Dzień dobry,
Wojtek przygotował dla Was kolejny chlebek. Tym razem, zgodnie z Waszym życzeniem, prosty chleb razowy w 100% na mące pszennej pełnoziarnistej. Będzie idealny do wiosennych kanapek.
Chleb razowy jest pożywny, lekko orzechowy w smaku, w środku wilgotny, pełen małych dziurek. Stosunkowo długo zachowuje świeżość jak na wypiek na drożdżach. Dobrze komponuje się z twarożkiem, pastami kanapkowymi, żurkiem, zalewajką. A i z samym masłem jest pyszny.
Chleb razowy pełnoziarnisty
Cały bochenek ma 2142 kcal (73 B, 300 W, 58 T)
Składniki (na keksówkę 20 cm)
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 7 g suszonych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 30 g łuskanego słonecznika na wierzch (opcjonalnie)
Krok 1
W misie robota kuchennego mąkę mieszamy z solą, siemieniem i drożdżami. Dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy nakładką z hakiem do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i bardzo klejące. Nie nadaje się do wyrobienia ręcznego.
Krok 2
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy mokrą łyżką i posypujemy słonecznikiem. Formę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno wypełnić foremkę.
Krok 3
Chleb pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez około 40-45 minut. Upieczony chleb po wyjęciu z formy będzie wydawać głuchy dźwięk, gdy popukamy w jego spód. W razie potrzeby chleb można dopiec bez formy (spodem do góry).
Krok 4
Chleb studzimy na metalowej kratce. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Czy chleb razowy można mrozić?
Oczywiście. Najlepiej mrozić chleb w dzień wypieku, kiedy całkowicie ostygnie. Mrożę chleby już pokrojone i podzielone na porcje. Należy je szczelnie zamknąć i pozbyć się powietrza, dzięki czemu pozostaną smaczne i nie przejdą zapachami. Użyjcie pakowarki próżniowej lub woreczków strunowych z IKEA (powietrze możną odessać słomką).
6 komentarzy
Hej hej
Czy można pominąć dodawanie siemienia lnianego do chleba? Jeśli nie to czym zastąpić?
Hej, tak. Zmniejsz tylko ilość płynu w przepisie o 20 ml.
Hej a można użyć mąki pełnoziarnistej typ 2000 zamiast 1850?
Tak
Hej czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią?
Tak, na żytnią razową.