Sałatka z perłowym kuskusem i szpinakiem

przez Malwina
 Kuskus ze szpiankiem
Sałatka z perłowym kuskusem i szpinakiem
Sałatka z kuskusem i szpinakiem jest ostatnio jedną z moich ulubionych. Bazą do niej jest kuskus perłowy, czyli moghrabieh. Pisałam Wam o nim ostatnio przy okazji przepisu na sałatkę z brokułem i kuskusem. Ten rodzaj kuskusu kupicie w sklepach z artykułami z kuchni orientalnej. Jeśli będziecie mieć trudności z jego zakupem, podmieńcie moghrabieh na drobny makaron. Mam nadzieję, że chętnie wykorzystacie ten przepis po świątecznym szaleństwie. Zajrzyjcie również do Emilii, która również przygotowała smakowitą sałatkę z kuskusem perłowym.

 Kuskus ze szpinakiem przepis
SAŁATKA Z KUSKUSEM IZRAELSKIM I SZPINAKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g moghrabieh (kuskus perłowy)
  • spora garść miniaturowych listków szpinaku
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • pół zielonego ogórka
  • pół czerwonej cebulki
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • pół czerwonej papryki
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki sumaku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wrzucamy na wrzącą osoloną wodą i gotujemy przez kilka-kilkanaście minut w zależności od rodzaju kuskusu i wielkości perełek). Ugotowany al dente kuskus odcedzamy na drobnym sicie i przelewamy zimną wodą.
Gdy kuskus się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Umyty i osuszony szpinak siekamy. Oliwki odsączamy z zalewy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ogórka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w niedużą kostkę. Składniki dressingu łączymy dokładnie. Do kuskusu perłowego dokładamy warzywa, polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
sałatka z kuskusem izraelskim
Sałatka z perłowym kuskusem i szpinakiem

 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Anonimowy 26/03/2016 - 11:34 am

Dziękuję za ten wpis.

Odpowiedz
Marta 05/02/2017 - 8:25 pm

ciekawa, zdrowa i przepyszna!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies