Młoda kapusta z pomidorami

przez Malwina
Młoda kapusta w pomidorach
Młoda kapusta z pomidorami
Młodą kapustę można przygotować na wiele sposobów. Największą popularnością cieszy się kapusta z koperkiem  i przyznam, że sama poza sezonem czekam na taką kapustę z ogromnym wytęsknieniem. To smak mojego dzieciństwa, do którego zawsze wracam. Drugą potrawą na bazie młodej kapusty jest kapusta z pomidorami. W smaku zupełnie inna, jednak równie smaczna. Wizualnie przypomina troszkę postny bigos ze słodkiej kapusty. To smaczny dodatek do dań obiadowych, który jeśli macie chęć, możecie dodatkowo wzbogacić o np. wędzone tofu w wersji wege lub podsmażony boczek/kiełbasę w wersji dla mięsożerców.

Młoda kapusta w pomidorach przepis

MŁODA KAPUSTA Z POMIDORAMI



Składniki:

  • główka młodej kapusty (około 800 g), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści, pozbawiona głąba
  • 2 małe marchewki, obrane i pokrojone w mniejszą kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien i posiekane
  • 1 cebula, obrana i posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów, bez skórki, posiekanych (400 g)
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku (na tę ilość dodałam niespełna 2 łyżeczki cukru)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej (opcjonalnie)
  • około 1,5-2 szklanki wody
Kapusta z pomidorami – przygotowanie:
Kapustę kroimy w grubsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchew i seler naciowy, smażymy przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do kapusty. Do garnka z kapustą dolewamy wodę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Dodajemy ocet balsamiczny, słodką paprykę, sól, pieprz i cukier do smaku. Pamiętajcie, że ilość dodanego cukru będzie uzależniona od użytych pomidorów. Najlepiej dodawać go stopniowo, aby nie przesadzić z jego ilością. 
Na patelni rozgrzewamy olej (musi być go troszkę więcej, ponieważ będziemy przygotowywać zasmażkę), wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy przez 3 minuty. Cebulę zasypujemy mąką, robimy jasną zasmażkę. Dolewamy chochelkę płynu z kapusty i zawartość patelni przelewamy do garnka z kapustą. Kapustę mieszamy, podgrzewamy przez około 3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
Kapustę z pomidorami podajemy jako samodzielne danie, np. z dodatkiem świeżego pieczywa lub jako dodatek do obiadu. Jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Inne przepisy z młodą kapustą:
 Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw z młodej
 kapusty
 Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej
kapusty
Młoda kapusta na gęsto z pomidorami
Młoda kapusta z
pomidorami
 Młoda kapusta z koperkiem
Kapusta młoda
 z koperkiem
 Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta z boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Młoda kapusta z pomidorami 

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Magda Lena 25/05/2015 - 5:05 pm

Młoda kapusta jest przepyszna! W moim domu najczęściej robiona w wersji z koperkiem, ale koniecznie muszę wypróbować jej pomidorową wersję! 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 25/05/2015 - 5:40 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Vela 25/05/2015 - 6:42 pm

Kojarzy mi się z takim prawdziwym obiadkiem domowym, wspaniałe. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 25/05/2015 - 7:12 pm

Mmm pycha 🙂 Do tego świeże pieczywko i jestem w raju 🙂

Odpowiedz
Małgorzata Ś 25/05/2015 - 7:51 pm

Taki trochę bigos wegetariański – mnie ten smak bardzo przekonuję :):)

Odpowiedz
Karmel-itka. 26/05/2015 - 12:13 am

już u kilku dziewczyn widziałam taką kapustkę. Ciekawa jestem, jak ona smakuje 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/05/2015 - 7:09 pm

Bardzo lubię taką kapustkę, moja Mama ostatnio zrobiła 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/05/2015 - 9:06 am

Takiej z pomidorami to jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedz
aga5490 27/05/2015 - 3:13 pm

Właśnie zrobiłam. Jest przepyszna.Nie wpadłabym na to że do kapusty można dodać ocet balsamiczny. A to ocet balsamiczny nadaje tej kapuście fajnego smaku.

Odpowiedz
Malwina 27/05/2015 - 3:40 pm

Cieszę się, że smakuje. My właśnie zajadamy się, ale kapustą z koperkiem 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 07/06/2015 - 2:57 pm

Pyszna jest,ocet fajnie podkręca smak.Dotychczas nie znałam takiego połączenia,ale nadrobiłąm braki i dziś miałam ją na obiad:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2015 - 11:56 am

Kminek dodajcie do tego przepisu .Sprawdźcie warto.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies