Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu |
(FINLANDIA)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duża cebula, obrana, posiekana w kosteczkę
- 250 g zmielonej wołowiny (użyłam udźca wołowego)
- 400 g młodej kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
- 100 g surowego długoziarnistego ryżu (pół szklanki)
- 1 i 1/2-3/4 szklanki esencjonalnego rosołu (na kurze i wołowinie)*
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 5 łyżek kwaśnej śmietany (12 lub 18 %)
- 2-3 łyżeczki miodu
- pół pęczka koperku, drobno posiekanego (opcjonalnie)*
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- klarowane masło do smażenia
Uwagi (*):
– w przypadku użycia starszej kapusty, należy dłużej dusić ją na patelni i odpowiednio wydłużyć czas pieczenia (do miękkości warzywa)
– podstawą tego przepisu jest dobry esencjonalny rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny. To on nadaje całej potrawie smak. Nie używajcie do tej receptury lurowatych wywarów na jednym kurzym skrzydełku czy kostek rosołowych.
– przepis wzbogaciłam o dodatek drobno posiekanego koperku. Nie dodaje się go do tradycyjnej fińskiej zapiekanki, to mój polski dodatek do tej potrawy, który w połączeniu z młodą kapustą komponuje się wyjątkowo dobrze. Ot, mając na patelni podduszoną młodą kapustę, nie mogłam się oprzeć i dorzuciłam to aromatyczne zioło.
Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu |
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
3 komentarze
Wygląda apetycznie 🙂
Jestem Ci bardzo wdzięczna za przepis:)moja Mama kiedyś coś podobnego robiła,zamiast gołąbków i w żaden sposób nie mogłyśmy sobie przypomnieć jak to szło haha Och,koniecznie muszę zrobić:)
Świetny przepis. Ciągle wynajdujesz takie. Dzięki 🙂