Jajka po szkocku

przez Malwina
Jajka po szkocku przepis

Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Faszerowane, z majonezem, w sosie, w pieczeni czy w żurku. Pojawiają się na świątecznym stole pod różnymi postaciami. Dziś mam dla Was kolejny pomysł na podanie jajek, mianowicie jajka po szkocku. Przygotowałam je w zdrowszej wersji i zamiast smażyć na głębokim tłuszczu i dodatkowo panierować, upiekłam w piekarniku. Tak przygotowane jajka podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. U mnie był to sos bagnarotte.

Przepis na jajka po szkocku bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 

Jajka panierowane w mięsie

JAJKA PO SZKOCKU


Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny (użyłam szynki)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej
  • 4 jajka ugotowane na twardo (jajka wyjęte z lodówki zalewam wodą i gotuję przez około 5-6 minut od zawrzenia wody, następnie odlewam wodę i zalewam je zimną i zostawiam do ostygnięcia)
Do mięsa dodajemy musztardę, tymianek, oregano, paprykę, sól i pieprz*. Dodajemy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęszczamy ją niewielką ilością bułki tartej. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy. Mięso dzielimy na 4 części, każdą rozpłaszczamy, układamy na środku ugotowane jajo i zlepiamy. Każde mięsne jajo lekko natłuszczamy oliwą. Układamy na blasze. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Jajka po szkocku podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.

*Jeśli nie masz pewności, czy dobrze dosoliłeś mięso, usmaż mały kawałek na patelni i spróbuj.

Jajka po szkocku przepis

Jajka po szkocku podałam z sosem bagnarotte. Dobrze sprawdzi się również francuski sos remoulade. 

Jajka po szkocku przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Anonimowy 11/04/2014 - 8:23 am

absolutnie coś dla mnie!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Martynosia 11/04/2014 - 8:42 am

Od lat mieszkam w Szkocji, ale tych jajek jeszcze nie robilam 😉 U ciebie wygladaja bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:12 pm

O matko kochana. Toż to prawdziwe kulki mocy! Wyglądają genialnie!

Odpowiedz
cammie 11/04/2014 - 12:27 pm

Świetny pomysł! Przygotuję bliskim, sama mięsa nie jem. Swoją drogą muszę pokombinować z wersją wegetariańską, może udałoby się zastąpić czymś mięso, zachowując przy tym tę ciekawą formę.

Odpowiedz
Anonimowy 14/05/2017 - 10:23 am

W podstawowym przepisie żółtko powinno być płynne.

Odpowiedz
Anonimowy 26/03/2018 - 4:35 pm

Po pierwsze, dzień dobry, Malwino. Prowadzisz wspaniały blog, uwielbiam do niego wracać, wertować, a czasem nawet i gotować 🙂 A druga sprawa, zastanawiam się, czy takie jajka dałoby się przygotować 1-2 dni wcześniej i później odgrzać? Jak myślisz?

Odpowiedz
Malwina 27/03/2018 - 6:34 am

Tu zdecydowanie będą najlepsze na świeżo. Najlepszą opcją będzie doprawić dzień wcześniej mięso i ugotować jajka. Potem w dniu podania wymieszać mięso z jajkiem surowym i ewentualną bułką, oblepić gotowane jajka i piec. Oblepić możesz na kilka godzin przed pieczeniem (rób to mokrymi dłońmi, a kulki mięsna odłóż na talerz lekko wysmarowany olejem i do lodówki).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies