Minifocaccie – kanapki ze śledziem

przez Malwina

Dzień dobry,

W cyklu Śniadanie Mistrzów serwuję dziś minifocaccie z kremowym serkiem i śledziem. Do tych kanapek możecie wykorzystać inne pieczywo. Dobrze sprawdzi się żytni chleb na zakwasie lub pszenna linga.

Ponieważ sklepowe serki kanapkowe mają sporo tłuszczu, przygotowałam taki serek samodzielnie wykorzystując chudy twaróg, chrzan i jogurt naturalny skyr. Na wierzchu moich kanapek wylądował marynowany śledź i wyraziste w smaku dodatki – piklowana cebulka oraz kapary. Szczególnie polecam Wam te duże – są przepyszne i o wiele lepsze od tych drobnych.

Monifocaccie ze śledziem

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 4 minifocaccie lub inne dowolne pieczywo
  • 200 g chudego twarogu
  • 80 g jogurtu naturalnego skyr (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (7 g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • Pół łyżeczki cukru lub erytrolu
  • 2 małe marynowane filety śledziowe (ze słoika)
  • 2 duże kapary lub kilka małych
  • 1 gałązka koperku
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu do posypania (opcjonalnie czarnuszki)

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg blendujemy ze skyrem, sokiem z cytryny i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i przekładamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli, ocet, cukier. Mieszamy odstawiamy na 10 minut. 
  3. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, kapary w plasterki. 
  4. Bułki smarujemy serkiem, układamy na wierzchu kawałki śledzi, odcedzoną cebulkę, kapary. Posypujemy porwanym w palcach koperkiem i posypujemy grubo mielonym pieprzem i sezamem. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 sztuka ma 352 kcal (20 B, 43 W, 11 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies