Mam dla Was obiecany przepis na minifocaccie, które piekł ostatnio Wojtek. Aromatyczne i mocno pachnące ziołami. Standardowo przepis jest w formie zdjęć krok po kroku, aby ułatwić Wam przygotowanie tego pieczywa. Na dniach pokażemy Wam, jak takie minifocaccie możecie wykorzystać.
Minifocaccie są najsmaczniejsze w dzień wypieku. Kolejnego dnia można przekroić je na pół, dowolnie nadziać i zapiec w tosterze. To też smaczna baza na domowe grzanki. Wystarczy pokroić bułeczki w plastry i opiec na suchej patelni z obu stron. Takie grzanki możecie dodać do włoskiej panzanelli lub podać do śniadania.
Ziołowe minifocaccie
1 sztuka ma 199 kcal (5 B, 38 W, 3 T)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- Pół łyżeczki suszonej bazylii
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 190 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy + oliwa do skropienia
Mini focaccie przepis krok po kroku
Krok 1
Mąkę umieszczamy w misce, mieszamy z solą i ziołami. Drożdże kruszymy do małej miseczki, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą ciepłą wodę (warto ją podgrzać), oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie podsypując je mąką.
Krok 2
Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1–1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3
Ciasto odgazowujemy, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy płaski placek i układamy w odstępach na blasze wysmarowanej oliwą. Na wierzchu robimy wgłębienia palcami, polewamy focaccie oliwą. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Krok 4
Pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra–dół) przez 18–20 minut lub dłużej, aż spody focacci będą ładnie zarumienione. Studzimy na metalowej kratce.