Prosty chleb razowy na mące pszennej pełnoziarnistej 100%

przez Malwina

Dzień dobry,

Wojtek przygotował dla Was kolejny chlebek. Tym razem, zgodnie z Waszym życzeniem, prosty chleb razowy w 100% na mące pszennej pełnoziarnistej. Będzie idealny do wiosennych kanapek.

Chleb razowy jest pożywny, lekko orzechowy w smaku, w środku wilgotny, pełen małych dziurek. Stosunkowo długo zachowuje świeżość jak na wypiek na drożdżach. Dobrze komponuje się z twarożkiem, pastami kanapkowymi, żurkiem, zalewajką. A i z samym masłem jest pyszny.

Chleb razowy pełnoziarnisty

Cały bochenek ma 2142 kcal (73 B, 300 W, 58 T)

Składniki (na keksówkę 20 cm)

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 7 g suszonych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g łuskanego słonecznika na wierzch (opcjonalnie)

Krok 1

W misie robota kuchennego mąkę mieszamy z solą, siemieniem i drożdżami. Dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy nakładką z hakiem do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i bardzo klejące. Nie nadaje się do wyrobienia ręcznego.

Krok 2

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy mokrą łyżką i posypujemy słonecznikiem. Formę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno wypełnić foremkę.

Krok 3

Chleb pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez około 40-45 minut. Upieczony chleb po wyjęciu z formy będzie wydawać głuchy dźwięk, gdy popukamy w jego spód. W razie potrzeby chleb można dopiec bez formy (spodem do góry).

Krok 4

Chleb studzimy na metalowej kratce. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.

Czy chleb razowy można mrozić?

Oczywiście. Najlepiej mrozić chleb w dzień wypieku, kiedy całkowicie ostygnie. Mrożę chleby już pokrojone i podzielone na porcje. Należy je szczelnie zamknąć i pozbyć się powietrza, dzięki czemu pozostaną smaczne i nie przejdą zapachami. Użyjcie pakowarki próżniowej lub woreczków strunowych z IKEA (powietrze możną odessać słomką).

6 komentarzy
3

Podobne posty:

6 komentarzy

Basia 26/06/2022 - 3:23 pm

Hej hej
Czy można pominąć dodawanie siemienia lnianego do chleba? Jeśli nie to czym zastąpić?

Odpowiedz
Malwina 27/06/2022 - 6:17 am

Hej, tak. Zmniejsz tylko ilość płynu w przepisie o 20 ml.

Odpowiedz
Basia 03/07/2022 - 4:10 pm

Hej a można użyć mąki pełnoziarnistej typ 2000 zamiast 1850?

Odpowiedz
Malwina 06/07/2022 - 9:33 am

Tak

Odpowiedz
Iwa 27/02/2024 - 4:10 pm

Hej czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią?

Odpowiedz
Malwina 29/02/2024 - 10:36 am

Tak, na żytnią razową.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies