Sałatka z perłowym kuskusem i szpinakiem |
Sałatka z kuskusem i szpinakiem jest ostatnio jedną z moich ulubionych. Bazą do niej jest kuskus perłowy, czyli moghrabieh. Pisałam Wam o nim ostatnio przy okazji przepisu na sałatkę z brokułem i kuskusem. Ten rodzaj kuskusu kupicie w sklepach z artykułami z kuchni orientalnej. Jeśli będziecie mieć trudności z jego zakupem, podmieńcie moghrabieh na drobny makaron. Mam nadzieję, że chętnie wykorzystacie ten przepis po świątecznym szaleństwie. Zajrzyjcie również do Emilii, która również przygotowała smakowitą sałatkę z kuskusem perłowym.
SAŁATKA Z KUSKUSEM IZRAELSKIM I SZPINAKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g moghrabieh (kuskus perłowy)
- spora garść miniaturowych listków szpinaku
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- pół zielonego ogórka
- pół czerwonej cebulki
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- pół czerwonej papryki
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki sumaku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wrzucamy na wrzącą osoloną wodą i gotujemy przez kilka-kilkanaście minut w zależności od rodzaju kuskusu i wielkości perełek). Ugotowany al dente kuskus odcedzamy na drobnym sicie i przelewamy zimną wodą.
Gdy kuskus się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Umyty i osuszony szpinak siekamy. Oliwki odsączamy z zalewy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ogórka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w niedużą kostkę. Składniki dressingu łączymy dokładnie. Do kuskusu perłowego dokładamy warzywa, polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Sałatka z perłowym kuskusem i szpinakiem |
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
2 komentarze
Dziękuję za ten wpis.
ciekawa, zdrowa i przepyszna!