusty dodaję zazwyczaj 1-2 łyżki octu winnego i 1/2-1 łyżeczki cukru.
Kiedy kapusta się gotuje, cebulę siekamy w kosteczkę, Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy mieszając, aż wytopi się z niego tłuszcz a boczek się zrumieni. Kolejno dorzucamy cebulę, smażymy dalej do zrumienienia. Dodajemy masło i topimy je (jeśli boczek był dość chudy, masło dodajemy wcześniej). Wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę. Na patelnię wlewamy chochelkę płynu z kapusty i całą zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Kapustę mieszamy z zasmażką, dodajemy koperek, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż kapusta zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem.
Młoda kapusta z boczkiem |
Czas przygotowania: 25 minut.
3 komentarze
Uwielbiam taką kapustkę 🙂
Pysznie wygląda. ,jutro gotuję.
Wspaniałe przepisy i blogas. Jest Pani moją inspiracją kulinarną.
Pozdrawiam.
Ania
Kapusta pycha! Sugeruje jedyne aby nie wyrzucac skory z boczku bedzie swietnia na zupe.