Najlepsza pasta jajeczna – delikatna i puszysta

przez Malwina

Dzień dobry,

Pasta jajeczna to śniadaniowy klasyk, który zna i lubi chyba każdy. Mam dla Was moją ulubioną wersję – minimalistyczną i niezwykle smaczną. Do przygotowania jej będziecie potrzebować tylko kilku składników.

Odpowiednią teksturę pasty – delikatną i puszystą – uzyskacie ścierając jajka na tarce o drobnych oczkach. Nie krójcie ich nożem, nie szatkujcie. Przy pomocy tarki zrobicie to szybciej, a efekt końcowy będzie o wiele bardziej interesujący. Mój przepis jest minimalistyczny, ale jeśli tylko chcecie, możecie podkręcić smak pasty odrobiną gładkiej musztardy czy kilkoma kroplami sosu sriracha.

Najlepsza pasta jajeczna

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo (od kur, które chodzą tam, gdzie chcą)
  • 30 g dobrej jakości majonezu
  • 70 g gęstego jogurtu naturalnego 2% lub jogurtu naturalnego skyr
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ostudzone jajka obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dokładamy więcej jogurtu lub majonezu. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 165 kcal (9 B, 2 W, 13 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 dni. Pasta jest najsmaczniejsza świeżo przygotowania.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies