Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Wiosna to idealny czas na pełne warzyw sałatki, zarówno te lekkie, jak i bardziej pożywne. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z tuńczykiem, jajkiem i fasolą. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek ciabatty lub bagietki.

Sałatka doskonale sprawdzi się jako lekka kolacja lub drugie śniadanie na wynos. Jeśli planujecie zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły, sałatę ułóżcie na wierzchu, a sos transportujcie w osobnym pojemniku. Dodajcie go do sałatki tuż przed jedzeniem i wymieszajcie. Dzięki temu wszystkie składniki dłużej pozostaną świeże.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 2 spore garście ulubionej sałaty lub miksu sałat (u mnie rukola i sałata karbowana)
  • 70 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odcieku)
  • 1 ogórek gruntowy lub małosolny
  • 2 rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 60 g ugotowanej czerwonej lub białej fasoli
  • 120 g pomidorów koktajlowych
  • Kilka plasterków marynowanej papryki jalapeno (opcjonalnie)
  • 1 gałązka koperku
  • Sos: 30 g majonezu, 80 g jogurtu naturalnego 2%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanych ziół (u mnie szczypiorek, koperek, natka pietruszki), sól i pieprz do smaku
  • Do podania: grzanki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy umytą i osuszoną sałatę oraz podzielonego na kawałki tuńczyka.
  2. Ogórek i rzodkiewki kroimy w plasterki, jajko w ćwiartki lub na pół.
  3. Do miski dodajemy warzywa, fasolę, jajka, jalapeno (jeśli używacie).
  4. Składniki sosu dokładnie łączymy i polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy porwanym w palcach koperkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Monika 03/06/2022 - 1:10 pm

O mniam! Prosta sałatka, a brzmi wyśmienicie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies