Młoda kapusta z pomidorami |
Młodą kapustę można przygotować na wiele sposobów. Największą popularnością cieszy się kapusta z koperkiem i przyznam, że sama poza sezonem czekam na taką kapustę z ogromnym wytęsknieniem. To smak mojego dzieciństwa, do którego zawsze wracam. Drugą potrawą na bazie młodej kapusty jest kapusta z pomidorami. W smaku zupełnie inna, jednak równie smaczna. Wizualnie przypomina troszkę postny bigos ze słodkiej kapusty. To smaczny dodatek do dań obiadowych, który jeśli macie chęć, możecie dodatkowo wzbogacić o np. wędzone tofu w wersji wege lub podsmażony boczek/kiełbasę w wersji dla mięsożerców.
MŁODA KAPUSTA Z POMIDORAMI
- główka młodej kapusty (około 800 g), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści, pozbawiona głąba
- 2 małe marchewki, obrane i pokrojone w mniejszą kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien i posiekane
- 1 cebula, obrana i posiekana w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka pomidorów, bez skórki, posiekanych (400 g)
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- cukier do smaku (na tę ilość dodałam niespełna 2 łyżeczki cukru)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżeczki mąki pszennej (opcjonalnie)
- około 1,5-2 szklanki wody
Kapusta z pomidorami – przygotowanie:
Kapustę kroimy w grubsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchew i seler naciowy, smażymy przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do kapusty. Do garnka z kapustą dolewamy wodę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Dodajemy ocet balsamiczny, słodką paprykę, sól, pieprz i cukier do smaku. Pamiętajcie, że ilość dodanego cukru będzie uzależniona od użytych pomidorów. Najlepiej dodawać go stopniowo, aby nie przesadzić z jego ilością.
Na patelni rozgrzewamy olej (musi być go troszkę więcej, ponieważ będziemy przygotowywać zasmażkę), wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy przez 3 minuty. Cebulę zasypujemy mąką, robimy jasną zasmażkę. Dolewamy chochelkę płynu z kapusty i zawartość patelni przelewamy do garnka z kapustą. Kapustę mieszamy, podgrzewamy przez około 3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
Kapustę z pomidorami podajemy jako samodzielne danie, np. z dodatkiem świeżego pieczywa lub jako dodatek do obiadu. Jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Inne przepisy z młodą kapustą:
Coleslaw z młodej kapusty |
Surówka z młodej kapusty |
Młoda kapusta z pomidorami |
Kapusta młoda z koperkiem |
Kapusta z boczkiem |
12 komentarzy
Młoda kapusta jest przepyszna! W moim domu najczęściej robiona w wersji z koperkiem, ale koniecznie muszę wypróbować jej pomidorową wersję! 🙂
Smacznie 😉
Kojarzy mi się z takim prawdziwym obiadkiem domowym, wspaniałe. 🙂
Mmm pycha 🙂 Do tego świeże pieczywko i jestem w raju 🙂
Taki trochę bigos wegetariański – mnie ten smak bardzo przekonuję :):)
już u kilku dziewczyn widziałam taką kapustkę. Ciekawa jestem, jak ona smakuje 🙂
Bardzo lubię taką kapustkę, moja Mama ostatnio zrobiła 🙂
Takiej z pomidorami to jeszcze nie jadłam:)
Właśnie zrobiłam. Jest przepyszna.Nie wpadłabym na to że do kapusty można dodać ocet balsamiczny. A to ocet balsamiczny nadaje tej kapuście fajnego smaku.
Cieszę się, że smakuje. My właśnie zajadamy się, ale kapustą z koperkiem 🙂
Pyszna jest,ocet fajnie podkręca smak.Dotychczas nie znałam takiego połączenia,ale nadrobiłąm braki i dziś miałam ją na obiad:)
Kminek dodajcie do tego przepisu .Sprawdźcie warto.