Dzień dobry,
Z sezonu na szparagi korzystamy ile się tylko da. Dziś na stół wjeżdża stir-fry z wołowiną i warzywami. Proste i szybkie w przygotowaniu danie na bazie sezonowych składników. Tym razem poza szparagami postawiłam na marchewkę, por, cukinię i paprykę, czyli to, co akurat miałam w lodówce.
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się chuda wołowina, np. plaster udźca lub łopatki. Musicie pamiętać, aby mięso kroić dość cienko i krótko smażyć w mocno rozgrzanym woku, ciągle mieszając. Dzięki temu mięso będzie kruche i delikatne. Postawcie na ulubiony makaron – pszenny lub ryżowy (najlepiej cienkie nitki). My użyliśmy (dość nietypowo) włoskiego makaronu bavette i też było pysznie.
W wersji wegańskiej zamiast mięsa dodajcie do potrawy ugotowane ziarna soi (na sam koniec razem z warzywami) lub smażony tempeh bądź tofu.