Pilaw z botwinką

przez Malwina
Pilaw z burakami

To jedno ze smaczniejszych dań, jakie w tym roku przygotowałam z botwinki. Połączenie buraczków, słonej fety i jajka jest z całą pewnością warte odtworzenia. Jeśli nie roztopię się dziś do pory obiadowej, to zapewne ponownie przygotuję tę potrawę. Świetnie sprawdzi się jako posiłek w tak upalny dzień. 

Obiad na upały

PILAW Z BOTWINKĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek botwinki (liście plus buraczki)
  • 1 pomidor (około 200-250 g), pokrojony w kostkę
  • pół szklanki ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • jajka sadzone lub w koszulkach do podania
  • ser feta do posypania
Buraczki z botwinki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umyte liście wraz z łodyżkami drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy buraki, smażymy dalej kolejne 3 minuty. Wrzucamy liście botwinki, krótko przesmażamy. Wsypujemy ryż, smażymy przez około 1 minutę, mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy pomidora, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Pilaw rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy pokruszoną fetą. Podajemy z dodatkiem jajek sadzonych.

Ryż z botwiną przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Krzepa 10/06/2014 - 9:11 am

super to wygląda i w moim guście:) będzie na obiad idealne

Odpowiedz
Anonimowy 10/06/2014 - 9:18 am

czy to ma byc jakis specjalny ryz do "risotto"?

Odpowiedz
Malwina 10/06/2014 - 11:22 am

Do pilawu używa się zwykłego długoziarnistego ryżu.

Odpowiedz
Unknown 03/06/2017 - 12:00 pm

A można z brązowym?

Odpowiedz
Malwina 04/06/2017 - 10:34 am

Proszę pozostać przy ryżu białym.

Odpowiedz
Justyna Żak 10/06/2014 - 11:10 am

świetne:) na pewno wykorzystam:)

Odpowiedz
Magda C. 10/06/2014 - 7:17 pm

Bardzo ciekawy przepis, na pewno spróbuję 🙂

Odpowiedz
ola in the kitchen 11/06/2014 - 7:26 pm

Zwróciłam uwagę na pyszne danie ale moją uwagę przykuły dechy. Są świetne 😀

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:34 am

Rewelacyjne danie i piękne sfotografowane!U mnie dziś botwinka na obiad też 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies