Zupa z botwinką i młodą kapustą – lekki wiosenny przepis

przez Malwina

Dzień dobry,

W tym roku sezon na botwinkę wykorzystuję w 100%. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na pyszną zupę z botwinki i soczewicy, dziś kolej na inną, równie wiosenną. Jest lekka, pełna warzyw i ma niewiele kalorii.

Zupa z botwinki i młodej kapusty bazuje na niedrogich składnikach, które kupicie w lokalnym warzywniaku. Przygotowałam ją na wywarze warzywnym (zawsze mam kilka zawekowanych słoików w lodówce), ale równie dobrze sprawdzi się lżejszy drobiowy lub na żeberkach wieprzowych. Pamiętajcie tylko o tym, że wówczas zupa będzie bardziej kaloryczna.

Zupę możecie podawać czystą lub z kleksem jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Zupa z botwinki i młodej kapusty

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 młode marchewki
  • 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 400 g młodych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 150 g młodej kapusty
  • 1400 ml wywaru warzywnego
  • 1 lekko czubata łyżeczka czerwonej czubrycy
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy, marchewki kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Buraczki obieramy, kroimy w julienne. Łodyżki botwinki drobno siekamy, liście grubo kroimy. Kapustę drobno szatkujemy (najwygodniej zrobić to na mandolinie). 
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy marchewkę, buraki, łodyżki botwinki. Przesmażamy 3 minuty. 
  3. Dokładamy ziemniaki i kapustę, wlewamy wywar. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu 15–20 minut do miękkości warzyw. 
  4. Doprawiamy czubrycą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wsypujemy koperek, dokładamy liście botwinki. Gotujemy minutę. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 197 kcal (5 B, 34 W, 4 T)

 

Przechowywanie: Szczelnie zamknięte w lodówce przez 3–4 dni. Zupę można wekować. 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies